Jump to content

Paušalni porez na iznajmljivanje apartmana


kokolac

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas za pomoć, savjet ili podjelu Vašeg iskustva... zaista sam u bezizlaznoj situaciji kojoj se ne nazire kraj...

Dakle, vlasnik sam poslovnog prostora i 3 apartmana. Za poslovni prostor uredno primam porezno rješenje i plaćam porez uvećan za iznos prireza. No, prije par dana dobio sam poziv da se javim u porezni ured radi usklađenja poreza po osnovi iznajmljivanja apartmana. U pozivu je stajalo da donesem Rješenje o iznajmljivanju i obrazac RPO. Kada sam stigao u PU, službenica me šokirala pričom da će mi retroaktivno naplatiti 6 godina neplaćanja poreza za iznajmljivanje. Ukratko, a ovo sam objasnio i gospođi u PU... Ja sam 2010.g. dobio Rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu. Da bih dobio to Rješenje morao sam prikupiti hrpu dokumentacije, ali sve sam zaboravio kada mi je putem pošte uručeno Rješenje. Na kraju Rješenja napisano je kome se sve dostavlja, a ovim redom: 1. Iznajmljivaču (meni); 2. Gospodarska inspekcija, Državni inspektorat-Turistička inspekcija; 3. POREZNA UPRAVA; 4. Državni zavod za statistiku; 5. Sanitarna inspekcija; 6. Turistička zajednica općine/grada; 7.Upisnik; 8. Pismohrana.

Ako sam ja dobio Rješenje, ako ga je dobila Turistička zajednica koja mi od prvog dana šalje uplatnice za paušal boravišne pristojbe, tada je logično zaključiti da je i Porezna uprava primila Rješenje, po Ur. broju po kojem je dostavljeno.

Dakle, dobio sam Rješenje, a nitko mi u Uredu za gospodarstvo nije rekao da moram sam popuniti i predati RPO obrazac, kao što nigdje na Rješenju nije bilo navedeno da to moram napraviti. Jedino što sam bio DUŽAN napraviti jest pribaviti standardiziranu oznaku vrste smještajnog objekta, čak se navodi po članku 31. st.1. točka 1. Zakona.

Na moje argumente gospođa iz PU mi je podrugljivo rekla: „pa zar Vi ne pričate sa susjedima o porezima?“, odgovaram joj, NE, to nisu teme o kojima raspravljam sa društvom na kavi...

Kada sam pitao kako to da je TZ dobila moje Rješenje, a PU nije, službenica kaže: „pa mi od Ureda za gospodarstvo ne dobijemo 30% dokumenata!“- Gospođo draga to nije moj problem, nije u redu da plaćam nešto za što uopće nisam znao da postoji. Pa kako to da normalno plaćam porez na poslovni prostor? Kako niste vidjeli po mom OIB-u da plaćam TZ paušalno boravišnu pristojbu, sve preko žiro računa. Imam evisitor... TZ je moje Rješenje dobila 2010.g. i postavila ga na evisitor u PDF formatu kao dokument za download. Kako platiti račun kojeg nikad nisam dobio?

Molim Vas za mišljenje, što napraviti, da li zaista moram platiti 2000€, a da stvarno nisam bio ni na koji način o postojanju obveze plaćanja, ni od Ureda za gospodarstvo, ni od Turističke zajednice, ni od Porezne uprave.

 

Oprostite mi na predugom tekstu.

 

Svima se unaprijed zahvaljujem na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam problem - jedno je plaćanje poreza na iznajmljivanje, ali vi s kao privatni iznajmljivač apartmana tretirate ustvari kao mali obrtnik (RPO obrazac ispunjavaju porezni obveznici s osnove gospodarske djelatnosti, i ja sam ga ispunjavala kod pokretanja posla). Teško je reći kako je to promaklo službama sve do sada, kako je moguće da Vas turistička inspekcija nikad nije posjetila i nikad Vas na to nije upozorila... Imate li knjigovođu koji Vas je mogao upozoriti na tu obvezu?

No bojim se da tu nema spasa, kad se kod Vas obavi porezni nadzor, vjerojatno ćete morati platiti zaostali porez na dohodak od iznajmljivanja, a možda ćete moći staviti zahtjev da Vam se dopusti plaćanje tog iznosa na rate.

Nažalost, kod nas je još uvijek moguće da desna ruka ne zna što radi lijeva, pa Ured za gospodarstvo ne zna koje su Vaše obveze kod Porezne uprave i kod nikoga se ne možete u cijelosti savjetovati da u cijelosti budete u skladu sa zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ne znanje i ne informiranost" ne oslobađa Vas odgovornosti/obveze,..istina je da Rješenje ide na sve naznačene adrese, tako bi trebalo biti i tako piše na rješenju, dali je tako, to je drugo pitanja,..

No sami ste trebali znati da se Državi treba nešto plaćati i na taj prihod,dali je porezna ranije trebala reagirati, ne znam, no njoj je valjda svetinja RPO, (ta prijava), ali s našom PU i njenim službenicima je posebna priča,.."KAKO LI SU SAMO PRATILI AGROKOR" i njegovo poslovanje a poglavito obveze(prijavu i plaćanja),valjda ćemo nekada saznati a možda i nikada.

Na kraju dali ste napravili taj RPO, od kojega je datum te prijava početka djelatnosti, naravno da on nemože unatrag po meni, dakle datum od sada a to znači i obvezu, ako ne idite u spor(obostrano dokazivanje početka djelatnosti),..dali ste sve goste prijavljivali na TZ,..puno je pitanja,,(savjetujte se s Poreznim savjetnikom,.)

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima.

 

Sve sam goste uredno od početka u uredu TZ prijavio, čim se uveo evisitor dobio sam podatke za prijavu u sustav. Korisničko ime je moj OIB!

Nemam knjigovođu jer se radi o malom opsegu posla, sezonski iznajmljujem apartmane jer živim u malom mjestu koje zimi upada u pravi zimski san. Inače sam nezaposlen, nemam drugih primanja osim ovih od imovine koju sam nasljedio od svojih pokojnih roditelja.

Mislio sam potražiti pravni savjet na vojnom odsjeku s obzirom da sanm branitelj Dragovoljac Domovinskog rata.

 

Ja ne bježim od odgovornosti plaćanja bilo kojeg davanja, a pogotovo poreza. Zato sam i naveo iznajmljivanje poslovnog prostora gdje uredno plaćam porez.

 

Obrazac RPO još nisam predao niti sam išta potpisao, želio sam se prije informirati. I za neke stavke nisam bio siguran što navesti, prvenstveno one vezane za datum početka.

 

Malo ću objasniti zašto sam bio siguran da sam sve radio po Zakonu.

Ja sam pri isplati od strane turističke agencije dobivao obračun na temelju izdanog računa gostu.

Dakle, agencija je gostu na računu naplatila boravak uvećan za iznos poreza, a meni je ispostavila obračun gdje je naveden iznos računa (sa PDV-om) umanjen za agencijsku proviziju i PDV. Znači na boravak gosta u mojoj kući na isti iznos dva puta ide porez i to oba puta na moju štetu, jer za plaćanje turističke članarine moram zbrojiti sve BRUTO iznose i porez i proviziju.

Zar je čudno da nisam znao da još moram platiti ekstra porez na iznajmljivanje apartmana. A da ne spominjem da sve što ulažem u apartmane (kuhinje, kućanski aparati, spavaće sobe...) kupujem i plaćam porez od 25%, čak i onda kada je porez u turizmu bio 10% i nemam nikakve mogućnosti da mi se taj iznos poreza vrati.

 

Također, dobivam račune od TZ za paušalno plaćanje boravišne pristojbe, uredno plaćam porez na iznajmljivanje poslovnog prostora, u zadnje 3 godine sam nebrojeno puta bio u PU i pitao da li se po mom OIB-u vide kakva dugovanja, uvijek je bio odgovor da je sve u redu.

 

Znam da me neznanje/neinformiranost ne oslobađa od plaćanja obveze, ali zar ja kao osoba sa 8 razreda osnovne škole moram znati sve o svemu. Kada dobijem račun, platim ga, želim sve raditi transparentno, jer ne želim živjeti u strahu, ali izgleda da bolje prolaze oni kao Todorić, koji nabiju 85 milijuna kuna duga poreza i nitko ih za to ne tereti.

 

Da mi je barem jednom bilo tko iz TZ (od 2010.g. do evisitora) barem spomenuo porez, ja bih se raspitao i javio se. Da su barem poslali jedno pismo i rekli, postoji izvjestan broj iznajmljivača koji iz xy razloga nisu uvedeni u porezni sustav, sigurno bi mi bilo lakše platiti tih 2.160,00 kn godišnje, nego sad 12.960,00 kn.

 

Ponavljam, ne bježim od odgovornosti plaćanja, ali pitam se zašto sav teret moram snositi sam. Čak sam spreman platiti pola tog iznosa kada bi drugu polovicu tog iznosa PU otpisala.

 

Zato sam se i javio ovdje, jer sam samo na ovom portalu uvijek dobivao pravu pomoć, točne odgovore, kvalitetne savjete i mišljenja koja su mi pomogla rješiti mnogo problema.

 

Hvala Vam svima na tome!

 

Lijep pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, dvije su dvojbe,?,kod prijave u RPO, datum ide od dana kada se popuni,..ovo oko TZ, štu su naplaćivali,(poreze !?) možda može pomoći,..no ali je i dokaz da se već tom djelatnošću bavite, duže vrijeme,,,onda može procjena PU na zapisnik,

Što je na kraju Vama službenica rekla, dali ste vi ili oni na potezu, kako se odredila,..ako vam kaže da ispunite RPO, upišite datume ispunjenja, i pošaljite poštom, pa ćete vidjeti,,,svakako se po rješenju kojim Vam budu naložili eventualno plaćanje, dug, žali te se.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čak sam spreman platiti pola tog iznosa kada bi drugu polovicu tog iznosa PU otpisala.

 

Ovo će se teško desiti pošto ste prema Zakonu o porezu na dohodak i Praviniku o djelatnostima iznajmljivanja stanova i postelja putnicima i turistima..., imali rok od 8 dana nakon dobijanja Rješenja o pružanju usluga u domačinstvu prijaviti se u registar poreznih obveznika (OK niste znali, no njih će za to biti baš briga). Nažalost vam ne ide u prilog ni novi Opći porezni zakon (na snazi od 01.01.) kojim će se postupci utvrđivanja relativne zastare pokrenuti prije stupanja na snagu novog zakona dovršiti po starom zakonu a svi ostali slučajevi po novom, pa se ne možete pozvati ni na zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima.

 

Službenica je rekla da svakako moram predati RPO obrazac, neovisno o ovom problemu.

 

Kad sam u PU pitao da li se mogu žaliti na Rješenje, rekla je da ne mogu i da je to konačno, ali to je bilo u slučaju da taj dan u poreznom uredu popunim i potpišem RPO i potpišem Rješenje o retroaktivnoj naplati.

 

Mislim da je ova solucija sa slanjem RPO obrasca poštom najbolja, pa ću se na dostavljeno Rješenje žaliti (ako to uopće bude mogućnost).

 

Samo da nadodam, mjesto u kojem živim ima cca nekih 2500 stanovnika, a danas saznajem je da skoro svaki drugi iznajmljivač u istoj situaciji kao i ja, iz istih razloga.

 

Svakako ću javljati sve novosti, jer jedino ovdje dobijem točan i detaljan odgovor.

 

Još jednom svima hvala na pomoći ☺

 

Ugodan ostatak večeri!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija