Jump to content

Korištenje podzemne vode


hegedus

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Namjeravam sagraditi kuću i iskopati bunar do max 10 metara dubine radi korištenja podemne vode u privatne svrhe. Da li moram tražiti neke posebne dozvole za to, i da li je korištenje vode za privatne potrebe (wc kotlići, sanitarna i pitka voda) besplatno ili je to uređeno nekim posebnim zakonom? Na stranicama Hrvatskih voda piše sljedeće:

 

'Svakome je dopušteno korištenje voda za osobne potrebe, na način i u količinama koje ne isključuju druge od jednakog korištenja (opće korištenje voda).

Opće korištenje voda obuhvaća zahvaćanje površinske i podzemne vode iz prvoga vodonosnoga sloja i to za: piće, kuhanje, grijanje, održavanje čistoće, sanitarne i druge potrebe u kućanstvu i korištenje površinskih voda za kupanje, sport i rekreaciju i druge slične namjene.'

 

Mislim da je ta dubina od 10m prvi vodonosni sloj, tim više što je voda na mojoj parceli na dubini već od 5 metara.

Vodu ne bih koristio za navodnjavanje jer niti neću imati vrt.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vodama

Opće korištenje voda

čl.76

Svakome je dopušteno korištenje voda za osobne potrebe, na način i u količinama koje ne isključuju druge od jednakog korištenja (opće korištenje voda).

Opće korištenje voda obuhvaća osobito:

1. zahvaćanje površinske i podzemne vode iz prvoga vodonosnoga sloja i to za: piće, kuhanje, grijanje, održavanje čistoće, sanitarne i druge potrebe u kućanstvu i

2. korištenje površinskih voda za kupanje, sport i rekreaciju i druge slične namjene.

Opće korištenje voda ne obuhvaća korištenje voda za navodnjavanje neovisno o veličini površine koja se navodnjava.

 

Slobodno korištenje voda

čl.77

Vlasnik odnosno ovlaštenik drugog stvarnog prava na zemljištu može slobodno upotrebljavati i koristiti:

1. oborinske vode koje se skupljaju na njegovom zemljištu,

2. vode koje izviru na njegovom zemljištu, a do granice tog zemljišta ne stvaraju vodotok, to jest, ne otječu izvan granica tog zemljišta, u granicama općeg korištenja voda te

3. podzemne vode na njegovom zemljištu, u granicama općeg korištenja voda.

 

Propis o općem korištenju voda

čl.78

Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskih voda, po potrebi donosi detaljniji provedbeni propis o mjestu, načinu i opsegu općeg korištenja voda.

 

 

Što bi značilo da za vašu namjeru imate uporište u zakonu bez dozvola, samo bi ste trebali vidjeti ima li JLS detaljniji provedbeni propis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da nemate problem,budući da za individualnu vodoopskrbu domaćinstava, gdje se radi o vrlo malim količinama vode i ako se kaptira prvi vodonosni koji zaliježe pliće od 10 m dozvole nisu potrebne,dok je za sve ostale slučajeve, sukladno odredbama Zakona o vodama prije početka bušenja nužno je ostvariti VODOPRAVNE UVJETE kod Hrvatskih Voda, a temeljem programa (projekta) vodoistražnih radova uključujući i konstrukciju zdenca (bunara).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru!

Tako sam i mislio, ali s obzirom da nisam upoznat sa samim zakonom nisam bio siguran da bez obzira na sve napisano možda moram tražiti kakvu dozvolu. Sad ću još provjeriti ima li moja jedinica lokalne samouprave kakav propis oko toga.

Budući da su na računima iskazanima za potrošnju vode iskazane i usluge kanalizacije, i još monogo drugih stvari koje nemaju veze s samom vodom za piće, ali se obračunavaju prema potrošenim kubicima vode, mislio sam da moram tražiti neke posebne dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija