Jump to content

Apsolutna zastara - doprinosi


shija

Preporučene objave

Čitao sam ovdje dosta o relativnim i apsolutnim zastarama i mogu reći da manje znam nego što sam znao :-(

 

Koliko sam shvatio apsolutna zastara za doprinose iznosi 10 godina od datuma nastanka obaveze. Radnje za naplatu duga prekidaju relativnu, ali ne i apsolutnu zastaru (nadam se da sam dobro shvatio).

 

Dakle, konkretno me zanima: ako je obrt poslovao 2004-2007., zatvoren je u 07. mjesecu 2007. Da li to znači da u 7. mjesecu 2017. nastupa apsolutna zastara za sva potraživanja po pitanju doprinosa bez obzira na radnje koje je PU izvršila u međuvremenu?

 

Nije bio u sustavu PDV-a, pa nema nikakvog duga za porez. Ostalo je duga za doprinose. U međuvremu su pokretane neke porezne radnje radi naplate duga i nešto je naplaćeno, ali većina je ostala nenaplaćena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Evo, da vratim ovu temu iz naftalina.
Dakle, prema onome što sam shvatio, ako je obrt zatvoren u 07. mjesecu 2007., (nije bio u sustavu PDV-a, ali ima duga za mirovinsko i zdravstveno) sa 01.01.2018. bi svi dugovi trebali otići u apsolutnu zastaru.

Bio sam u poreznoj upravi, ali su me prošetali kroz nekoliko soba i nitko mi nije konkretno znao reći, jer sam u međuvremenu bio u sustavu reprograma. Reprogram je na kraju prekinut, jer nisam mogao plaćati kad sam ostao bez posla, ali nisam dobio ništa napismeno i koliko sam shvatio ja se još uvijek vodim u nekom reprogramu. Na kraju su mi rekli da predam na urudžbeno zahtjev za otpis duga po pitanju zastare i da ću onda dobiti službeni odgovor.

Bio sam kod knjigovođe, ali je bila u gužvi i nije mi mogla konkretno odgovoriti, samo je rekla da su se u međuvremenu neki zakoni izmijenili.

Mene zanima, da li reprogram može prekinuti apsolutnu zastaru i mogu li mi nekako odbiti zahtjev za otpis duga na osnovu zastare zbog reprograma?
Iskreno, ne diraju me zadnjih 2-3 godine, pa ne bih volio čačkati, pa da se pokaže da je reprogram ili nešto slično prekinulo zastaru, ali volio bih to riješiti pa da sam miran. Logika mi kaže da ako je nešto apsolutno, onda je konačno, a iskustvo mi kaže da kod nas logika često nema veze sa zakonima.

Dakle, mogu li slobodno predati zahtjev za otpis duga na osnovu zastare ili se nešto u međuvremenu izmijenilo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani, imam pitanje. Imala sam obrt u kojem mi je ostalo duga za mirovinsko i zdravstveno. To je bilo 2006 godine. Stvarni dug je bio oko 18 000 kuna ali sa vremenom (kamatama )je narasao na 100 000 kuna. Posto sam suvlasnik pola kuce upisali su se na nekretninu. Znaci od toga je proslo(neplacanja) 16 god. Dali svejedno stupa apsolutna zastara iako su se upisali na nekretninu koju imam.  Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija