Jump to content

Povrat nepostojeće opreme


jusuf

Preporučene objave

Nekoliko dana nakon raskida ugovora o radu poslodavac me potražuje povrat alata/opreme u vrijednosti 10 000 kn.Tu imovinu nikad nisam zadužio. Nepostoji nikakav pisani trag da sam je preuzeo,imao ili se koristio njome.S poslodavcem nisam kontaktirao kako tjekom radnog odnosa tako ni u vrijeme raskida ugovora. Kontakte sam imao samo s ljudima koji su mi bili nadređeni, po usmenoj predaji. Radio sam kao pomočni radnik. Sav alat koji sam imao u tom momentu a za koji također nisam imao/potpisao nikakvu izdatnicu/primku dao sam nadređenom kolegi, spakovao kofere i otišao u Njemačku.Poslodavac je angažirao je odvjetnika da ga zastupa u nastojanju da povrati/naplati taj nepostojeći alat i opremu.Šalju mi cjenik materijala koji im moram platiti i nazivaju mi roditelje konstantno, mene niko ne zove. Nije mi isplatio plaću za zadnji mjesec, ni dio koji mi je isplaćivao na crno tj njegova supruga je sa svog raguna isplačivala na moj račun dio plaće kako bi se izbjegao porez.

Šta da radim? Kako da dokažem da alat nisam imao,odnio,ukrao i kako da dobijem svoju plaću makar onaj dio koji je išao legalnim putem? Trebam li se bojati nekakvih instant ovrha?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraš ti dokazivati da nisi, nego oni da jesi. Ovrha bi mogla doći tek nakon dokazivanja i presude u nekom sudskom postupku, a ako krenu u to, em će trajati, em ćeš dobiti pozive i dr., pa ćeš znati da si tužen.

 

Što se tiče roditelja, reci im da, idući put kad ih nazovu, kažu da će ih prijaviti policiji za nametljivo ponašanje. Ako će ih i dalje zvati, neka to i učine, jer ih nemaju nikakvo pravo zvati.

 

Jesi li dobio platnu listu za tu plaću koja ti nije isplaćena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tema bi trebala ići u podforum "Radno i socijalno pravo"

 

Isprave o plaći, naknadi plaće i otpremnini

Članak 93.

(1) Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

 

Zabrana prijeboja

Članak 96.

(1) Poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezina dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

 

[h=4]14. NAKNADA ŠTETE[/h]

Odgovornost radnika za štetu uzrokovanu poslodavcu

Članak 107.

(1) Radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je štetu naknaditi.

(2) Ako štetu uzrokuje više radnika, svaki radnik odgovara za dio štete koji je uzrokovao.

(3) Ako se za svakoga radnika ne može utvrditi dio štete koji je on uzrokovao, smatra se da su svi radnici podjednako odgovorni i štetu naknađuju u jednakim dijelovima.

(4) Ako je više radnika uzrokovalo štetu kaznenim djelom počinjenim s namjerom, za štetu odgovaraju solidarno.

Unaprijed određeni iznos naknade štete

Članak 108.

(1) Ako bi utvrđivanje visine štete uzrokovalo nerazmjerne troškove, može se unaprijed za određene štetne radnje predvidjeti iznos naknade štete.

(2) Štetne radnje i naknade iz stavka 1. ovoga članka mogu se predvidjeti kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

(3) Ako je šteta uzrokovana štetnom radnjom iz stavka 2. ovoga članka veća od utvrđenog iznosa naknade, poslodavac može zahtijevati naknadu u visini stvarno pretrpljene i utvrđene štete.

Regresna odgovornost radnika

Članak 109.

Radnik koji na radu ili u vezi s radom, namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu trećoj osobi, a štetu je naknadio poslodavac, dužan je poslodavcu naknaditi iznos naknade isplaćene trećoj osobi.

Smanjenje ili oslobođenje radnika od dužnosti naknade štete

Članak 110.

Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se utvrditi uvjeti i način smanjenja ili oslobađanja radnika od dužnosti naknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija