Jump to content

Promjena namjene pomoćne zgrade u poslovni prostor


darko_s

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Imam jednu situaciju oko koje mi u JLU kompliciraju, ni sami nisu sigurni što je potrebno i već neko vrijeme zavlače s odgovorom pa bih molio vašu pomoć.

 

Naime, u vlasništvu smo stambene zgrade uz koju je izgrađena pomoćna zgrada bruto građevinske površine 38,00 m2 u visini prizemlja, s jednostrešnim krovom. Obje zgrade su ozakonjene temeljem čl. 8. st. 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12).

 

Obzirom da pomoćni objekt želimo koristiti u funkciji skladišta za web trgovinu moramo ishodovati Rješenje o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta.

Pravnik Ureda državne uprave nas je uputio u prenamjenu prostora budući da se minimalni tehnički uvjeti mogu utvrditi samo za prostor poslovne namjene.

 

Da li je moguće, te koji je postupak provedbe prenamjene pomoćne zgrade u poslovni prostor?

Također, da li je za prenamjenu bitno s čim se planiramo baviti?

 

Logika mi nalaže da nije obzirom da će se za svaku različitu djelatnost morati zatražiti ispunjenje min.-teh. uvjeta.

 

Možda je od pomoći naglasiti kako se predmetni objekt već koristio kao poslovni prostor (prije ozakonjenja) za koji je prije nepunih 20 god. izdano Rješenje o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine na malo hranom i opremom za životinje (tada nije bilo potrebno da prostor bude poslovni).

Budući da je nova djelatnost vezana za hranu, stari MTU se ne mogu primjeniti te moramo ishodovati nove MTU, a za što je potrebna prenamjena.

 

Nadam se da sam bio jasan u opisu.. zahvalan sam na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

te koji je postupak provedbe prenamjene pomoćne zgrade u poslovni prostor?

 

Sve ste jasno opisali, na nešto ste si i sami odgovorili a postupak počinje podnošenjem zahtjeva upravnom tijelu tj. u ovom slučaju upravnom odjelu za prost.uređenje i gradnju. Uz zahjev za promjenu namjene je potrebno priložiti dokumentaciju navedenu u čl.152 Zakona o prostornom uređenju. Možda vam bi bilo najjednostavnije otići do navedenog tijela da vam točno objasne što sve trebate predati uz zahtjev a vjerovatno imaju i gotov zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Bio sam u gradskom Odjelu za prost. uređenje i kao što sam napisao nisu mi ponudili rješenje, trenutno me već 2 tjedna zavlače s odgovorom obzirom da se do sada nisu susreli s navedenim zahtjevom.

Konkretno, tražio sam obrazac Zahtjeva za izdavanje rješenja o promjeni namjene građevine, no dobio sam odgovor kako se u ovoj situaciji ne može izdati navedeno rješenje, te je moguće da ćemo morati zatražiti izdavanje građevinske dozvole (??), no moraju provjeriti..

 

U čl. 152 navedenog Zakona jasno stoji koji su dokumenti potrebni, no to nije dovoljno pa me interesira ima li još koji zakonski akt koji regulira ovo pitanje?

 

Sve me upućuje na to da ću sam morati pronaći rješenje s uporištem u zakonu i kao takvoga ga predočiti referentu, kako bi zaključili cijelu priču.

U međuvremenu sam zatražio mišljenje Ministarstva grad. i prost. uređ., no to bi moglo potrajati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakova sad građevinska dozvola? I kako nije dovoljno?

 

Hajdemo pojednostavit.

Dakle, čl.152 Zakona o prostornom uređenju

Dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine donosi se po zahtjevu vlasnika postojeće građevine, odnosno njezine samostalne uporabne cjeline uz koji se prilaže:

 

1. dokaz vlasništva građevine, odnosno njezine samostalne uporabne cjeline

-tu vam je potreban ZK izvadak

2. dokaz da se radi o postojećoj građevini, uključujući glavni projekt u skladu s kojim je izgrađena, snimku izvedenog stanja, odnosno snimku postojećeg stanja

-što se prvenstveno odnosi na novije građevine te uključuje glavni projekt, no prema Zakonu o gradnji postojeća građevina je građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema ovom ili posebnom zakonu s njom izjednačena. Pa se na to nastavlja Zakon o postupaju sa nezakonito izgrađenim zgradama u čl.33 (1) Završena zgrada, odnosno završeni dio zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju smatra se u smislu posebnog zakona postojećom građevinom.

I tu je dovoljno Rješenje o izvedenom stanju. Dodate snimak izvedenog stanja koji bi ionako trebali imati jer je rađena u postupku ozakonjenja.

3. akt za uporabu građevine, odnosno drugi dokaz da se građevina može koristiti

-za što Zakon o gradnji u čl.177 st.3 kaže, Postojeća građevina za koju nije izdana uporabna dozvola, a koja je rekonstruirana na temelju građevinske dozvole ili drugog akta za građenje, odnosno za čiji je nezakonito rekonstruirani dio izdano rješenje o izvedenom stanju ili potvrda izvedenog stanja na temelju Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine«, br. 76/07., 38/09., 55/11. i 90/11.), rješenje o izvedenom stanju na temelju Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (»Narodne novine«, br. 90/11.) ili rješenje o izvedenom stanju za završenu zgradu na temelju Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (»Narodne novine«, br. 86/12.), smatra se u smislu ovoga Zakona građevinom za koju je izdana uporabna dozvola.

 

4 i 5 se vjerovatno ne odnosi na vas te ne znam što je to još potrebno i čemu tolika komplikacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

"Kakova sad građevinska dozvola? I kako nije dovoljno? "
Mora biti građevinska dozvola tj mora se raditi projekt. Evo primjer kakav sam imao. Čovjek je imao stari objek, spremište za poljoprivredne proizvode. Planirao je napraviti rekonstrukciju, sve obnoviti i pretvoriti to u poslovni prostor. Kako je trebao i WC i sanitarije, trebao je dograditi jednu prostoriju te je zvao mene da mu napravim projekt. Zapelo je na cijeni projekta jer za poslovni prostor moraju se raditi projekti, više njih...u sklopu glavnog projekta. i onda je cijena svih projekata bila velika. Da bi on kao izbjegao sve to, napravio sam mu projekt samo nadogradnje pomoćnog projekta.. on si kasnije sam spojio struju i vodu na obližnji stambeni projekt. No onda je zapelo, nije kasnije mogao prenamjeniti taj projekt u poslovni, službeno jer ni nema logike..ispalo bi da je netko budala koji radi sve po zakonu... sve projekte koje je ranije htio preskočiti radili smo ponovno da se je kompletirala dokumetacija, platio je razliku za komunalni i vodni doprinos. na kraju je sve došlo na isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija