Jump to content

Otac i dugovi


denny

Preporučene objave

Molim za pravnu pomoć. Situacija je takva da je otac od 74godine, voli i popiti, upao u loše društvo. Nekolicini ženskih osoba je davao svoje podatke, dokumente i kartice na raspolaganje. Time je prikupio mnogo dugova (dizanja gotovine, pretplate na mobitele, kupovine po raznim trgovinama) Kartice su u blokadi, kamate na dugove idu a moj brat i ja nemamo to čime platiti. Zanima me kako da proglasimo njegovu nesposobnost raspolaganja imovinom i dali se po pitanju toga može učiniti nešto za prošle dugove, jer se on nikada vjerojatno neće promijeniti a nama će sve to, kao njegovim naslijednicima ostati za plaćanje. U posjedu je polovice nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete se obratiti nadležnom centru za socijalnu skrb, koji vas može savjetovati u kojem smjeru da idete u izvanparnični postupak djelomičnog oduzimanja poslovne sposobnosti na način da ne može raspolagati svojom imovinom, ili da može raspolagati samo uz Vaš supotpis (međutim, koliko čujem od osoba koje rade u centru, to ovisi i o očevoj volji za suradnju, jer njega nitko ne tjera da on nosi sa sobom rješenje o djelomičnom oduzimanju poslovne sposobnosti, pa tako ako on ode u drugu banku i otvori račun, banka ne može znati da on nije poslovno sposoban).

Vi niste dužni snositi njegove dugove, međutim, shvaćam da neprestanim uvećanjem dugovanja ugrožava vaše eventualno nasljedstvo (vaše i bratovo). Zato razmislite da pođete drugim putem - umjesto da mu uzimate pravo raspolaganja imovinom, uzmite mu svu vrijednu imovinu: ako je polovica nekretnine u njegovom vlasništvu i nije opterećena nikakvom hipotekom niti ovrhom, neka vam je daruje još za života, tako se vjerovnici neće imati od čega naplaćivati. Za mirovinu ne možete izbjeći da ode vjerovnicima, ja bih rekla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija