Jump to content

Ostavinska masa


jedi

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas pojašnjenje slijedećeg. Npr muž i žena imaju dvije nekretnine, jedna je na muževo a jedna na ženino ime. Također imaju i npr. dva odvojena računa.

U slučaju smrti jednog od supružnika da li je drugi obvezan prijaviti u ostavinsku masu i svoju nekretninu koju je stekao u trajanju bračne zajednice kao i stanje računa na dan smrti supružnika jer su recimo bili u braku 25 godina.

Obzirom da bračni drug nasljeđuje 50% imovine odmah kao bračnu stečevinu, a u ostalo ulazi ravnopravno sa drugim nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju smrti jednog od supružnika da li je drugi obvezan prijaviti u ostavinsku masu i svoju nekretninu koju je stekao u trajanju bračne zajednice
nevidim razloga,obzirom da su isti de facto podijelili bračnu stečevinu,na što upučuje sljedeći citat
muž i žena imaju dvije nekretnine, jedna je na muževo a jedna na ženino ime
_____
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to je točno, ali što je recimo u slučaju da imaju djecu iz proošlih brakova. Npr. ako muž umre i ima recimo dvoje djece iz prvog braka da li onda ide podjela npr. žena 50% muževe imovine + ostalih 50% se dijeli na 3 dijela ( 2 djece + žena ). Dakle ako je muž do smrti bio defacto suvlasnik u drugoj nekretnini ( stečena je u braku ) da li njegova udovica mora prijaviti tu nekretninu u ostavinsku masu kao i stanje svojih računa ???? jer je i novac na njezinim računima i ušteđevinu jer je defacto stečena u braku ???

Dakle pitanje je što sve ulazi u ostavinsku masu u tom slučaju i kako se dijeli ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dakle zanima me ako jedan od supružnika umre, da li na ostavinskoj drugi supružnik mora prijaviti svu svoju imovinu stečenu u braku ?

Nemora.

Bitno je npr. ako umrli supruznik ima djecu iz dvaju brakova.

što će reči da su svi oni stranke u postupku,glede čega bilo koja stranka može učiniti spornom situaciju glede sastava ostavine,što bi proizvelo učinke iz čl.224 Zakona o nasljeđivanju.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija