Jump to content

Problem na Gruntovnici sa prodajom POS-ovog stana

laguna22d

Preporučene objave

Poštovanje,

Spletom okolnosti prilikom prodaje POS-ovog stana dogodio mi se propust zbog kojeg se na Gruntovnici ne može prenijeti vlasništvo na kupca.

Naime, u rujnu sam prodao stan i istog dana smo kupoprodajni ugovor ovjerili kod javnog bilježnika (to je bila pogreška - kupac je inzistirao da mi uplati sav novac tek nakon potpisivanja ugovora, dakle bez kapare). Tako sam ja još isti dan podmirio dugovanja Banci za kredit, a slijedeći dan podmirio i kompletan dug prema APN-u. Kupac je dalje preuzeo papirologiju, odnio je Ugovor na Poreznu upravu, i vrlo brzo je uplatio i iznos poreza na nekretnine. Nakon što sam dobio brisovna očitovanja od banke i APN-a, te posebnu Izjavu od APN-a da je sav moj dug podmiren (dakle, s njihove strane sve je bilo čisto) predao sam ih kupcu i on ih je dalje, zajedno s Kupoprodajnim ugovorom predao na Gruntovnicu. Nakon 3-4 mjeseca dobio je prvo rješenje u kojem se poziva da dostavi Izjavu od APN iz koje je razvidno da je na dan kupoprodaje vlasnik (ja) podmirio sva dugovanja prema APN-u. Budući da je na brisovnom očitovanju, kao i na Izjavi o podmirenju dugovanja bio datum kad su dokumenti izrađeni (otprilike petnaestak dana nakon što sam ja zatražio te dokumente) uspio sam zamoliti APN da mi izdaju novu Izjavu datiranu s datumom kupoprodaje i priložiti je Gruntovnici. Pred par dana stiglo je „novom“ vlasniku rješenje prema kojem se odbija knjiženje jer da nije uspio dokazati da je na dan kupoprodaje bio podmiren sav dug prema APN-u, a prema citiranim člancima Zakona o poticanoj stanogradnji to je moralo biti učinjeno prije potpisivanja ugovora, te da je taj ugovor zbog toga ništavan.

Citiram:

...stoga je prema mišljenju ovog suda taj ugovor ništav, imajući u vidu naprijed navedene odredbe čl. 28. st.1. i 2. Zakona o društvenoj poticajnoj stanogradnji, kao i odredbu čl. 326. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, prema kojoj ništetan ugovor ne postaje valjan kad uzrok ništetnosti naknadno nestane...

U rješenju je čak pogrešno napisan i datum podmirenja duga prema APN-u, a ne vidi se ni da je predana nova Izjava APNa sa korigiranim datumom već se poziva na onu prvu datiranu petnaestak dana nakon sklapanja ugovora.

Protiv rješenja postoji pravo prigovora.

Što napisati u prigovoru?

Svjestan sam da ako ćemo cjepidlačiti onda je ugovor ništavan jer sam ja stvarno uplatio sredstva APNu jedan dan nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i ovjeravanja kod javnog bilježnika.

Ali zašto referent nije uzeo u obzir naknadnu Izjavu APNa datiranu sa „ispravnim“ datumom kojom potvrđuju da su sva potraživanja prema njima podmirena?

Može li se kupac u prigovoru pozvati na pogrešno napisan datum u Rješenju kao i na to da nisu uzete u obzir naknadne izjave APNa s ispravnim nadnevkom i nadati se da će spis doći na rješavanje nekom drugom referentu koji će biti „malo manje revan“ pa će sve biti u redu?

Postoji li opcija raskida ugovora i zatim naknadno sklapanje novog?

Postoji li opcija Aneksa ugovoru i što bi se tu moglo napisati?

Hvala unaprijed na odgovorima.

Dijeli na drugim stranicama

...stoga je prema mišljenju ovog suda taj ugovor ništav, imajući u vidu naprijed navedene odredbe čl. 28. st.1. i 2. Zakona o društvenoj poticajnoj stanogradnji, kao i odredbu čl. 326. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, prema kojoj ništetan ugovor ne postaje valjan kad uzrok ništetnosti naknadno nestane...

...

Protiv rješenja postoji pravo prigovora.

Što napisati u prigovoru?

Postoji li opcija raskida ugovora i zatim naknadno sklapanje novog?

Postoji li opcija Aneksa ugovoru i što bi se tu moglo napisati?

Moj savjet bi bio da vi i kupac zajedno zatražite razgovor sa sucem ili voditeljem gruntovnice (kako je to već gdje organizirano) i da pokušate dogovoriti što točno da napravite, tj. što će oni prihvatiti a da imate najmanje zavrzlama.

Vidim da i sami navodite moguće opcije, a i svjesni ste da je sud odbio upis vlasništva iz čisto formalnih razloga, koji bi možda na nekoj drugoj gruntovnici prošli (ako ni zbog čega, onda zbog 'previda').

• 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru,

upravo sam tako i napravio, uspio sam doći do osobe koja je radila na spisu. pokazao mi je spis i tad sam vidio da u spisu nedostaju brisovna očitovanja od Banke i nove "prerađene" potvrde od APN-a. Čini se da su se negdje zagubile na putu od Urudžbenog do referenta...

Prijedlog je referenta da se ne radi prigovor na rješenje nego da se krene ispočetka sa novim zahtjevom za upis pa ćemo tako i napraviti.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija