Jump to content

Ovrha zbog pokojnog oca


ksara

Preporučene objave

Pišem ovo u ime svog nećaka.Iza smrti oca 2014g naslijedio je kao maloljetnik 1/5 kuće u kojoj je otac živio sa maćehom i dvoje maloljetne djece(drugi brak).Otac se od njegove majke razveo kad je imao 3 g.Na ostavnini je javna bilježnica tvrdila da se kao maloljetan(tada 16g) ne može odreći nasljedstva ,a time i dugova koje je otac ostavio.Da se mora centar uplesti u to i da u praksi oni to ne dozvoljavaju??.Tako je i napisano u rješenju da se prihvaća tog dijela kuće i dugova i da će to platiti ukoliko u dugovima budu sudjelovali i ostalo dvoje djece koji imaju pravo na kuću.Kako su oni još uvijek maloljetni(do punoljetnosti još 9 g) nećak je sad 19 g i dolaze problemi.Otac je još 2004 skrivio prometnu nesreću i od tada ga ganja osiguranje za 5000 tisuća kn.2008g je donešena presuda na očevo ime na koju se on oglušuje, jer nije imao novčanih sredstava..U 03mj.2016g odvjetničko društvo podiže ponovnu tužbu,a u 09mj 2016 g dolazi sudska presuda.U 11 mj 2016g izravna naplata na fini sa tim da je iznos 12.500 kn.Što možemo napraviti ?Nikakve žalbe nisu pisane,njegova mama je u svom filmu,mačeha u svom.Nećak je student ,od primanja ima 700 kn mirovine po ocu.Da li ima pravo na besplatnu pravnu pomoć? Da li se može nekim postupkom odreći tog djela kuće i minusa?Navodno ima više tih vjerovnika koji čekaju na naplatu ,a sad je on žrtveno janje jer je punoljetan i trebao bi u cjelosti platiti pa onda tužiti polubraću.Te sve dugove je njegov otac napravio za svoje osobne potrebe.Kud sada i kako???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišem ovo u ime svog nećaka.Iza smrti oca 2014g naslijedio je kao maloljetnik 1/5 kuće u kojoj je otac živio sa maćehom i dvoje maloljetne djece(drugi brak).Otac se od njegove majke razveo kad je imao 3 g.Na ostavnini je javna bilježnica tvrdila da se kao maloljetan(tada 16g) ne može odreći nasljedstva ,a time i dugova koje je otac ostavio.

 

maćeha je punoljetna a supruga je nasljednik.

trebao je pismeno odreći se nasljedstva (tada odlučuje sud).

nasljednik vrača dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđenog djela.

 

za besplatnu pravnu pomoć tražite informaciju u državnoj upravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam sigurna da ostvaruje pravo na BPP s obzirom da sada ispada da ima nekretnine u vlasništvu i prihode (ali treba pokušati otići u ured državne uprave u županiji, postoji cenzus prema kojemu se to odobrava), osim toga BPP pruža Hrvatska odvjetnička komora prema informacijama na ovom LINKU

 

Međutim, neovisno o pravnoj pomoći, bojim se da se sad teško nešto može napraviti s obzirom da se nije pravovremeno reagiralo - zašto on sam (sada je punoljetan) nije ulagao žalbe i prigovore kad je bilo vrijeme za to? Postoji odredba Zakona o nasljeđivanju koja kaže da nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, ali ja procjenjujem da je vrijednost 1/5 kuće ipak veća od 12.500,00 kn.

Eventualno će moći, kad sve isplati, 4/5 plaćenoga zahtijevati od drugih nasljednika, s obzirom da nasljednici solidarno odgovaraju za ostaviteljeve dugove. Dakako, ako ne nastupi zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto nije ulagao žalbe!!!Plan je da pošaljemo te papire u odvjetničku komoru,ako odobre super.Ići ćemo na pregovore sa osiguranjem da platimo glavnicu da kamate otpišu.Još jedino moramo proučiti kako procijeniti taj njegov dio kuće da imamo papir i da prisjele doplate odbijaju od te vrijednosti da poslije opet ne bude šok.Vrijednost kuće nije velika jer znam da je prije 8 godina plaćena 15 tisuća eura još je i u Glini.E sad da li je dovoljan kupoprodajni ili treba zvati vještake ??Zato nam treba netko za smjernice da se ovo završi.Hvala na dosadašnjim odgovorima i pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija