Jump to content

Ostavinska imovina


Martina1508

Preporučene objave

Poštovani sutra imamo ostavinsku nakon smrti oca. Otac je dobio zemljište za gradnju od svog oca (kuća pored) no nikad ga nisu prepisali. Takovo je vrijeme bilo svi su nešto gradili no sad je problem od dokumentacije jedino imamo poseban kućni broj i sve režije posebno ali zemljište je još uvijek na baki djed je preminuo a moj otac se odrekao svega u korist bake. Dali mama ima sad pravo na tu kuću ili će je baka i tetke izbaciti na ulicu iako su ona i tata tu kuću gradili samo oni znaju koliko su se patili i u njoj živjeli od 1977 godine i mi u njoj odrasli. On ih neizmjerno volio i kad god bi pitao da mu prepišu plac pa i sad kad je poželio legalizirati oni su mu govorili to je tvoje ko će to sad se stim zezat tebe nitko neće dirati tako da nije podnio ni zahtjev za legalizaciju jer faktićki ta kuća ne postoji na papiru osim kućnog broja i režija na njegovo ime. Koliko je pošten bio čak se i odrekao svog dijela na ostavinskoj njegovog oca u korist svoje majke. Dali je takova nekretnina uopće predmet ostavinske ? Hvala na pomoći unaprijed molim brz odgovor Martina

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac je dobio zemljište za gradnju od svog oca (kuća pored) no nikad ga nisu prepisali

 

Postoji li pisani trag o darovanju, oporuka?

 

Ukoliko je navedena kuća najbitnija stvar o kojoj će se odlučivati na ostavinskoj raspravi, a nemate dokaz (vlasnički list) o vlasništvu kuće pok.oca ista neće biti uopće predmet ostavine. Bilo bi pametno odgoditi raspravu i obratiti se odvjetniku za savjet sa svom dokumentacijom koju imate. To će Vas u konačnici manje koštati od možebitnih daljnjih problema sa rodbinom ako strahujete od takvog daljnjeg razvoja situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost nema nikakvog ugovora između djeda i oca usmeno je djed dao plac a otac izgradio kuću bez građevinske. Sad nas je strah kako će mama proći jer se kuća ne vodi nigdje a otac nije sredio papire za života. Dali postoji mogućnost putem instituta dosjednosti da ona prevede nekretninu na sebe jer žive u toj kući od 1977 god. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako s bakom ne možete naći zajednički jezik, onda ćete gotovo sigurno morati to rješavati preko parnice, gdje bi možda bolja varijanta od dosjelosti bila stjecanje vlasništva građenjem.

 

No, ovo je rečeno bez uvida u ikakvu dokumentaciju, stoga ne bi bilo loše angažirati odvjetnika, koji vam može reći bolju varijantu i može li se uopće ovo dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija