Jump to content

Imovina i razvod


Despa

Preporučene objave

Ovako imam pitanje. U braku sam 11g,živjeli smo kratko vrijeme u kući mojih roditelja,nakon godinu dana otac mi je preminuo.Tada je moja mama kao vlasnica cijele nekretnine(sestra i ja smo se odrekli sve u maminu korist)dala zemljište na kojoj se izgradila zgrada te smo dobili 2 stana. Jedan stan je mamin (30 m2) a drugi ja poklonila meni (70 m2) darovnim ugovorom. Sada nakon 6g brak je pukao. (imamo 2 djece)

 

 

Ja sam dignuo kredit za uređenje,koji još danas otplaćujem. Neznam dali je bitno tko je kriv ako je bitno eto žena je kriva našla si je drugog i misli otići kod njega za koje vrijeme.

 

Trenutno smo još u braku,pa me zanima dali ako dođe do razvoda žena ima kakvih prava na potraživanje od stana? Makar ona ne želi da se razvedemo ali ako ode sigurno je da ćemo se razvesti.

 

 

 

Nisam u financijskoj situaciji platiti odvijetnka jer krpamo kraj s krajem i supruga se tek zaposlila nakon 5g.(to je jedan od razloga zašto se ne želimo tj ne možemo trenutno rastati zakonski)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam dignuo kredit za uređenje,koji još danas otplaćujem. Neznam dali je bitno tko je kriv ako je bitno eto žena je kriva našla si je drugog i misli otići kod njega za koje vrijeme.

Taj dio tko je kriv je vaša osobna stvar. Europski zakoni ne poznaju bračnu nevjeru kao faktor u odlučivanju o razvodu.

 

 

Trenutno smo još u braku,pa me zanima dali ako dođe do razvoda žena ima kakvih prava na potraživanje od stana?

Nema pravo na stan, jer je dar roditelja vama.

Ako se hoćete dodatno osigurati, stan darujte majci (ako vjerujete sestri) i kad se ona upiše imate samo pokretnine i kredit (dug) za djeliti.

 

 

Makar ona ne želi da se razvedemo ali ako ode sigurno je da ćemo se razvesti.

???

:tupan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači nema pravo niti na nužni dio bez obzira što sam stan dobio u braku?

 

To što bi ona eventualno potraživala ne bi bio nužni dio, nego bračna stečevina. A bračna stečevina je materijalna vrijednost koju ste stekli u braku - uključivo i dugove. Stan koji ste dobili na dar od majke nije bračna stečevina. Ulaganje u taj stan bi se tretiralo kao bračna stečevina, ali po obveznom pravu (za to ulaganje vaša supruga bi mogla tražiti isplatu, a ne udio u vlasništvu nekretnine). Ali bi morala preuzeti i pola kredita. Pokretnine kupljene od plaće su zajednička imovina koja se djeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija