Jump to content

Potpisivanje ugovora kod novog poslodavca - odmah ili nakon isteka otkaznog roka?

mirabelo123

Preporučene objave

Trenutno sam zaposlen i dobio sam ponudu za drugo radno mjesto. Na trenutnom radnom mjestu mi je otkazni rok mjesec dana. Pri davanju otkaza kod trenutnog poslodavca ne očekujem probleme. Zanima me slijedeće:

- u kojem momentu ja kod novog poslodavca potpisujem ugovor o radu:

a) u momentu kad dogovorimo uvjete (npr. 06.06.2017). Nakon toga ja dajem otkaz i mjesec dana kasnije (06.07.) postajem zaposlenik u toj drugoj firmi. Ili

b) dogovorim se sa novim poslodavcem, ne potpisujemo ništa. Nakon toga dajem otkaz (npr. 06.06.2017) i mjesec dana kasnije (06.07.) dolazim u novu firmu, potpisujem novi ugovor o radu i postajem njihov zaposlenik.

Varijanta b) mi se čini puno riskantnija jer u tih mjesec dana otkaznog roka ja nemam nikakvu garanciju da će novi poslodavac uistinu ispoštovati svoje obaveze, a ja sam dao otkaz.

Hvala unaprijed na odgovorima i komentarima.

Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, obje su opcije moguće i dopuštene, po Zakonu o radu je jedino bitno da s poslodavcem prije početka rada sklopite ugovor o radu ili da Vam poslodavac izda potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu.

Dan sklapanja ugovora može biti 06.06.2017., a dan početka rada 06.07.2017. godine.

Trenutak sklapanja ugovora o radu procjenjuje se prema općim pravlima obveznog prava, što znači da je on sklopljen u onom trenutku kada su se stranke suglasile o bitnim sastojcima ugovora.

Trenutak početka rada se lako determinira samim ugovorom o radu, i on nije relevantan za postojanje ugovora o radu (jedina iznimka je državna služba, čije postojanje je vezano baš za početak obavljanja iste, no to nije vaš slučaj).

Moja sugestija je, a radi vaše zaštite, da ugovor o radu potpišete 06/06, a u njemu precizirate početak rada za 06/07. Tu onda više nema mogućnosti da vas novi poslodavac izigra.

Da li to znači da bih u istom momentu imao "aktivna" dva ugovora o radu: jedan kod starog poslodavca i jedan kod novog. To nije problem?

Ne znam kako to funkcionira: mene bi novi poslodavac prijavio da radim kod njega tek kad ugovor kod njega stupi na snagu (06.07.) ?

Tako je, drugi poslodavac bi Vas prijavio kad Vas prvi odjavi - razlikuju se datumi sklapanja ugovora o radu i datum početka rada u ugovoru.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija