Jump to content

Stalking od strane duševne bolesnice

apartman

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam problem sa susjedom.

Žena je duševni bolesnik (ima papire).

Živi sama, bez struje, grijanja i nezaposlena žena u dobi od oko 55 godina.

Pred kućom ima hrpa smeća, sve je obraslo u korov... (nitko joj ni ne odvozi smeće, što je također pitanje za sebe - kako je moguće da joj se smeće ne odvozi? Kao i enormna količina korova (koja uništava moje čemprese) zbog kojeg sam ljetos konzulitrao komunalnog redara, ali se po tom pitanju nije ništa učinilo... Molim odgovore i na ova dva pitanja, što učiniti po tim pitanjima...)

Ne prijeti, ništa ne govori, samo hoda pred mojom ogradom (sa ulične strane) i fotografira me dok sam u dvorištu.

Jučer sam zbog toga počeo postavljati ogradu, ali ona je počela mene fotografirati sa svojeg tavanskog prozora koji gleda na moje dvorište.

Žena me plaši, hoda maskirana, uznemirava, pokazuje mi govorom svojeg tijela - kiss my ass... i fotografira me.

Ljetos sam prvi puta zvao policiju.

Policija ju je pozivala, ali naravno, ona im se nije htjela javiti.

Policija mi je rekla da ne mogu ništa napraviti, ali da ih pozovem ako me opet bude fotografirala.

Tako sam i učinio. Zvao sam ih jučer, ali oni su bili samo kod mene, uzeli moje podatke i rekli da ne mogu učiniti ništa.

Dali su mi "savjet": da slijedeći put pozovem hitnu pomoć i da im javim da se bojim da će ona sama sebi nauditi.

U tom slučaju, došla bi i policija...

Nekako, imam dojam da to nije u redu i dvoumim se to učiniti, jer u biti, ja dajem lažni poziv hitnoj pomoći, pa bih ja mogao snositi sankcije, a ne susjeda.

Lijepo molim savjet, što učiniti, ovo uznemiravanje mi ne daje mira, ne mogu se osjećati slobodno u svojem dvorištu, stalno sam izložen njezinoj kameri...

I iskreno se bojim da me ta bolesna žena ne pokuša ozljediti...

Moram još samo dodati da ona sa mnom nema nikakvih problema, ništa joj nikad nisam učinio...

Ovo bolesno ponašanje nije s moje strane - ničime uzrokovano.

DSC07941.jpg

DSC07932.jpg

DSC07934.jpg

Dijeli na drugim stranicama

Po meni, ovdje imate ostvareno biće kaznenog djela nametljivog ponašanja iz čl. 1401. KZ-a, moguće i neovlaštenog slikovnog snimanja iz čl. 144. KZ-a (sada kada ste postavili ogradu). Oba djela progone se po prijedlogu ovlaštene osobe, a za što imate rok od 3 mjeseca od saznanja za djelo i počinitelja da ga podnesete nadležnom Općinskom DORH-u.

Sad, kad pogledate zapriječene kazne za ova dva kaznena djela (do godine dana zatvora), znate i sami da to najvjerojatnije neće riješiti vaš problem, ako se radi o osobi sa duševnim smetnjama. Ima li ona kakve rodbine koju možete kontaktirati?

Glede smeća, to bi svakako trebalo prijaviti komunalnom redaru, a glede neodržavanja svog zemljišta, ako se ne radi o dijelu uz javnu površinu - morat ćete to sami riješiti tužbom.

Zahvaljujem na odgovorima!

@G-man: otišao sam u općinski DORH, predao prijavu i sad, prema riječima službene osobe, DORH predaje moju prijavu MUP-u, i oni odlučuju hoće li pokrenuti postupak ili ne.

90% sam siguran da će se odustati od moje prijave, pa Vas pitam, ukoliko doista odbace moju prijavu, imam li pravo žalbe višoj instanci?

Također, ima li smisla da moja žena također podigne prijavu u DORH-u, obzirom da je i ona također izložena tom zastrašivanju i stalkingu?

Nadalje, zašto mislite da propisana sankcija ne bi imala efekta?

Što da učinim? Da preuzmem stvar u svoje ruke?

Kao građanin ove zemlje, očekujem zaštitu od države, a ne da ja sam moram "provoditi zakon" i završiti u zatvoru...

Oprostite ako zvučim agresivno, ali čovjek dok ovako nešto ne doživi na svojoj koži, ne zna koliko je ovo uznemiravajuće.

Žena hoda zamaskirana kao gubavci u filmu BEN HUR, i uz sve te marame preko lica, ima i sunčane naočale.

Njezini pokreti su zastrašujući, ne hoda kao normalan čovjek, osjećam se kao da sam u interaktivnom horroru.

Bojim se za svoj život i bojim se za život svoje žene, a danas-sutra i svojeg djeteta.

U svojem dvorištu se stalno okrećem pazeći da me ova ne napadne s leđa... kamo god krenem u dvorištu, ona hoda za mnom i promatra me iz prikrajka, tako zamaskirana...

Iskreno govoreći, bojim se da joj nešto ne napravim, i jako se kontroliram da joj ne naudim.

A nikad nisam bio prema njoj agresivan, ali dovoljno je jednom... :(

Nadalje, pitali ste me, ima li rodbine - kratak odgovor - ima, ali kao da i nema... mama je stara, jedva govori, i ne čuje dobro, a i ono malo što čuje, uopće ne želi slušati o njoj... živi 15 km daleko, i od proljeća do kraja ljeta svaki dan pješke dolazi k njoj... Ukratko, s njezinom majkom nema smisla razgovarati o njoj.

Iako je povezem kad je sretnem na cesti, razgovor o njezinoj kćerki je besmislen.

@Felixx: da, ima jedan susjed pored nje koji s njom ima problema. Doduše, ne znam koliko je pouzdana njegova priča, tako da ne mogu tvrditi je li ona u pravu ili on...

Ali da, ponekad čujem povišene tonove od strane tog susjeda... nažalost, on tu živi samo preko ljeta...

Preko puta nas nema kuća...

@G-man: otišao sam u općinski DORH, predao prijavu i sad, prema riječima službene osobe, DORH predaje moju prijavu MUP-u, i oni odlučuju hoće li pokrenuti postupak ili ne.

Zapravo je suprotno - DORH policiji nalaže provođenje izvida kaznenih djela, ali odluka o eventualnoj kaznenoj odgovornosti domena je DORH-a, ne policije.

...ukoliko doista odbace moju prijavu, imam li pravo žalbe višoj instanci?

Ne, ali imate pravo preuzeti kazneni progon na sebe.

Također, ima li smisla da moja žena također podigne prijavu u DORH-u, obzirom da je i ona također izložena tom zastrašivanju i stalkingu?

Ima smisla i možda shvate vašu prijavu ozbiljnije.

Nadalje, zašto mislite da propisana sankcija ne bi imala efekta?

Zar mislite da će osobi koja živi u svom svijetu značiti nešto uvjetna osuda? Dakle, "prijetnja" izvršenjem kazne?

Što da učinim? Da preuzmem stvar u svoje ruke?

Nikako, jer će na vama sustav pokazati mišiće obzirom ne vole "pravedne osvetnike".

Nadalje, pitali ste me, ima li rodbine - kratak odgovor - ima, ali kao da i nema...

Mislio sam da pokušate s njenom familijom razgovorom to riješiti, no očito da i njena majka neće ništa imati sa kćeri.

Kao građanin ove zemlje, očekujem zaštitu od države, a ne da ja sam moram "provoditi zakon" i završiti u zatvoru...

Oprostite ako zvučim agresivno, ali čovjek dok ovako nešto ne doživi na svojoj koži, ne zna koliko je ovo uznemiravajuće.

Izbjegavajte bilo kakav fizički sukob, čak i ako vas napadne, suzdržite se da ne uzvratite. Ako vas napada, pokušajte snimiti taj događaj.

Danas ima ovih malih 'sportskih' kamera za 20 dolara preko e-baya ko pljeve, anaravno i svaki mobač ima kameru.

Žena hoda zamaskirana kao gubavci u filmu BEN HUR, i uz sve te marame preko lica, ima i sunčane naočale.

Njezini pokreti su zastrašujući, ne hoda kao normalan čovjek, osjećam se kao da sam u interaktivnom horroru.

Bojim se za svoj život i bojim se za život svoje žene, a danas-sutra i svojeg djeteta.

Ogradite posjed, bar nekom farmer ogradom , stavite natpise 'Posjed je pod video nadzorom,'. Postavite nekoliko kamera dovoljno da se pale na senzor pokreta, postavite reflektore sa senzorom koji se pale noću da vam ne bi prilazila kući noću. Možete postaviti i koji senzor pokreta koji samo pali alarm noću.

Kad snimite jako čidno ponašanje, bilo nadzornom kamerom bilo osobno, spremite takve snimke.

Nabavite pse.

Bolje je imati dva ili čak tri manja peseka nego veliku psinu koja je maza. Dva psa su 'čopor', odnosno ponašaju se tako da jedan hrabri i potiče drugog. Ne morate ih čak ni učiti da reagiraju na susjedu - oni će sami osjetiti antagonizam i 'braniti' posjed.

U svojem dvorištu se stalno okrećem pazeći da me ova ne napadne s leđa... kamo god krenem u dvorištu, ona hoda za mnom i promatra me iz prikrajka, tako zamaskirana...

Osim prijave policiji i ODO za nametljivo ponašanje, trebali biste prijaviti i CZSS da osobi treba pomoć, i možda priložiti snimke njenog šašavog ponašanja. Također , prijaviti komunalnom redaru i u ured gradnačenika/načelnika općine sav taj nered i smeće.

Sve takve prijave sročite na papir i urudžbirajte. Tako da vam na vaš primjerak potvrde primitak. Tako se ne izvrću vaše riječi, a na takvu prijavu koja pisana i zaprimljena u pravilu se ozbiljnije reagira.

• 1 mjesec kasnije...
Oba djela progone se po prijedlogu ovlaštene osobe, a za što imate rok od 3 mjeseca od saznanja za djelo i počinitelja da ga podnesete nadležnom Općinskom DORH-u.
G-man, molio bih informaciju o tome gdje se može pročitati o rokovima prijavljivanja i postoji li neko načelo prema kojima se ti rokovi razvrstavaju (duži-kraći i sl.)?

Izbjegavajte bilo kakav fizički sukob, čak i ako vas napadne, suzdržite se da ne uzvratite. Ako vas napada, pokušajte snimiti taj događaj.

Felixx, ne razumijem. Ako me netko napadne, primjerice zada mi udarac šakom ili otvorenim dlanom što je akcija u trajanju od 1 sec, kako mogu stići snimati? Nadalje, napadač(ica) će vjerojatno htjeti omesti snimanje ili oteti ili uništiti kameru. Imam ja jedan "prekrasan" primjer toga gdje je jedna za vanjski svijet "dobra majka" upravo to učinila kada je bila snimana (na javnom mjestu) prilikom neprikladnog ponašanja.

Nadalje, kažu da je napad najbolja obrana. Ponovno gornji primjer, ispružena ruka ide u lice ili u prsa, trbuh, a recimo da nisam Bruce Lee koji precizno vlada borilačkim vještinama da mogu izbjeći udarac bez da na bilo kakav način upotrijebim neku silu, kretnju, blokadu ili odgurnem od sebe napadača/napadačicu? Što učiniti? Stajati i čekati da me udari? Nakon što me udari, čekati da me ponovno udari ne čineći ništa?

G-man, molio bih informaciju o tome gdje se može pročitati o rokovima prijavljivanja i postoji li neko načelo prema kojima se ti rokovi razvrstavaju (duži-kraći i sl.)?

Čl. 48. ZKP-a.

Rok je jedinstven i nema razlike po pitanju njegova trajanja.

Glede drugog pitanja, iako ste ga postavili drugom korisniku, mogu samo napomenuti kako nitko nije dužan trpiti udarce druge osobe, zato postoji institut koji se naziva nužna obrana. No, kod njegove primjene treba jako paziti, a posebice kod napada inferiornije osobe, da se u toj obrani ne pretjera i uđe u područje prekoračenja nužne obrane, jer za to se odgovara.

Čl. 48. ZKP-a.

Rok je jedinstven i nema razlike po pitanju njegova trajanja.

Hvala Vam, G-man, uštedjeli ste mi potragu. :)

Međutim, koliko vidim, rok se odnosi samo na kaznena djela koja se progone po prijedlogu.

Problem kod prava vidim u tome da prosječni građanin o ovim stvarima nema pojma što znači da mu se može dogoditi kao meni u ovom slučaju da nema hrabrosti (ucjena), snage, vremena, novaca itd. uhvatiti se u koštac s problemom. Meni je npr. urlajući izrečena prijetnja "Razbit ću te!", ali zbog kronične iscrpljenosti i inflacije sličnih manjih, srednjih i većih slučajeva nisam prijavio u zakonskom roku. Što to za mene znači? To znači da policija i DO ne znaju za tu prijetnju, ona za njih ne postoji i ako jednom dođe do realizacije i pokušaja realizacije najavljenog, situacija će biti nova iz perspektive institucija. Moja eventualna samoobrana neće biti ista stvar kao da sam bio pravovremeno prijavio. Je li moguće predati neku obavijest o događaju, preventivno, za svaki slučaj, ono kao što policija dođe i napravi tzv. bilješku?

Nadalje, sada bi me zanimalo koliki su rokovi za prijavljivanje ostalih kaznenih djela, naime onih koje se progone po službenoj dužnosti i posebno prekršajnog nasilja u okviru Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji.

Međutim, koliko vidim, rok se odnosi samo na kaznena djela koja se progone po prijedlogu.

I po privatnoj tužbi (uz iznimku kod uvrede).

Meni je npr. urlajući izrečena prijetnja "Razbit ću te!", ali zbog kronične iscrpljenosti i inflacije sličnih manjih, srednjih i većih slučajeva nisam prijavio u zakonskom roku. Što to za mene znači?

Pogledajte si odredbu čl. 139. st. 4. KZ-a. Možda ima primjenu u vašem slučaju.

Nadalje, sada bi me zanimalo koliki su rokovi za prijavljivanje ostalih kaznenih djela, naime onih koje se progone po službenoj dužnosti i posebno prekršajnog nasilja u okviru Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji.

Za sva djela koja se progone ex offo, kako god da se zovu, rok za prijavu ne postoji odnosno on je posredan, u vidu propisanog roka zastare kaznenog/prekršajnog progona.

Dakle, za prekršaje 4 odnosno 3 godine, a za kaznena djela koja se gone ex offo, ovisno o duljini zapriječene kazne.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija