Jump to content

Usklađivanje Katastra i Zemljišnih knjiga

Hinco01

Preporučene objave

Poštovani,

Imam slijedeću situaciju:

- moja baka bila je vlasnica pola zemljišta - u zemljišnim knjigama vodilo se kao jedna katastarska čestica u kojoj je baka 1/2 vlasnik

- dio druge polovice rođakinja je prodala

- napravljene su u katastru 3 nove čestice:

a) jedan velika u kojoj je moja baka 1/2 vlasnik, drugio dio je 1/2 rođakinja

b) jedna manja čestica koju je rođakinja prodala - novi vlasnik je 1/1

c) jedna manja čestica koja je 1/1 vlasništvo bake

- problem je što čestica b i c nisu jednake površine. Čestica b je veća od čestice c. Novi vlasnik je lažirao potpis moje bake i tako se je moglo upisati u katastar

- Novi vlasnik se nije mogao upisati u zemljišne knjige jer tamo je moja baka vlasnik 1/2 a prema novim česticama više ne bi bila.

- Novi vlasnik je tužio moju baku da se izda tabularna izjava gdje se novi vlasnik može upisati u Zemljišne knjige prema stanju u katastru (na štetu moje bake)

- na općinskom sudu su odbili tužbu

- na županijskom sudu su isto odbili tužbu

- Novi vlasnik se je upisao u zemljišnu knjigu tako da moja baka je ostala vlasnica 1/2 zemljišta

Moje pitanje:

- u zemljišnim knjigama i dalje se sve vodi kao jedna katastarska čestica gdje je baka 1/2 vlasnica

- u Katastru su 3 nove čestice:

a) jedan velika u kojoj je moja baka 1/2 vlasnik, drugio dio je 1/2 rođakinja

b) jedna manja čestica koju je rođakinja prodala - novi vlasnik je 1/1 (veća od c)

c) jedna manja čestica koja je 1/1 vlasništvo bake (manja od b)

Na čestici b Novi vlasnik izgradio je kuću koja se nalazi djelomično na terenu moje bake (prema Zemljišnim knjigama)

Pošto je Novi vlasnik izgubio i na drugostupanjskom sudu kako sada uskladiti Zemljišne knjige i Katastar? Normalno tako da moja baka i dalje u oba slučaja bude 1/2 vlasink ukupnog zemljišta

Da li se sada moraju raditi nove izmjere za katastar?

Da li moja baka mora tužiti Novog vlasnika ? Ako da, zbog čega točno da se mogu uskladiti Katastar i ZK?

Puno hvala na odgovorima.

Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Ima više mogućnosti : Ako je netko prisvojio dio Vašega vlasništva tada uvijek možete ustati tužbom za povrat .

U zbirci isprava vidite da li se površina iz zemljišnih knjiga slaže sa onom u katastru . U zbirci isprava bi trebao postojati geodetski elaborat o parcelaciji s prijavnim listom za gruntovnicu . U katastru trebate provjeriti kako i na temelju čega je došlo do parcelacije i tražite

na uvid dokumentaciju na temelju koje je netko registriran kao posjednik .

Ako je u pitanju krivotvoreni potpis tada to trebate prijaviti policiji ili ODO.To bi bila prijava za kazneno djelo protiv vjerodostojne isprave .O prijavi trebate se konzultirati sa ODO , jer neistinita prijava podliježe kaznenoj odgovornosti prijavitelja .

Pozdrav !

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija