Jump to content

Nesposobnost zamjenika drzavnog odvjetnika

pravniproblemi

Preporučene objave

Nedavno sam zaprimio dopis Zupanijskog drzavnog odvjetnistva, kojim odgovara na moju prituzbu na rad opcinskog DO. Nalaze istom da slucaj preotvori i da napravi sve sto je bio obavezan u prvotnoj istrazi! Ovo je drugi put da ZDO donosi takvu odluku, da ODO brljavi u postupanju, te da ne podnosim prituzbe slucajevi bi optisli u zaborav. Prvi slucaj, prijavu, je preuzelo ZDO, a drugi je preotvoren.

Moje pitanje: mogu li zbog toga tuziti DO, tj. Republiku Hrvatsku?

Hvala na odgovoru

Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da to pravo trenutno ne postoji, već biste jedino (ovo govorim teoretski) imali pravo na naknadu štete da postupak završi osuđujućom presudom i vi dokažete da ste zbog proteka vremena uslijed "kašnjenja" u radu dotičnog zamjenika DO-a doista i pretrpjeli štetu (npr. imali ste kupca za neku stvar, a koja vam je bila ukradena ili nešto slično).

Mišljenja sam da to pravo trenutno ne postoji, već biste jedino (ovo govorim teoretski) imali pravo na naknadu štete da postupak završi osuđujućom presudom i vi dokažete da ste zbog proteka vremena uslijed "kašnjenja" u radu dotičnog zamjenika DO-a doista i pretrpjeli štetu (npr. imali ste kupca za neku stvar, a koja vam je bila ukradena ili nešto slično).

Prijavu sam ja podnio, a proteklo je vrijeme do buduce presude, a istu sam namjeravao priloziti u privatnoj parnici protiv aktera navedene prijave. Znaci ne postoji pravo nadoknade ukoliko DO ne postupa sukladno Zakonu i propisima?

• 3 tjedna kasnije...

S time sam upoznat, pravomoćnost presude je jedina relevantna činjenica na koju se mogu pozivati u budućim parnicama. Moja nepoznanica je što mogu, osim žalbe Unutarnjem nadzoru DORH-a - jesam, poduzeti u ovakvim slučajevima gdje niže DO nevpostupa u skladu sa Zakonom i propisima. Je li to Sizifov posao? Imate li ikakav savjet? Do sada sam podnio sedam kaznenih prijava, na šest sam se žalio, te su kronološki sve žalbe, nakon nadzora, uvažene. Prvotnu prijavu je preuzelo ŽDO, a isto je za drugu naložilo preotvaranje zbog neodrađenih postupaka koje nalažu propisi DO. Očekujem i od ostalih žalbi sličan odgovor. Ili ODO štiti prijavljene ili su nesposobni pa ne razumiju materiju ili se ne želi uplitati u ovako komplicirani postupak.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija