Jump to content

darivanje ušteđenog novca


Simone969

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Majka ima neku ušteđevinu koju je čuvala kod kuće,nikad u banci,a koju bi sada darovala meni,odnosno stavila na moj račun u banci. Zanima me nekoliko stvari:

1. moramo li raditi darovni ugovor ili ona može taj novac jednostavno staviti na moj račun

2.plaćamo li pri tome kakav porez

3. hoće li itko preispitivati podrijetlo tog novca s obzirom da će teško dokazati odakle joj,s obzirom da se radi o godinama "stavljanja sa strane"

 

Hvala unaprijed na odgovoru!

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad se puno piše o tome kako su banke dužne davati podatke o transakcijama građana poreznoj upravi od početka ove godine, pa se ljudi razumljivo boje. Međutim, porezna uprava nas uvjerava da to neće biti tako striktno i da se ne moramo bojati da će nas, tipa, netko ispitivati o primicima koje primimo ako prodamo nešto svoje rabljeno preko interneta, ili ako dobijemo neki dar razumne količine. Međutim, još uvijek ne znamo kako će to u praksi zaista izgledati.

1. Ne morate raditi neki darovni ugovor kod javnog bilježnika, može položiti novac na vaš račun, ali vam ja opreza radi savjetujem da notirate zajedno neku pisanu izjavu tipa: majka daje novac te vrijednosti koji je čuvala kod kuće - kći prihvaća taj novac i položit će ga na svoj račun i datum i mjesto i potpis, za svaku sigurnost.

2. po mom saznanju, ne plaća se porez na ovakvu transakciju.

3. još jednom, ne zna se kako će se provoditi ovaj nadzor nad transakcijama, ali mislim da se radi o takvoj količini transakcija da se one fizički ne bi stigle pregledati, a kamoli provoditi postupak utvrđivanja podrijetla novca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija