Jump to content

Novac nakon smrti


an-arhos

Preporučene objave

Umrla je moja punica. Moja žena je jedini nasljednik. Punica nije ostavila nikakvu imovinu. Ostala su dva tekuća računa, oba u maksimalnom dozvoljenom minusu. Dvadesetak dana nakon smrti oba računa su blokirana (usluga nije aktivna). Nakon toga na oba računa sjeda novac, na prvi plaća moje žene, a na drugi penzija pokojnice. Ostavinska rasprava zakazana je za desetak dana.

Moja pitanja su:

1. Kako doći do plaće moje žene? Taj novac, zapravo, nema nikakve veze sa imovinom pokojnice, te slijedom toga banka nema razloga pozivati se na dug pokojnice. Raspravlja li se o navednom novcu na ostavinskoj raspravi? Hoće li javni bilježnik (sud) naložiti banci da vrati taj novac?

2. Hoće li javni bilježnik naložiti banci da vrati penziju? Moja žena tada nasljeđuje taj iznos penzije i dugove u istoj visini. Ja sam za troškove pokopa isplatio cca. istu cifru u visini penzije (3000). Ulazi li trošak pokopa u visinu dugova pokojnika, i tko određuje redoslijed vraćanja dugova, ako javni bilježnik ne raspravlja o dugovima? Može li ,dakle, moja žena meni vratiti novac u visini troškova pokopa (imam sve račune), a sa ostatkom ostavine (0) podmiriti dugove bankama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega je nejasno kako se plaća vaše supruge isplaćuje na tuđi račun,no neovisno od toga sva sredstva na oba računa predstavljaju imovinu umrle,slijedom čega je nužno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju u kojem će biti naznaćeno što čini ostavinu umrle i tko je njenom smrću stekao pravo na ostavinu.

Rješenje o nasljeđivanju nije kondemnatorne naravi,slijedom čega se istim nikom neizdaje nikakav obvezujuć nalog,već se jednostavo utvrđuju nasljedna prava,a što u konkretnom slučaju banci predstavlja osnov da postupi po zahtjevu nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, za refrencu, ako nekome ustreba.

Nakon što smo mu rekli činjenice i naše želje, bilježnik je zaključio da nema imovine i napisao je rješenje kojim se meni dodjeljuje mirovina (zadnja) s osnove troškova pokopa Iskopirao je sve račune, ništa nije zbrajao. Ostavinske rasprave nije ni bilo, platili smo 75kn . Tekući računi ostaju kako jesu, banke nas ne mogu potraživati ništa, plaće smo se , dakle, odrekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija