Jump to content

Sudski postupak oko zajedničkog skrbništva i ravnomjernog rditeljstva


Rich

Preporučene objave

Isprike unaprijed na dugačkom postu,ali ovo je ukratko što se događalo kao premisa mojoj dilemi.

Zbog supruginog uživanja marihuane i alkohola ispred djeteta, te agresivnosti koju je pokazivala zbog mojih molbi da to ne radi u kući, svojedobno sam potražio pomoć od ureda pravobraniteljice za djecu te naknadno socijalne službe. Zamolio sam da netko popriča s njom da to ne radi dok je dijete u kući. Supruga je moje navode negirala iako sam imao spremne pokazatelje da govorim istinu. Nije bilo pomaka te se odnos među nama samo još više pogoršao.

Supruga i ja sad živimo van bračne zajednice na odvojenim adresama. Razlaz je bio grubo izveden njenim nasilnim pokušajem odvođenja malodobnog sina (2g), bez najave. Policija je intervenirala dva puta taj dan zbog mojih prijava da se događa nasilje od strane nje i njene majke.

Svi smo bili privedeni u policijsku postaju. Po mene i dijete došlo policijsko osobno vozilo, a po nju i majku je krenuo policijski kombi. Prošlo je ipak sve bez prekršajnih prijava.

Dijete sam pred policijom predao supruzi iako sam cijeli dan nudio da se mirno odseli i da dođe sutra po dijete, te da se dogovorimo oko roditeljstva koje je dotad u braku bilo podjednako. Policija je kontaktirala CZSS gdje smo imali zakazano odmah sutradan oko pokušaja dogovora o skrbi.

U narednom periodu smo prošli obiteljsku medijaciju i savjetovanje - bez dogovora o skrbništvu.

Zbog supruginog ucjenjivanja djetetom i prijetnji životom ispred njega (ako ne pristanem na njene uvjete skrbništva), dodijeljena nam je intezivna stručna pomoć nakon mojih pisanih molbi socijalnoj službi.

Ispred neutralnih svjedoka se nije ustručavala prijetiti mi opet životom pa sam sve prijavio policiji koja je podignula prekršajnu prijavu za nasilje, a ja sam zaveden u bazu žrtava nasilja. Od tad se situacija popravila i više me ne uznemirava.

U dogovoru sa socijalnom službom imamo sljedeći režim skrbništva. Dijete je upisano u privatne jaslice koje ja plaćam. Preuzimam dijete u jaslicama i tamo ga ostavljam. Isto vrijedi i za suprugu. Nema međusobnog uplaćivanja naknadi jer oboje radimo i podjednako skrbimo. Postoji ustaljena shema kad je kod koga od nas. Ne komuniciramo osim kad je nešto važno tipa zdravstvene njege i slično.

Supruga i dalje iz inata traži skrbništvo uz moje povremeno viđanje djeteta. Moj prijedlog je da dijete ima jednak pristup oboma roditeljima jer je jako vezano za oba.

Ne želim sinu uskraćivati majku, niti želim dopustiti supruzi da iz inata oduzima oca.

 

 

Po onome što sam pročitao u zakonu, opcija mi je na sudu tražiti da dijete živi sa mnom a da majku viđa često.

Zanima me ipak da li po zakonu/sudskoj praksi mogu pokrenuti postupak u kojem ću tražiti ravnomjerno skrbništvo nad maloljetnim djetetom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija