Jump to content

porez kod kupovine nekretnine od investitora


anonimno

Preporučene objave

Zanimalo bi me koja je razlika u plaćanju poreza kod kupnje stana u novogradnji gdje sam ja prvi kupac i ako kupujem nekretninu kad ja nisam prvi kupac (znači od neke osobe koja je već vlasnik)?

Da li jeistina da je u prvom slučaju porez od oko 1% a u drugom 5% od kupoprodajne cijene?

 

Osim toga, ako sam prodao nekretninu koje sam bio jedini vlasnik i onda kupio tu novu nekretninu u kojoj ću živjeti sa ženom i djetetom, da li to znači da mi je to prva nekretnina, to jest nama i da li onda mogu biti oslobođen od poreza?

 

Pozdrav svima i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu je pravilo da pravila nema ,ali otprilike vrijednost zemljišta i komunalnog uređenja je otprilike 25% vrijednosti stana (varira) .Znaći ako nešto vrijedi sto na 25 plaćaš 5% kod novogradnje ili to ti iznosi 1,25 ili 1.25% od ukupne kupoprodajne cijene .Kod starog stana od vrijednosti 100 taj iznos je 5 ili 5%.Dakle oni šta pričaju skoro su u pravu ,ali pripazi postoje nekretnine gdje vrijednost zemljišta i komunalnog uređenja vrijede i do 50% prodajne vrijednosti stana ,pa i porez srazmjerno raste.

 

Što se tiće porez sam si dao odgovor lijepo se prošetaj do porezne i nemoj tražiti poluinformacije kad ćeš tamo dobiti potpunu ,ali mislim da to važi samo kod kupnje prve nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija