Jump to content

Nepoštivanje pravila nagradnog natječaja/igre

Registrator1

Preporučene objave

Dobar dan,

imam nekoliko pitanja vezano uz slučaj gdje je određena tvrtka organizirala nagradni natječaj na kojem na kraju nisu bile podijeljene nikakve nagrade.

Ukratko ću objasniti situaciju:

tvrtka je organizirala natječaj u travnju/svibnju 2016. godine u kojem je trebalo glasovati za njih preko određene stranice - svi koji glasuju za njih ulaze u natječaj za osvajanje nagrade. Natječaj je prošao, na njihovim stranicama nije postojala vijest da je natječaj gotov i izvučeni dobitnici, kao ni na njihovim društvenim mrežama (Facebook, Twitter, itd.). Igrom slučaja, godinu dana poslije, otkrivam da sam ja jedan od dobitnika na natječaju - naime, na njihovoj web stranici, unutar članka u kojem je bila poveznica za natječaj, naknadno su bili "editirani" dobitnici bez da su bili obaviješteni. Iako su u prijavi za nagradni natječaj zahtijevali e-mail adresu, telefon/mobitel i kućnu adresu, nisam bio obaviješten ni na jedan od ovih načina. Nakon što sam ih kontaktirao, obavijestili su me da natječaj vrijedi samo za prošlu godinu (2016.), da nisu dužni obavještavati dobitnike i da nagradu nisu proslijedili nekom drugom dobitniku iako nigdje nije definirano ni u kojem roku pridignuti nagradu ni iskoristiti nagradu. Nagrade nisu bile proslijeđene ni drugim sudionicima natječaja, pa se može zaključiti da su - propale. Također, obavijestili su me da ne mogu napraviti iznimku u mom slučaju (što god im to značilo) jer bi i onda drugima trebali raditi iznimke (što me navodi na činjenicu da im ovo nije prva situacija gdje organiziraju natječaje a ne dijele nagrade). E sad, imam nekoliko pitanja:

• Ulaze li nagradni natječaji (tako su ga oni nazvali) u domenu "Pravilnika o priređivanju nagradnih igara" i/ili "Zakona o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara"? Ako da, vrijedi li i za natječaje članak da su obavezni pismeno obavijestiti dobitnike?
  • Da li je potrebno propisati neka pravila nagradnog natječaja, ili oni mogu odlučivati pravila "u hodu"?
  • Na koji način potražiti od njih ono što su mi dužni isplatiti? Mislim da vrijednost nagrade ne prelazi 5.000,00 kn, ima li ih smisla tužiti?

Drugim riječima, koje pravne postupke poduzeti kako bi ta tvrtka ili isplatila nagradu ili njezinu vrijednost?

Unaprijed hvala!

(i ispričavam se ako je topic unutar krive teme)

Dijeli na drugim stranicama

Kako god bilo nazvano, nagradna igra, nagradni natječaj, sve što ima za svrhu promiđbu proizvoda i usluga spada pod Zakon o igrama na sreću (kojim je Zakon o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara stavljen van snage) tj. dijelu Glave X u čl.69, te Pravilnika o priređivanju nagradnih igara. Tako da i za nagradne natječaje (u biti igre sa jednom ili manjim brojem nagrada) vrijedi obveza propisivanja Pravila natječaja od strane priređivača sukladno Pravilniku.

Jesu li ili nisu imali propisana pravila, odobrenje Min.financija, je li se što to dogodilo sa natječajem, to bi svakako valjalo istražiti prije nekakovih pravnih postupaka.

Spitfire, hvala na brzom odgovoru!

Pretpostavljam da pravila nisu bila propisana jer ih nisam mogao pronaći nigdje. Također, i dalje se održavaju nagradni natječaji/igre (par novih je u tijeku) a nigdje se ne mogu pronaći pravila nagradnog natječaja, pa pretpostavljam da ih nisu ni napisali.

Moraju li pravila nagradnog natječaja biti javno objavljena?

Kad sam ih kontaktirao telefonski su mi rekli da natječaj nije poništen, dakle - natječaj je održan, dobitnici su izvučeni, nisu preuzeli nagrade (nisu obaviješteni) i to je, po njima, to. Nije obavljeno novo izvlačenje, nisu proslijedili nagrade nekom drugom, nisu objavili da je natječaj poništen ili prekinut. Za odobrenje Ministarstva financija ne znam.

Hvala!

Moraju li pravila nagradnog natječaja biti javno objavljena?

Zakon o igrama na sreću

Čl.69

(5) Pravila nagradne igre, sukladno propisima donesenima na temelju ovoga Zakona, utvrđuje priređivač, a primjenjuju se nakon dobivenog odobrenja Ministarstva financija i njihove objave u elektroničkim i drugim javnim medijima.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija