Jump to content

Presude


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Zna li netko kojim redoslijedom se pišu presude, odnosno da li je prvi dan parnica, a idući kazneno ili obrnuto, ili nema nekog pravila?

U rješenju ništa ne piše osim dana i vremena gdje se moramo pojaviti. Obzirom da je dozvoljeno donijeti zakone i primjerke presuda malo je nezgodno se natrpati prvi dan svim tim stvarima kada ne znaš što pišeš.

 

Da li se presude ponavljaju ili se za svaki rok donose novi spisi, i iz kojih dijelova su najčešći.

 

Svaka informacija je dobrodošla.

Zahvaljujem unaprijed svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

:idea: ljudi, stvarno ne bi bilo loše da kolege koje imaju navedene presude e-obliku, onima koji stvarno nemaju nikakvog iskustva i doticaja s pisanjem presuda, a vjerujem i svim ostalima, izađu u susret.

 

Eh, sad bi se trebala javiti Marijachi, ukoliko je sa time suglasna, sa molbom da joj se mejlaju primjeri tih presuda i da ih ona uplouda na svoju stranicu.

MARIJACHI, JAVI SE :moli:

 

Inače nam preostaje klasično mejlanje jedan drugome, naravno, ukoliko kolege koji raspolažu takvim presudama, za to imaju volje.

 

Any suggestions???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

frka i panika

nađoh svojevremeno na ovim, blagoslovljenim stranicama ove upute te ih po načelu solidarnosti i javnosti šaljem dalje...hvala autorima teksta!!!!!

OBRAZLOŽENJE PRESUDE – UPUTE ZA VJEŽBENIKE

 

Članak 359. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku: Uvod presude sadrži: naznaku da se presuda izriče u ime Republike Hrvatske, naziv suda, ime i prezime predsjednika i članova vijeća i zapisničara, ime i prezime optuženika, jedinstveni matični broj građana državljana Republike Hrvatske, kazneno djelo za koje je optužen i je li bio nazočan na glavnoj raspravi, dan glavne rasprave i je li glavna rasprava bila javna ime i prezime tužitelja, branitelja, zakonskog zastupnika i opunomoćenika koji su bili nazočni na glavnoj raspravi (odnosno pri njenom zaključenju) te dan objave izrečene presude.

 

"Dan glavne rasprave" znači dan, odnosno dane kada je glavna rasprava koja je završena presudom održana: od prvog dana (kada je optužnica pročitana), pa do dana kada je glavna rasprava završena, uključujući i sve dane izvođenja dokaza (posebno treba paziti na situaciju kada je glavna rasprava, nakon što je jednom počela, kasnije započela iznova – zbog izmjene vijeća, proteka vremena ili odlukom vijeća; tada se u uvodu naznačuju samo dani posljednje glavne rasprave); dan zaključenja glavne rasprave ne mora uvijek biti i dan donošenja presude (ako je vijeće i glasovanje, nakon završetka glavne rasprave, prekinuto te je nastavljeno drugi dan, dan donošenja presude je dan kada je vijećanje i glasovanje završeno), i dan objave ne mora biti isti (ako je vijeće odlučilo odgoditi objavu presude; u uvodu se taj dan objave posebno naznačuje).

 

Među osobe koje su bile nazočne glavnoj raspravi unosim samo one koje su bile nazočne pri njenom zaključenju ako se u više dana rasprave to mijenjalo.

 

Struktura obrazloženja presude (čiji sadržaj je reguliran stavcima 6., 7., 8., 9. i 10. članka 359. ZKP-a) izgleda otprilike ovako:

 

- optužba (naznaka kaznenog djela stavljenog optuženiku na teret optužnicom; podatak je li optužnica mijenjana – činjenično i – ili – pravno tijekom rasprave)

- očitovanje optuženika o optužbi (za svako djelo posebno, za svakog optuženika posebno ako ih ima više)

- nabrajanje provedenih dokaza (pri tome treba posebno paziti na razliku između ispitivanja svjedoka i čitanja zapisnika o ispitivanju ranije saslušanih svjedoka – tijekom ranije glavne rasprave ili istrage – kao i na navođenje svih poduzetih radnji – čitanja dokumentacije, priloženih spisa, dopisa i slično te pregledavanja fotodokumentacije, predmeta i drugo)

- sumarni zaključak o krivnji

- citiranje (u bitnim elementima) i ocjena provedenih dokaza (dva su oblika: jedan je prvo iznijeti sadržaj svih dokaza, a onda dati njihovu ocjenu; drugi je nabrojiti nesporne pa sporne činjenice te citirati dijelove dokaza koji se odnose na pojedinu činjenicu, uz njihovu istovremenu analizu i ocjenu; prvi se koristi kod jednostavnijih, manje opsežnih predmeta, a drugi kod opširnih predmeta s brojnim dokazima, gdje bi prepričavanje svih dokaza u cijelosti bilo nemoguće)

- zaključak o utvrđenim činjenicama (prvi objektivnima, a onda onima koji se odnose na krivnju kao subjektivni element kaznenog djela)

- obrazloženje odluke o odbijanju dokaznih prijedloga (ako ih je bilo i ako to nije učinjeno pri obrazlaganju pojedinih dokaza)

- primjena prava na tako utvrđene činjenice (proglašavanje krivim za kazneno djelo ili oslobađanje od optužbe)

- odluka o kazni

- odluka o sigurnosnoj mjeri

- odluka o troškovima postupka

 

O terminima treba koristiti: "I optuženi Petrović", "oštećeni Marković" i slično (dakle, bez kratica kao "I opt., "ošt." ...), odnosno, kada se ne spominje ime (a to je iznimno – samo kad ga se spominje više puta u istoj rečenici ili odlomku), pisati: "I optuženik", "oštečenik"...

Zakone pri prvom spominjanju treba napisati punim imenom (ja stavljam i Narodne novine), a iza broja stavaka i članaka stavljati točku (npr. "članak 34. stavak 1. KZRH").

 

svakako ne zaboravite numerirati stranice i na svaku stranu napisati posl.broj

ima ispitivaca koji i to gledaju a na takve sitnice fakat na ispitu ne mislis

pazite da li kaznu izričete ili primjenjujete, ovisno o vrsti (na to je garčićka osjetljiva)

eh i jos, ljudi koji donesu oslobađajuću presudu u kaznenom često zaborave donijeti riješenje o puštanju iz pritvora tako da te ispitivač priupita a gdje vam je taj slobodni čovjek a onda ti ne preostaje drugo nego skrušeno reći-u pritvoru...što zna biti dosta loše po daljnji tijek ispitivanja

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija