Jump to content

Poslovnica / podružnica


LordSpirit

Preporučene objave

Poštovani,

 

U postupku smo otvaranja poslovnice na otoku dok je tvrtka samo registrirana u Zagrebu i ne radi.

Tu je internet dosta škrt pa bi Vas molio pomoć, ili da me bar uputite gdje mogu naći informacije. U zakonu o trgovački društvima poslovnica nije ni spomenuta.

 

Koja je pravna i ekonomska razlika između poslovnice i podružnice?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poslovnica i podružnica nisu pravno i ekonomski isti pojmovi. 

Ključne razlike su da se podružnica  može osnovati samo izvan sjedišta trgovačkog društva dok se poslovnica može osnovati i u mjestu sjedišta trgovačkog društva i izvan njega. To konkretno znači da Vaše trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu možete osnovati podružnicu bilo gdje osim u Zagrebu, a poslovnicu i u Zagrebu i na primjerice otoku. Druga razlika je da se podružnice obvezno upisuju u sudski registar, dok se poslovnice ne upisuju. 

Postupak osnivanja podružnice je propisan ZTD (dok za poslovnice nemate posebno propisanog postupka) i sastoji se iz tri obvezna koraka:

1) Najprije morate u aktu osnivanja (statutu ili društvenom ugovoru) predvidjeti postupak osnivanja podružnice (ako ga nemate onda morate izmijeniti akt osnivanja i dopuniti ga u tom smislu),

2) Zatim donosite odluku o osnivanju podružnice,

3) Odluka o osnivanju podružnice mora se upisati u sudski registar gdje je upisano sjedište društva (u Vašem slučaju to je konkretno Sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu). 

Ključne sličnosti su da niti podružnica, niti poslovnica nije pravne osobe pa su sva prava i obveze koja nastanu u poslovanju bilo podružnice, bilo poslovnice zapravo prava i obveze cijelog trgovačko društva. To konkretno znači da ako Vam podružnica na otoku ili neka od poslovnica budu poslovali s gubitcima, oni će se pokrivati iz imovine cijeloga trgovačkog društva,  a ne samo iz imovine podružnice ili poslovnice. Isto tako ako vas netko tuži radi poslovanja podružnice ili poslovnice tužba se podnosi sudu nadležnom prema mjestu sjedišta trgovačkog društva, a ne u mjestu gdje je osnovana podružnica. 

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju. 

Pravno-ekonomska klinika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SJEDIŠTE FIRME - Grad u kojem je Društvo Registrirano.

Poslovnica - Mjesto gdje Obavlja te Jednu ili Više Djelatnosti za koju ste Registrirani.

N.pr. - Firma - Sjedište - Zagreb. Dvivaltova b.b.

1. Poslovna Jedinica - Cafe Bar >Jadran< Supetarska Draga - Obala .b.b.

2. Poslovna Jedinica -Mesnica ->Friško< Stradun b.b. Dubrovnik,.

i.tako u Beskonačnost, s time da za Svaku Djelatnost, koju Obavljate širom Hrvatske ,morate biti i Registrirani

(popis djelatnosti - Društva)

U svakoj Poslovnici, je Voditelj Poslovnice , koji za Navedenu Djelatnost mora imati Stručnu Spremu.

Pod 1. KV - Ugostitelj.

Pod 2. KV - Mesar.

.....................................

Gdje Plača te Porez..?

U Mjestu Gdje je Firma - Društvo Registrirano.

Ostale Odgovore če Vam dati Vaš Knjigovođa.

Poz. Frenki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

trebala bi mi pomoć oko rješavanja nekoliko problema vezanih za ovu temu. Trenutna je situacija da imam tvrtku kojoj je središte registrirano u kući mojih roditelje gdje uredno imamo ugovor o najmu te vršimo plaćanja, a oni plaćaju porez.

Nedavno sam dobio prostor od poduzetničkog inkubatora gdje također imam ugovor te kao samozaposlena osoba radim iz prostora koji mi je dodijeljen. Sada kako bih trebao zaposliti neke radnike svjestan sam da moram provesti zaštitu na radu i koliko mi je poznato oformiti poslovnu jedinicu.

Sada me zanima sljedeće:

1. Kako da donesem odluku o toj poslovnoj jedinici koja se nalazi u poduzetničkom inkubatoru. Pregledao sam ZTD i tamo ne nalazim ovaj pojam, samo se spominje podružnica.

2. Da li da prekinem ugovor koji imam s roditeljima?

3. Što navodim kao mjesto rada svojih radnika (kad ih zaposlim)?

4. Da li inspektor može doći u kuću mojih roditelja i tražiti dokumente o zaštite na radu iako iz središta gdje mi je tvrtka ne obavljam svoje djelatnosti?

5. Kako uopće inspektor može znati odakle ja obavljam svoju djelatnost ako nikome nisam rekao za poslovnu jedinicu?

6. Da li bez obzira na poslovnu jedinicu moram imati provedene mjere zašitite na radu na adresi sjedišta tvrtke iako ne obavljam djelatnosti od tamo?

 

Unaprijed hvala svima :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Podružnica mora imati imenovanog voditelja, odnosno osobu koja je u ime osnivača imenovana da u poslovanju podružnice zastupa inozemnog osnivača. Da li ta osoba mora biti zaposlena, ja bih rekla da se procjenjuje prema čl. 15. ZOMO - je li ta osoba zaposlena kod inozemnog osnivača ili nije, je li zaposlena negdje drugdje i sl. Ako je zaposlena negdje drugdje i ostvaruje prava iz mirovinskog osiguranja s te osnove, smatram da ne mora biti prijavljena u podružnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Pozdrav!

Imam slijedeci problem i ne znam jesam li uopce na pravom mjestu za postavit ovo pitanje pa prosim da me uputite dalje, ako treba. Radi se o slijedecem. Moj otac i ja imamo doo u kojem sam ja direktor i jedini zaposlenik, a tata je vlasnik obzirom da je u penziji. Moj suprug se bavi građevinom i da ne ide otvaranje nove firme samo bi dodali gradjevinske djelatnosti u firmu i poceli sa radom. Medjutim, on bi da taj dio poslovanja bude izdvojen pod drugim nazivom. Da li je to izvedivo? Da li tvrtka moze imati “tvrtku” unutar sebe i poslovati pod jednim OIBom i na koji nacin? Npr. ima firma koja se zove (npr.) xyz doo i ima slasticarnicu pod jednim imenom i kafic pod drugim. Kako to napraviti? Poslovnica, podruznica, sto i kako? 

Hvala!!!

uređeno: od Mrs. Hrkach
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Mrs. Hrkach je napisao:

Da li tvrtka moze imati “tvrtku” unutar sebe i poslovati pod jednim OIBom i na koji nacin?

tvrtka ne može imati još jednu tvrtku (pravnu osobu) unutar sebe s istim OIB-om. firma može imati tvrtku kćer ali će imati drugi oib, drugi račun ali može imati iste pravne zastupnike kao i matica te računovodstveni servis, itd....

čime bi se točno bavili? ukoliko bi recimo uz fasaderske i štukaterske radove radili postavljanje laminata nisam siguran da se to može izdvojiti u poslovnicu. ukoliko pak uz fasaderske i štukaterske radove trgovali građevinskim materijalom to bi mogli izdvojiti u poslovnicu/podružnicu i nazvati taj dućan drugačije od naziva firme samo bi bilo bitno da se ispd zaglavlja računa u kojem se nalazi naziv trgovine nalaze podatci o vašem pravnom subjektu (recimo Xy ima u zaglavlju računa Xy i ispod xplus d.o.o s ostalim podatcima)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , BRKICA00 je napisao:čime bi se točno bavili? ukoliko bi recimo uz fasaderske i štukaterske radove radili postavljanje laminata nisam siguran da se to može izdvojiti u poslovnicu. ukoliko pak uz fasaderske i štukaterske radove trgovali građevinskim materijalom to bi mogli izdvojiti u poslovnicu/podružnicu i nazvati taj dućan drugačije od naziva firme samo bi bilo bitno da se ispd zaglavlja računa u kojem se nalazi naziv trgovine nalaze podatci o vašem pravnom subjektu (recimo Elipso ima u zaglavlju računa Elipso i ispod eplus d.o.o s ostalim podatcima)

Postojeca tvrtka se bavi racunovodstvenim uslugama, a suprug bi dodao grafjevinske usluge. Moje je shvacanje stvari bilo da se njegov dio poslovanja moze nazvati naprimjer interijeri, ali kao kod peveca i bas navedenog primjera elipsa, na racunima moraju biti izrazeni podaci maticne tvrtke sa tim podacima o njegovoj “poslovnici”. Ali kako to legalizirati, sto je potrebno uciniti da se to tako moze raditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otvorite podružnicu. prilikom otvaranja podružnice birate djelatnosti kojima će se baviti podružnica. odaberete građevinske djelatnosti kao temeljne djelatnosti poslovnice i kad je već otvarate ubacite ona još ponešto od djelatnosti. prilikom izdavanja računa u zaglavlje stavite npr. interjeri brko, brko d.o.o i oib pa onda ispod podružnica 1 i onda još adresa podružnice

vama bi bilo najbolje da samo doregistrirate djelatnosti i da krenete s radom. ne znači vam ništa puno ako biste imali podružnicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, BRKICA00 je napisao:

otvorite podružnicu. prilikom otvaranja podružnice birate djelatnosti kojima će se baviti podružnica. odaberete građevinske djelatnosti kao temeljne djelatnosti poslovnice i kad je već otvarate ubacite ona još ponešto od djelatnosti. prilikom izdavanja računa u zaglavlje stavite npr. interjeri brko, brko d.o.o i oib pa onda ispod podružnica 1 i onda još adresa podružnice

vama bi bilo najbolje da samo doregistrirate djelatnosti i da krenete s radom. ne znači vam ništa puno ako biste imali podružnicu

Doregistrirali smo tvrtku za gradjevinske i jos poneku djelatnost. Ali kako bi se mogli izdavati racuni pod drugim nazivom? Kao recimo XX koji ima i web i racune na XX ili npr. Xplus koji posluje kao Xy, svi ducani se zovu Xy, web stranica je xy.hr, a na racunima pise Xplus. To me zapravo muci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Mrs. Hrkach je napisao:

Ali kako bi se mogli izdavati racuni pod drugim nazivom?

Bez problema. U zaglavlju može biti šta god želite samo je bitno da ispod budu podaci firme. XYZ ima u zaglavlju računa XYZ, a ispod toga piše Globalna nešto d.o.o.. Ako oni mogu ne vidim zašto vi ne možete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija