Jump to content

Tko daje suglasnost suvlasnicima


Edward

Preporučene objave

Postovani,

 

Molim da mi pojasnite tko je ovlasten dati suglasnost drugom suvlasniku zgrade (kojem je ista potrebna za izvodenje bilo kakvih radova, uvodenje plina, radova na zajednickim dijelovima, otudivanje i sl.) kad se radi o slucaju da je jedan suvlasnik banka koja ima fiducijarno vlasnistvo nad nekretninom.

U ZK se dakle vodi banka i stoji zabiljezba:

"Zabilježeno je u smislu članka 274 stavak 5 Ovršnog zakona (NN 57/96) da je prijenos prava vlasništva izvršen radi osiguranja novčane tražbine"

 

Osoba koja zivi u stanu se ne vodi nigdje u ZK-a online, niti u povijesnom pregledu je se ne vidi. Banka ne odgovara na mailove. Koga da trazim potpis?

 

Kad smo vec kod toga, tko je duzan placati pricvu? Banka ili stanar? Ne placa je nitko vec godinama.

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam u kakvom su odnosu ni koji su rokovi, imam samo podatke iz ZK. Ali pricuvu ne placa nitko, niti stanarka niti banka. Stanarka otvoreno priznaje da ne placa i da ne misli placati (dug preko 22 000kn koji nije ovrsen, Upravitelj odbija reci sto rade po tom pitanju - pravda se privatnim podacima).

Stanarka tvrdi da je vlasnik stana i odbija ista vise reci, banka je zvana i poslani su mailovi, ali oni to ignoriraju. U mailovima sam ih samo pitao tko mi je ovlasten dati potpis/zig, a pricuvu nisam spominjao da ih ne uplasim. Sto napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stanarka tvrdi da je vlasnik stana i odbija ista vise reci, banka je zvana i poslani su mailovi, ali oni to ignoriraju. U mailovima sam ih samo pitao tko mi je ovlasten dati potpis/zig, a pricuvu nisam spominjao da ih ne uplasim. Sto napraviti?

 

banka je fiducijski vlasnik stana. po otplati kredita vrača stan vlasniku. vlasnik stana (osoba koja je potpisala fiduciju) dužna je plaćati pričuvu i imala bi sve ovlastu na stanu osim otuđenja stana ili uništenja.

 

Ažurirano

 

Stanarka otvoreno priznaje da ne placa i da ne misli placati (dug preko 22 000kn koji nije ovrsen, Upravitelj odbija reci sto rade po tom pitanju - pravda se privatnim podacima).

?

 

pričuvu putem suda naplaćuje upravitelj zgrade. ako uravitelj ne vrši svoju dužnost mjenjajte ga.

22.000,00 kuna duga za pričuvu ? velik dio je u zastari. pismeno upozorite upravitelja da vrši svoju dužnost ili bi mogli tražiti naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
(osoba koja je potpisala fiduciju) dužna je plaćati pričuvu

Nije li pricuva definirana zakonom o vlasnistvu, a ne zakonom o obveznim odnosima?

 

Dosao sam do ugovora koji stanarka ima s bankom, ne spominje se pricuva, a i da se spominje, zar ju ne bi trebao placati vlasnik - banka?

 

Uspio sam dobiti suglasnost banke za sve radove koje zelim raditi, ali putem maila. Na moju molbu da mi to posalju postom - potpisano i pecatirano - odgovaraju da je i ovakva suglasnost valjana. Je li to istina?

 

22.000,00 kuna duga za pričuvu ? velik dio je u zastari.

Upravitelj tvrdi da ne postoji zastara za pricuvu. Saznali smo da su je ipak ovrsili (oko 22 000 kn), ali da se ne mogu naplatiti, a ima jos preko 4000kn duga koji jos nisu ovrsili jer to rade svake 2 god.

 

Ima li smisla prebaciti potrazivanja na banku? Upravitelj kaze da bolje da ne jer ce se ovo kad tad od nje naplatiti, a ako bi sad trazili banku da plati retroaktivno, postojala bi zastara.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija