Jump to content

Kupnja nekretnine u inozemstvu(Austrija, Njemačka ili Švicarska)

Dino Ned

Preporučene objave

Poštovani, cijenjeni i dragi forumaši,

dopustite mi, molim Vas, da Vam postavim jedno pitanje. Naime, imam na banci jako veliki novčani iznos. Budući da bih ga htio uložiti u u neku vrstu nekretnine, očito je da ulaganje u nekretnine na teritoriju Republike Hrvatske i nije baš najbolja ideja obzirom da cijene nekretnina konstantno padaju, a za nekih 20-30 godina cijene budu došle na razinu bescijenja. Stoga, razmišljao sam o tome da kupim neku nekretninu, po mogućnosti stan, u glavnom gradu Austrije, Njemačke ili Švicarske. Pošto se i u jednoj i drugoj i trećoj zemlji govori njemačkim jezikom, a ja ne znam njemački, zanima me na koji bi točno način bilo izvedivo da kupim stan u jednoj od te 3 zemlje? Koga i kako angažirati- odvjetnika, javnog bilježnika ili sudskog tumača ili nekog četvrtog? Bio bih Vam jako zahvalan na odgovoru.

Unaprijed Vam hvala, lijepi i srdačan pozdrav te svako dobro!

S poštovanjem

Dijeli na drugim stranicama

Što se Austrije i SR Njemačke tiče, smatram da je takvo što izvedivo, jer obzirom se radi o državama članicama EU, trebala bi vrijediti recipročnost našem uređenju, dakle da HR državljani (uostalom, kao i državljani drugih EU država članica) mogu stjecati pravo vlasništva temeljem pravnog posla na jednak način kao i domaći državljani konkretne države. No, to bi trebalo dodatno provjeriti, za svaki slučaj.

Švicarska konfederacija, međutim, nije u EU, i iako ima određeni režim sa EU (Schengen i dr.), sumnjam da to vrijedi i glede stjecanja nekretnina, što bi značilo da, a ovo pišem sukladno našem uređenju, bi trebalo dobiti i suglasnost ministra pravosuđa (ili neke druge instance) za stjecanje prava vlasništva nad nekretninom temeljem pravnog posla, budući ste tamo stranac. To svakako treba provjeriti, da se ne zeznete u proceduri.

Glede načina i mehanizma kupnje, moja sugestija je da angažirate odvjetnika i da vam on to sve pripremi, po mogućnosti odvjetnika iz države u kojoj namjeravate kupiti nekretninu.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija