Jump to content

Predmet ceka vjestaka i suda


bersis

Preporučene objave

Dobar dan,

 

vodim jedan predmet radi jedne/ moje nekretnine na Hvaru.

 

Predmet je krenuo 2015 godine. 2016 godine je bila rasprava kad je istog dana sud donio rjesenje da treba vjestak procenuti najam za nekretninu.

 

Sud je pisao 10/2016 vjestaku da u roku od 30 dana treba napraviti vjestacenje. Vjestak pise na zadnji dan roka da nije stigao i da sud donese rjesenje za dodatni 30 dana.

 

Od tada se sud vise ne krece. Pisao sam vise pozurnice i upite kad ce sud doneti rjesenje radi vjestacenje. Nista sud me ignorise.

 

Sta bi mogao uciniti da se sud probudi?

 

Hvala na odgovor!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

odradili ste korektnu proceduru i imali dovoljno strpljenja. No "sad je kola dosta".

 

Stoga Vam predlažam Vam da napišete novu požurnicu br.3 (ili koja Vam je već po redu; obavezno u naslovu napisati broj požurnice) i predložite sudu da osnovom članka 255. st.1. Zakona o parničnom postupku (dalje ZPP) kazni vještaka novčanom kaznom od 5.000,00 kuna, jer u ostavljenom roku nije izvršio nalog suda.

 

U istoj požurnici skrenite sudu pažnju da je osnovom čl. 10. st.1. ZPP-a DUŽAN postupak provesti bez odugovlačenja, u razumnom roku, i sa što manje troškova te onemogućiti svaku zlouporabu prava u postupku, a svaku eventualnu zloporabu prava kažnjavati osnovom odredbe članka 10. st.2. istog zakona.

 

Tada pričekajte 15-tak dana i nakon toga putem servisa ePredmet (na internetu, javno dostupno) pogledajte da li je sudac poduzeo kakvu radnju. Ako nije, slobodno pišite predsjedniku neposredno višeg suda (županijskog suda) i predložite mu pokretanje stegovnog postupka protiv suca koji ima Vaš predmet pred DSV-om, jer čovjek očito, bez opravdanog raloga, po Vašem predmetu ne radi ništa.

 

Moram istaknuti da su ipak takvi slučajevi rijetki. Nije da suci baš tako niš ne rade. Moguće je da je sudac na bolovanju, pa da svi predmeti stoje. Stoga nije na odmet malo se i neformalno raspitati da li je sudac prisutan na poslu.

 

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvaženi gospodin Moderator,

 

Zahvaljujem Vam na lijepim riječima i pohvalama.

 

Dobra je i Vaša sugestija glede prijedloga za suđenje u razumnom roku.

 

Iako nije nigdje javno objavljeno, čini mi se da postoji neko mišljenje Ministarstva da se predmet u prvom stupnju mora riješiti u manje od godine dana. No to mišljenje nisam uspio nigdje pronaći.

 

Stoga je moguće da bi i taj prijedlog bio osnovan.

 

S poštovanjem,

 

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu Sevo, hvala i Vama na lijepim riječima.

 

Nije mi poznato ovo mišljenje Ministarstva koje spominjete, ali iz prakse znadem da, u pravilu, osim naravno hitnih predmeta, zahtjevi za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku većinom bivaju odbijeni, kada se podnesu prije proteka 3 godine od formalnog početka spora. Tako je barem bilo dosad, je li se nešto u međuvremenu promijenilo, ne bih znao, slobodno me ispravi netko tko ima svježija saznanja.

 

No, kako sam napisao, to bi skrenulo pozornost predsjednika suda na predmet, u konačnici, po žalbi na njegovo rješenje, i predsjednika višeg suda, a onda bi i sam sudac definitivno postao ažurniji.

 

No, moguće je da postoje i određeni objektivni problemi koje ste i sami spomenuli, tipa bolovanje suca, pa onda ovo i nije čudan epilog. Jasno, nije ni opravdanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp.

 

Jeste mnogo. Problem je u tome da sud ignorise sve pozurnice. Od kako je vjestak predao zahtjev sam pisao 5 pozurnice a sud sve ignorise. Moj odvjetnik kaze da se treba cekati suda i vjestaka. Mislim da moj odvjetnik nece ljtunje sa sudom

 

Zvao sam i pitao kod suda. Sud kaze da je predmet u vjestacenju a vjestak ceka rjesenje od suda radi dodatni rok. Tako mozemo cekati 10 godina na presudu.

 

To znaci da zalbu mogu pisati opcinskom sudu bez zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumom roku?

lp

 

Ažurirano

 

Pišite zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumom roku. Najvjerojatnije će vas odbiti, ali će predsjedniku suda skrenuti pažnju na predmet, pa se onda valjda stvari budu pokrenule.

 

To sve na zupanijski sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija