Jump to content

Sumnjiva ostavinska rasprava


zgenbo

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Brat i sestra su pozvani na ostavinsku raspravu nakon smrti majke. JB je rekao da je iza majke ostala starija kuća i dug(kredit) 14000 kn koje brat i sestra nasljeđuju svako jednu polovicu. Dug banci je skoro vraćen (svako po pola).Nedavno se ustanovilo pregledom vlasničkog lista od čestice na kojoj je kuća da majka nije bila vlasnik kuće i zemljišta, nego je vlasnik općina.

Pitanja:

Kako je moguće da kuća uopće uđe u nasljedstvo djeci ako majka nije vlasnik?

Da li su djeca onda uopće trebala vraćati kredit, jer postoji ono neko pravilo da se dug nasljeđuje maximalno do visine naslijeđene imovine, a imovinu ustvari nisu nasljedili ?

 

Molio bi pomoć oko ovoga...

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu vam leži odgovor na daljnja pitanja.

 

Inače, nije neuobičajeno da u ostavinu uđe tzv. vanknjižno vlasništvo na nekretninama ostavitelja, posebice u dijelovima RH gdje imate nesređeno ZK stanje.

 

Hvala na info.

A u kojem obliku se vodi to vanknjižno vlasništvo? Nekakav ugovor koji vlasnik mora imati ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim pomoc za ostavinu -  stan stecen u braku i otkupljen u braku, ali ugovor o kupni je samo na jednog supruznika, koji nije bio nositel stanarskog prava. Sad taj isti usporava bracnu stecevinu. J.B.na prvom sastanku upucuje ostale nasljednike, znaci djecu, da pokrenu parnicu, iako postoju sve dokumente (cinjenice) kako stan stecen. I jos nihova izjava da oni dali novac za taj otkup. Kako uvjeriti J.B. da izda rjesenje, a da strana koja nece priznaci bracnu stecevinu ide u parnicki postupak ? Je li tako suvlasnisnistvo moze se tretirati kao vanknjizno vlasnistvo ? I jos dodatno treba napomenuti, da pokojni zajedno za djecom bili u posjedu (uzivanju) tog stana 25 god., a vlasnik tamo niti zivio niti platio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija