Jump to content

Nedozovoljeno korištenje stihova u kampanji na Facebooku i Twitteru


queta

Preporučene objave

Poštovani,

 

zanima me iz prakse - koliko ima smisla "ganjati" sankcioniranje nedozvoljenog korištenja autorskog djela (dijela stihova) u oglasima/objavama na Fejsu i Twitteru? Riječ je o velikoj kampanji, ali svi s kojima pričam uvjeravaju me da "to nije ništa strašno" kao ni da ne mogu očekivat odštetu jer je eto na Fejsu, a ne na TV-u ili jumbo plakatu.

 

Kako uopće odrediti visinu naknade za nešto što je internet objava? Recimo na Fejsu piše broj koliko je puta prikazan oglas, da li to ima veze? Koji su koraci kad kao autor primijetiš da te neko "pokrao"? Kome se i što piše?

 

Hvala na odgovorima, Q.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorsko djelo je zaštićeno samom svojom objavom, dakle, nikakav posebni postupak zaštite nije potreban. Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača je kazneno djelo, pa je za Vas možda najjeftinija opcija da kazneno prijavite počinitelja, a ako on bude pravomoćno osuđen za to kazneno djelo, u naknadnoj parnici možete očekivati gotovo sigurnu dosudu naknade štete ali u kojoj visini, moram priznati da nisam naišla na sudsku praksu (vjerujem da to ovisi o broju objava, rasprostranjenosti, i sl.)

Možete i bez kaznene prijave, ali tada smatram da morate ili sami, ili angažirati odvjetnika da se obrati neovlaštenom korisniku Vašeg autorskog djela, sa zabranom daljnjeg korištenja i/ili navođenjem Vašeg imena i/ili odobrenjem za daljnje korištenje s naknadom štete i naknadom za korištenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija