Jump to content

Ušteđeni novac - nestao? (dječja štednja)


Matija Meštrović

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Prvo, zaista nisam siguran da li sam "off-topic" - ako jesam - usmjerite me, molim vas.

 

Ukratko:

 

Moj pokojni otac je prije cca 12 godina (možda i 13, 14) meni (tada maloljetnom) uplatio cca 1000 eura na neku "dječju štednju" (Sunce, Euroherc - ne sjećam se.).

 

Obzirom da je on tako hirovito dosta toga činio, o ovome nemam pisani trag (postoji no izgubljen je). Pretpostavljam da taj ugovor postoji kod te osiguravajuće kuće.

 

Prije nekoliko mjeseci sam se sjetio toga i spomenuo majci - ona je rekla da tog novca više nema jer otac nije nastavio redovito uplaćivati. A ta informacija je došla od čovjeka koji je ocu "prodao" tu štednju kao "suradnik" te osiguravajuće kuće.

 

 

Dakle, zanima me, postoji li zaista teoretski šansa da novac "ode" nekom osiguranju, banci ili kome god s kime se ugovori štednja? Razumijem da se mogu izgubiti prava na kamate i slično, no da ti novac uzmu - zar je i to moguće?

 

Ako je zaista moguće - ok. No ako mislite da sve skupa zvuči sumnjivo - ići ći pitati tog čovjeka koji je tada to radio koja je to točno "kuća" bila i od tuda krenuti u potragu.

 

Znam da sam štur s informacijama, no bitna je srž - da li zaista imaju pravo uzeti 1000 ili koliko god eura ako se ne držite redovitih uplata, postoje li zaista takvi ugovori? -napominjem da se radilo o uglednom društvu/kući, samo se ne sjećam točno kojem.

 

 

Hvala Vam svima i lijepi pozdrav!

 

P.S.: Ukoliko sam jako "fulao" temu - nemojte zamjeriti, samo me usmjerite i selim :) Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naglasak je na "uglednom društvu":pljesce:

Ključ je vjerojatno u ugovoru o pretpostavljam "životnom osiguranju" a ne štednji koji je potpisao vaš otac! Takvi ugovori imaju odredbu prema kojoj morate uplaćivati redovno određeni broj godina premiju osiguranja da bi uopće stekli pravo na eventualnu isplatu ili takozvanu dobit! Taj rok je barem dvije godine a može biti i više! Uglavnom osiguravatelj se na taj način "štiti" budući da je imao navodne troškove u "nagovaranju žrtve" pa novac

uplaćen u tom razdoblju odlazi uglavnom za provizije onih koji su uvalili žrtvi "štednju-osiguranje"! Prilikom nagovaranja agenti obično govore samo o eventualnim dobrim stranama takvog aranžmana tako da vam prezentiraju da je OČEKIVANA dobit u slijedećih 20 godina 100%! Izgleda puno, ali ako je prosječna inflacija u EU 3-4% godišnje, vidjeti ćete da se taj novac vrlo brzo istopi i da AKO I DOĐE DO ISPLATE nakon toliko godina, a može se dogoditi svašta (propast osiguravatelja, prirodna katastrofa, rat, pa i gubitak dokumentacije kao u vašem slučaju) taj novac će vrijediti u najboljem slučaju isto, a vjerojatno i dosta manje! U stvari puno manje ćete moći za taj iznos kupiti! Pogledajte po forumima iskustva drugih ljudi pa ćete vidjeti da ukoliko ne otplatite ugovoreno do kraja roka u otkupu ćete dobiti znatno manje novca nego ste uložili! E sad, vjerojatno vaša majka zna da su vam osiguravatelji otkazali policu ali vi ipak možete pitati agenta (nemojte mu reći da ste izgubili policu) kakva je situacija s tim, pa će vam sve biti jasnije! Morate znati da osiguravatelji nisu kao ni bankari na listi visoko moralnih i poštenih likova pa se nemojte čuditi ako od toga neće biti ništa! Najvjerojatnije je sve po zakonu i pokriveno odredbama ugovora a mašta i sposobnost izigravanja klijenta je naprosto nepresušna! Kod polica životnih osiguranja obično se radi o osiguranju od smrti ili povrede uslijed NESRETNOG SLUČAJA iako je daleko vjerojatnije da ćete umrijeti i postati invalid uslijed bolesti! :propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na brzom i opsežnom odgovoru/pojašnjenju!

 

Saznao sam o kojem je osiguranju riječ (koja kuća), bio sam u poslovnici i zamolio ih da mi izvuku ugovor/policu jer mi je sve 300km daleko u vikendici - našli su u sistemu mojeg oca - njegove podatke - no ništa vezano uz te podatke pa su mi "prišapnuli" da NE ZOVEM u sjedište u Zagreb nego da se pojavim tamo i zatražim ugovor na uvid jer oni u poslovnici nemaju pristup tome online.

 

Kažu da je ili stornirano ili "..a čujte, ako nitko nije dugo pitao za tu policu/štednju....odite vi u Zagreb".

 

Nisam još, ali budem - iz znatiželje samo, naravno :)

 

Hvala i lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Police životnog osiguranja prestaju na četiri načina - nastupom smrti ili trajnog invaliditeta, istekom roka osiguranja i isplate cijele premije ili dijela premije koji je uplaćen, a prije isteka roka na koji je ugovorena polica - otkupom ili kapitalizacijom.

 

Otkup znači da ugovaratelj želi prije isteka dići sav novac koji je uplatio, umanjen za provizije, troškove osiguratelja i slično, gdje se često zna dogoditi da se zbog visine tih naknada uplaćeni iznos jednostavno istopi.

 

Međutim, ako Vaš otac nije podigao taj novac, a prestao je plaćati policu, moguće je da je taj iznos kapitaliziran, što znači da je ostao na računu osiguratelja, i da su se na njega samo gomilale kamate, sve do isteka roka osiguranja (pretpostavljam da ste vi sada punoljetni i da je polica istekla, tj. rok na koji je ugovorena), pa biste imali pravo zatražiti isplatu cjelokupnog iznosa koji se skupio (nemojte očekivati čuda jer su nakon 2008. godine kad je palo tržište dionica, mnogi osiguratelji isto tako loše poslovali i kamate su bile loše).

 

Čak i ako nemate policu, možete je zatražiti od tog osiguratelja (tada se oglašava u Narodnim novinama da je polica izgubljena i osiguratelj Vam je dužan izdati novu), ne dajte se smesti.

 

I javite nam, molim Vas, ishod, jako me zanima kako će osiguratelj reagirati.

uređeno: od Ruby_Danderfluff
Naknadno sam se sjetila.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija