Jump to content

Otvaranje d.o.o. tijekom radnog odnosa kod drugog poslodavca


Loop

Preporučene objave

Poštovani,

 

Ja se nalazim u radnom odnosu na određeno u jednoj firmi.

 

Suprug i ja bi otvarali vlastitu firmu ( d.O.o.) na moje ime.

Znači ja bi bila vlasnik firme i direktor ( čula sam da d.O.o. mora imati bar jednog direktora).

 

Dali je moguće otvoriti firmu na moje ime s obzirom da radim negdje drugdje, odnosno dali ja mogu biti vlasnik jedne a raditi u drugoj firmi?

 

Inače te dvije firme nisu u istoj branši, znači nebi bile konkurentske.

 

Molim Vas i info kako je prilikom ostvarivanja prava na burzi – znači ako ja prestanem s radom u ovoj firmi gdje sad radim, imam li pravo na naknadu s burze ( s obzirom da sam vlasnik / direktor druge firme)?

 

Ista stvar je i sa porodiljnim dopustom?

 

Nadam se da nisam zakomplicirala previše, hvala unaprijed na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema zapreke da budete direktor u d.O.o.-u, a da Vam doprinose plaća poslodavac kod kojega ste zaposleni, tako Vaš d.O.o. nema obveza za Vaše doprinose. Međutim (a ovo se mijenjalo od 01.01.2017., pa pripazite na to), za direktora koji je nezaposlen u vlastitom d.O.o.-u i nije osiguranik po drugoj osnovi, ipak se moraju plaćati doprinosi, i to na višu osnovicu nego za onog direktora koji je zaposlen u svom d.O.o.-u. Mislim da kao direktor d.O.o.-a nećete moći ostvariti naknadu kod HZZ-a u slučaju nezaposlenosti, ali imate šansu da se onda zaposlite u svom d.O.o.-u pa makar i na skraćeno radno vrijeme, jer Vam je tada osnovica za doprinose manja, pa da niti ne budete na burzi rada. Što se tiče porodiljnog, mislim da taj dio snosi država. Ipak, savjetujem Vam da se prije poduzimanja bilo kakvih koraka posavjetujete s knjigovođom, jer su se neki propisi vezano uz poreze i doprinose nedavno i bez puno pompe mijenjali, pa da Vas ne zatekne nešto što niste planirali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim vas hitno pomoć! Radila sam u jednoj firmi i u međuvremenu sam otvorila svoju firmu j.d.O.o. u kojoj sam radila nakon radnog vremena ove prve firme. Nakon godinu dana odlučila sam dati otkaz i dobila sporazumni raskid ugovora u kojem ni jedna ni druga strana nemaju potraživanja. Prošlo je mjesec dana od kako sam otišla iz te firme i prijavila sam se u svoju firmu. Bivši poslodavac je u međuvremenu saznao da sam imala svoju firmu dok sam radila kod njega i zvao me na razgovor. Ne znajući što me čeka ,otišla sam a on me čekao sa odvjetnicima i tereti me abnormalnom novčanom kaznom jer sam kao oštetila njegovu firmu. Pitanje je može li mi on šta po tom pitanju. Svoj posao kod njega sam odrađivala korektno i ni u jednom trenu ga nisam ni na koji način oštetila. Doduše radilo se o istoj branši.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali to u ugovoru se odnosi na ugovornu zabranu utakmice, koja bi uslijedila nakon prestanka radnog odnosa. Ovo je zakonska zabrana utakmice, koja se u ugovoru o radu ne mora navoditi (niti je njegov zakonom propisan sadržaj), već izravno proizlazi iz Zakona o radu.

 

Sugestija je da se dogovorite, jer na sudu ćete izgubiti (ako je riječ o istoj djelatnosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija