Jump to content

Ovrha i darovni ugovor


buffet

Preporučene objave

Poštovani,

trenutno sam nezaposlen i imam tri nenamjenska kredita koja neću biti u mogućnosti više otplaćivati ( rate: 1600, 900 i 500 kn ). Očekivano će mi banke pokrenuti ovršne postupke i blokirati račune. Međutim, prije godinu dana s obzirom da je bila očekivana ovakva situacija, 1/4 naslijeđenog stana darovnim ugovorom prenio sam na majku koja je sada 100% vlasnica. U tom stanu trenutno i ja živim i zanima nas dali je u budućnosti moguće, ako dođe do sudske ovrhe, da sud poništi taj darovni ugovor i proda stan za moju 1/4, da bi se banka od toga naplatila.

Krediti su svi na moje ime, bez jamaca, sa zadužnicama na zapljenu plaće. Nemam nikakve nekretnine u vlasništvu. U trenutku darovanja nisam bio pod ovrhom, niti blokiran.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom stanu trenutno i ja živim i zanima nas dali je u budućnosti moguće, ako dođe do sudske ovrhe, da sud poništi taj darovni ugovor i proda stan za moju 1/4, da bi se banka od toga naplatila.

--------------------------------------------------------------------------------

. U trenutku darovanja nisam bio pod ovrhom, niti blokiran.

.

svakako je to 1/4 pa banka teško može provesti ovrhu....a s obzirom da tek sad nastupaju tvoji problemi,najvjerojatnije banke neće to "skužiti" još dvije godine...jer će se prvo pozabaviti ovrhama na primanja....postoji drugi problem...kad dođeš u blokadu i pod ovrhe,one traju (ako ne ideš u stečaj) maltene do kraja tvog života...i danas-sutra ako nešto naslijediš (npr. to isto od majke) bit će podložno ovrsi....

 

Mogućnost tzv. kvazipaulijanske tužbe (tužbe kojom se pobija taj darovni ugovor majci) svakako postoji, ako vjerovnici saznaju za takvo vaše raspolaganje. Rok za takvu tužbu iznosi 3 godine od izvršena raspolaganja.

ova tužba banke za pobijanje vrijedi samo ako dužnik "bježi" od ovrhe ili uvijek u roku 3 godine ?......ovdje on u trenutku darovanja nije bio pod ovrhom,pa se nemože utvrditi da je to darovanje radi izbjegavanje ovrhe....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ova tužba banke za pobijanje vrijedi samo ako dužnik "bježi" od ovrhe ili uvijek u roku 3 godine ?......ovdje on u trenutku darovanja nije bio pod ovrhom,pa se nemože utvrditi da je to darovanje radi izbjegavanje ovrhe....

 

Čl. 66. st. 1. ZOO-a -

 

"Svaki vjerovnik čija je tražbina dospjela za isplatu, i bez obzira kad je nastala može pobijati pravnu radnju svog dužnika koja je poduzeta na štetu vjerovnika".

 

Dakle, čak i da je nakon darovanja ušao u obvezno-pravni odnos u kojem bi postao insolventan dužnik, moglo bi se ići sa tužbom na pobijanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega hvala na odgovoru, Vama i gorand-u i imao bih još 2 pitanja:

 

1. Ugovor o darovanju sklopili smo i ovjerili kod bilježnika na dan 15.05.2015. i predali u Sud na rješavanje koje smo, zbog njihove sporosti i tek nakon mog e-maila predsjedniku suda, dobili sa danom 05.01.2016. kada je majka i uknjižila vlasništvo. Pitanje je dali se gleda datum Rješenja od suda ili datum našeg sklapanja i potpisivanja darovnog ugovora.

2. Istodobno smo sklopili i isti darovni ugovor vezano za kuću u Slavoniji, koju je majka prodala u prosincu 2016. Što se dešava sa tako prodanom nekretninom u ev. budućem ovršnom postupku.

Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Smatram da se računa od trenutka u kojem je majka upisana u ZK kao vlasnica.

 

2. Prodaja navedene nekretnine neće se moći pobijati (osim ako su kupcu bili poznati problemi vaše insolventnosti, što sasvim sigurno nisu), ali bi vas se moglo u tom slučaju teretiti za naknadu štete time prouzročene vjerovniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u najgorem slučaju je prošlo godinu dana,znači još dvije....na tebi sad nema ništa,znači oni bi morali doći do informacije da si nekad nešto imao...ne vjerujem da idu tako brzo na nekretninu....sad će čekati dok ti ne budeš mogao plaćati...pa će raskinuti keeditni ugovor i poslati sve na naplatu...pa javni bilježnik...sve to može potrajati nekoliko mjeseci...pa ako recimo ne budeš zadovoljan ovrhom od bilježnika imaš pravo žalbe...pa sud zna potrajati i nekoliko mjeseci ,možda i godinu itd....više ti razmisli o tome da kad si pod ovrhom koje traju godinama bez kraja,šta češ kad budeš trebao ponovo to naslijediti....

 

imaš oko 3000 kn rata...na koliko je to godina...veliki krediti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da i o tome razmišljamo, neznam dali je pametno da majka napiše nekakvu oporuku gdje npr. sve ostavlja nećakinji koja je OK, živi dobro u Njemačkoj i dosta nam je pomogla i do sada. Gledam cijelo vrijeme da nekako bar taj stan zaštitimo od ovrhe, glupo mi je da ga banke prodaju cijelog, a da bi se naplatili samo na moju nekadašnju 1/4 vlasništva. Imam tri kredita, 200.000 i 23.000 kn i 8000 EUR, na 10 i 7 godina. Imao sam na sve kredite reprograme prošle godine i sad je sve isteklo, vratile se pune rate i ne zanima ih što sam još uvijek bez posla i što donosim potvrdu sa Burze. Također, razmišljam da bi možda najbolje rješenje bio taj osobni stečaj, pa kroz 5 godina vraćati koliko mogu, pa na kraju možda i otpišu dug.

Rata najvećeg kredita će mi na ljeto biti 2.800 kn, znači sve zajedno mjesečno 4.200 što mi je fakat nemoguće vraćati. Nekad sam imao veliku plaću pa sam mogao dobit te kredite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stečaj nije loše rješenje,ali mislim (nisam siguran) da bi bio dužan upoznati izmeđuostalog i vjerovnike da si darovao dio stana....

na ovom forumu ima boljih od mene oko toga da ti razjasne da li i kako banka može prodati četvrtinu....pa se nadam da će ti pojasniti

 

ja mislim da ne može ili jako teško može (bar sam tako dosad shvatio iz prijašnjih rasprava)....pa bi se doveo u poziciju da ti sa stečajem otplatiš koliko možeš ili ništa tih 5 godina ,nakon toga si posve bez dugova,a banka bi ovršila tih 1/4 ali to ne bi skoro nikad mogla prodati i ti bi bio skoro bez brige....

 

druga mogučnost je da sačekaš tih 2 godine i tad pokreneš stečaj....

 

treča mogučnost je da se počneš baviti politikom,pa te zaposle na dobro plaćen posao :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija