Jump to content

Oporučna zavrzlama


mladeno

Preporučene objave

Ddan,

Postovani

Imam malo zamrsenu situaciju oko ostavinske rasprave pa molim za savjet,

Moj pokojni otac je imao dvije kuce te je u svojoj oporuci u prvoj kuci ostavio svoj dio mom sinu tj.njegovom unuku a drugu polovicu njegovoj supruzi tj mojoj majci s tim da majka ima pravo plodouzivanja.U drugoj kuci prizemlje s garazom ostavlja ponovno mom sinu tj svom unuku a gornji kat mom bratu koji je u međuvremenu preminuo te ga je naslijedila njegova kcer.Tu dolazi do problema jer je majka u posjedu 1/2 te kuce na sebi.Zemljiste na lokaciji druge kuce smo dobili ja i pokojni brat kojeg sad naslijeđuje njegova kcer.

Pitanje :da li je ta oporuka valjanja posto je on ostavio nesto sto nije njegovo s obzirom da je majka ima 1/2 druge kuce na sebi ? te da li majka ima pravo i na dio pokojnog oca uz vec svoju 1/2

unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je ta oporuka valjanja posto je on ostavio nesto sto nije njegovo s obzirom da je majka ima 1/2 druge kuce na sebi ?
uz pretpostavku da oporuka udovoljava ostalim uvjetima valjanosti koje određuje Zakon o nasljeđivanju,valjana je,obzirom da činjenica što je oporučitelj raspolagao dijelom nekretnine koja nije njegova imovina nečini oporuku samu po sebi ništavom,ali takav uglavak oporuke neproizvodi pravne učinke prema vlasniku konkretne imovine kojom je oporučitelj raspolagao,što će reći da po pitanju kuče br.2 majka ima 1/2 a oporučni nasljednici svaki po 1/4,jer je iz oporuke i više nego jasno da je volja oporučitelja uperena da oporučnim nasljednicima pripadnu jednaki dijelovi kuče br.2,pa kako je majka već vlasnica u omjeru 1/2,to se osnovano može zaključiti da istima pripada kao što je več napisano.
da li majka ima pravo i na dio pokojnog oca uz vec svoju 1/2
mišljenja sam da ne,obzirom da voljom oporučitelja nije povrijeđen njen nužni nasljedni dio koji se ocijenjuje u pogledu ukupne ostavine a ne parcijalno,pa kako je majka oporukom dobila 1/2-inu kuče br.1,to je i više nego jasno kako nema povrijede prava na nužni dio.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo hvala vam lijepo na odgovoru,da obje kuce su bracna stecevina s tim da je prva kuca glasila na oca a druga je bila po 1/2 vlasnistvo pok.otac i majka,tu treba napomenuti da je majka dobila 1/2 druge kuce prije oporuke.također molim za odgovor da li kcer mog pokojnog brata ima pravo traziti dio u prvoj kuci gdje je moj sin dobio 1/2 recimo po sadasnjoj oporuci,kako kazete valjanoj u slucaju da moja majka ostavio meni svoj dio.

hvala lijepa

uređeno: od mladeno
prosirenje pitanja
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

……,da obje kuce su bracna stecevina s tim da je prva kuca glasila na oca……

…u svojoj oporuci u prvoj kuci ostavio svoj dio mom sinu tj.njegovom unuku a drugu polovicu njegovoj supruzi tj mojoj majci

po citiranom ako majka povuče pitanje bračne stečevine,i bez oporuke več ima 1/2-inu u kuči br.1,što će reči da je oporučitelj mogao raspolagati isključivo svojim dijelom,a prema konkretnoj oporuci je to u korist supruge i sina
da li kcer mog pokojnog brata ima pravo traziti dio u prvoj kuci
več rečeno,samo ako je povrijeđena u pravu na nužni dio,a prema konkretnoj situaciji to nije,obzirom da prema oporuci nasljeđuje 1/2-inu u kući br.2.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija