Jump to content

Replika sata - kazna ii ne?


nikkk

Preporučene objave

Pozdrav! Ne znam di da stavim ovo pitanje, ali neka bude tu. Znači gledam oko replike satova, znam da se kažnjava ako ti nađu da je replika, čitao sam da kaznu određuje zastupstvo koje imaju pravo i prodaju te satove, ali mene zanima ako se taj sat ne prodaju u hrvatskoj i nitko nema zastupstvo jel onda se može kaznit? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nego za naručivanje jednog sata.

 

Možete biti sankcionirani na način da roba bude zaplijenjena i platite naknadu za uništenje robe. Carina obavijesti zastupnka brenda koji putem odvjetnika prijeti tužbom. U praksi to završi tako da priznajete 'krivnju' , dajete podatke o prodavatelju i platite trošak odvjetnika.

 

Nema kaznenog progona ako ne preprodajete robu.

 

Praktički to ni nije krivotvorina jer taj sat koji gledam košta 150 kn i kvarc je, a originalni sat košta više od 20 000 dolara i nije kvarc... jel to onda praktički i nije replika prava?

 

Krivotvorina i replika nisu istoznačnice.

 

Krivotvorina je proizvedena s namjerom da se predstavi kao original. Replika je proizvod koji simbolizira original, bez namjere da se predstavi kao originalan proizvod.

Jeftini kvarcni sat od 20 dolara teško se može smatrati krivotvorinom sata od 20000 dolara, ali svejedno vlasnik brenda može postavljati pitanje zaštite brenda.

Iako, takve jeftine replike su zapravo igračke, jeftina reklama za 'pravu' stvar. I opravdano se može postaviti pitanje što vlasnik brenda poduzima da spriječi masovnu proizvodnju tih jeftinih replika ako mu one štete ugledu tvrtke.

 

A postavlja se i pitanje što udruge za zaštitu potrošača, ali i političari predstavnici naroda čine da spriječe prijevare građana. Da se manje bave ideološkim prepucavanjima oko ustaša i partizana i kurikuluma, možda bi se više bavili realnim problemima realnih građana - udruga Franak je pokazatelj kako se to radi.

 

Građanin koji kupi proizvod za koji je vjerovao da je pravi, a bez namjere preprodaje (kupio jedan komad) nije kriminalac i prevarant, nego žrtva prijevare.

Prave krivotvorine su najčešće kožna galanterija, odjeća, obuća i kozmetika poznatih brendova. Ta roba se često online prodaje po cijenama koje odgovaraju cijenama na totalnim rasprodajama, dakle nisu baš nerealne. Građanin ne može znati je li proizvod original dok ga ne dobije.

Zašto u takvim slučajevima državne službe ne tretiraju građanina kao žrtvu i zaštite ga bar od dodatnih progona?

 

Možda je vrijeme da građani počnu konačno paziti koga biraju na izborima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nego za naručivanje jednog sata. Praktički to ni nije krivotvorina jer taj sat koji gledam košta 150 kn i kvarc je, a originalni sat košta više od 20 000 dolara i nije kvarc... jel to onda praktički i nije replika prava? :D

 

Felixx vam je napisao vjerojatan ishod priče, no ukoliko vam to postane pravilo, mogli biste privući pozornost DORH-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građanin ne može znati je li proizvod original dok ga ne dobije.

Zašto u takvim slučajevima državne službe ne tretiraju građanina kao žrtvu i zaštite ga bar od dodatnih progona?.

zato što u ovoj državi nema kriminala,pa moraju bar negdje pronaći kriminalnu djelatnost

Možda je vrijeme da građani počnu konačno paziti koga biraju na izborima.

paze,biraju baš onakve kakve zaslužuju....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija