Jump to content

Ugovorna zabrana tržišne utakmice


IvicaNoa

Preporučene objave

S poslodavcem sam potpisao Ugovor o zabrani tržišne utakmice u trajanju 6 mjeseci bez navođenja ugovorne novčane kazne. U trenutku potpisivanja ugovora moja plaća nije bila veća od prosječne plaće u RH. Zakon navodi da je u takvim okolnostima ugovor o zabrani tržišne utakmice za radnika neobvezujuć. Imam priliku zaposliti se kod izravnog konkurenta i vjerujem da će se poslodavac pozvati na ugovor. Imajući u vidu sve navedeno, koji su pravni alati i postupci na raspolaganju mom poslodavcu ako odlučim prijeći konkurenciji? Može li me tužiti? Bi li sud zakon tumačio u moju korist?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svatko vas može tužiti za bilo što, pa tako i vaš poslodavac, no druga je stvar bi li uspio u tome.

Glede vašeg slučaja, ukazujem vam na odredbu čl. 102. st. 6. Zakona o radu -

"Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj."

Što će reći da je ugovor kojim ste odredili zabranu natjecanja s poslodavcem ništetan odnosno ne proizvodi pravne učinke. Ima jednaku pravnu snagu kao prazan komad papira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Ja bih to isto tako bio spreman shvatiti, ali naravno, spremam se na to da će me poslodavac tužiti, ako ništa drugo iz povrijeđenog ega. Ovaj zakon štiti poslodavca pa želim biti siguran da postoji nešto što će na sudu štititi mene. Članak 102, st. 6, ZOR-a, mi je zapravo jedina šansa. Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, to je bilo samo znatiželje radi: svi poslodavci bi branili svim svojim bivšim radnicima da prijeđu kod konkurencije, najbolje do kraja radnog vijeka, ali im to ograničenje ustavnog prava na rad nikako ne bi kompenzirali... Slažem se s G-manom, poslodavac tu gubi, ima i sudske prakse koja govori u prilog tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

vežem se na ovu temu da ne otvaram novu, nadam se da je to u redu.

Imam potpisan ugovor o radu gdje sam se obvezao da nakon odlaska iz trenutnog poduzeća iduće 2 godine neću raditi za poslodavca koji je konkurencija trenutnom poslodavcu. Plaća mi je u trenutku sklapanja ugovora bila veća od prosječne plaće u RH (momentalno je također veća).
Imam par pitanja na ovom polju:

  1. Kako da utvrdim da li je moj idući poslodavac konkurent trenutnom poslodavcu? Radi se o istoj branši (informatika), ali to je široko polje i firme proizvode širok broj različitih aplikacija.
  2. Pretpostavimo da promijenim poslodavca i da me stari poslodavac tuži. Na kome je teret dokazivanja da je moj novi poslodavac konkurent bivšem poslodavcu?
  3. U ugovoru o radu stoji odredba da je trenutni poslodavac obvezan isplaćivati naknadu u trajanju zabrane tržišne utakmice jedino u slučaju da dobijem otkaz, a ne ako dam otkaz. Koliko vidim u Zakonu u radu, čl. 100, st. 1, (citat ispod), piše da je poslodavac dužan preuzeti isplatu naknade kako bi zabrana bila pravovaljana. Da li ja svejedno moram ispoštovati zabranu ako se poslodavac nije obvezao na isplatu naknadu?
  4. Nije propisana nikakva ugovorna kazna. Ako sve završi na sudu, kako se određuje visina iznosa?

Zakon o radu, čl. 100, st. 1:

Citiraj

Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije odre­đeno, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Hvala na pomoći.

lp,

mirabelo

uređeno: od mirabelo123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. U pravilu se gleda branša, slažem se da informatika ima širok spektar, ali koliko je meni poznato, dosad se kroz praksu gledala branša.

2. Teret dokazivanja je na tužitelju (načelni princip).

3. Po mom mišljenju, ako ne plaća naknadu plaće, nema ni obveze poštivanja s vaše strane (čl. 103. Zakona o radu).

4. Poslodavac bi trebao dokazati štetu, koja je po njega nastala. Zapravo je dobra stvar da nema ugovorne kazne, jer se ona može ugovoriti i za slučaj da poslodavac nije preuzeo obvezu isplate naknade plaće (i jasno pod uvjetom da je radnik u vremenu sklapanja tog ugovora imao plaću veću od prosječne u RH).

Realno, ugovorna zabrana utakmice se zloupotrebljava u praksi i ljude se faktički sili na istu, po devizi "potpiši, nećeš, ima onih koji hoće", no postoji i jedna odredba koja definitivno ide u prilog radnicima, a to je odredba čl. 102. st. 5. ZR-a -

"Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime, s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika."

Po meni, ugovorna zabrana ima smisla u branšama koje se bave izumima ili razvijanju posve nove tehnologije/proizvoda, gdje nema potrebe objašnjavati zašto je ona nužna. Sve ostalo je, nažalost, copy-paste princip rada u pogledu uređivanja radnih odnosa, koje je očito netko pokrenuo, a sad svi slijede. Eto, da vam dočaram apsurd, imali smo ovdje korisnicu, koja se zaposlila kao čistačica u jednoj velikoj firmi, pa su joj dali ugovor sa ugovornom kaznom od par desetaka tisuća kuna da potpiše. Šta reći na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Interesantno. Hvala na (iznimno brzom!) odgovoru, sad imam malo jasniju sliku. Posebno ovo sa čistačicom, što je očiti apsurd.

Međutim, taj me slučaj sa čistačicom naveo na daljnje razmišljanje: pošto su svi u tom poduzeću koje spominjete potpisali takav ugovor, da li se itko od nadležnih u tom poduzeću uistinu i brine oko tog detalja u ugovoru? Ili, drugim riječima, da li je to nešto sa čime bi se prosječan zaposlenik (npr. ja kao inženjer) koji daje otkaz i napušta bivšu firmu u prijateljskom tonu, trebao brinuti?

U praksi, koliko često poslodavci vode svoje bivše zaposlenike na sud kad je riječ o nekom običnom zaposleniku (ne-menadžerski, ne-znanstveni kadar)?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav.

Poput mirabela123 vezao bi se sa svojim pitanjem bez da otvaram novu temu.

Imam priliku preći kod konkurenta sa kojim moja firma ima poslovnu suradnju.

Članak u ugovoru mi brani prelazak kod konkurenta/poslovnog partnera sljedećih dvije godine.

Da li činjenica da prelazim kod partnera mijenja odredbu čl. 102. st. 6. Zakona o radu ili je to samo "figura govora"?

Ugovorena plaća mi je bila (i ostala) manja od Hrvatskog standarda prilikom sklapanja ugovora o radu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Da se nadovežem na temu. Imam jedno pitanje. U zakonu piše u članku 103:

"Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je poslodavac ugovorom preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu."

Meni u ugovoru ne piše ništa o naknadi samo ograničava utakmicu na dvije godine. Da li to znači da je onda taj dio automatski ništavan ili se primjenjuje minimum predviđen zakonom ukoliko poslodavac želi plaćati naknadu?! Da li onda o tome treba izdati pisanu namjeru pri raskidu ugovora ili kako bi to trebalo funkcionirati.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredba je ništetna, u tom smislu ide i sudska praksa (poslodavac Vas može tužiti, ali što će tražiti, da Vam sud zabrani da radite kod tog poslodavca?). Dakle, ako poslodavac želi ograničiti Vaše pravo na rad (a tom odredbom se Vama praktički onemogućuje raditi u dvije godine), mora Vas za to i obeštetiti. Praksa je da mnogi poslodavci ovakvu odredbu stavljaju u obrasce ugovora o radu da bi zaplašili svoje radnike, iako nemaju stvarnu namjeru nadoknađivati svojim radnicima ograničenje ustavnog prava na rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani, 

imam pitanje u vezi termina "prosjecna placa" sto se tice tice ove tematike. Da li se u trenutku potpisivanja ovakvog ugovora prosjecna placa radnika odnosi na prosjecnu neto ili bruto placu u RH? Te da li pojam "placa" u ovom slucaju oznacava i dodatke na placu (posebnu naknadu za teren, prijevoz i sl.) odnosno ukupnu cifru koja se zaprima na racun ili? 

Hvala unaprijed na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani, pratim temu već neko vrijeme jer se i sam nalazim u situaciji tržišne utakmice.

Imam jedno pitanje nakone nikako da dobijem odgovor.

 

Naime, moj bivši poslodavac isplacuje naknadu po zabrani tržišnog natjecanja, skoro redovito.

Jednom su zakasnili tj. nisu uplatili do 15. u mjesecu, te sam im onda po dogovoru s odvjetnikom poslao prijedlog o prekidu zabrane trzisnog natjecanja. Na prijedlog nisu pristali te je slijedeci dan uplaceno.

Sada je situacija drugacija, naime ponovo nisu uplatili a proslo je tjedan dana od krajnjeg roka za uplatu.

Koliko si poslodavac moze dozvoliti da krsi odredbu zakona u kojoj pise da naknada mora biti ISPLACENA najkasnije do 15. u mj.?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Imam slucaj da je nas radnik otvorio obrt u istoj bransi kao i doo u kojem je zaposlen. Samnim time, moze doci do nasih klijenata... da li je to dovoljno za raskid ugovora o radu? Tim vise sto nije rekao svoje namjere, te smo to saznali nakon mjesec dana? Nije potpisivan nikakav ugovor o trzisnom natjecanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , drunko je napisao:

Imam slucaj da je nas radnik otvorio obrt u istoj bransi kao i doo u kojem je zaposlen. Samnim time, moze doci do nasih klijenata... da li je to dovoljno za raskid ugovora o radu? Tim vise sto nije rekao svoje namjere, te smo to saznali nakon mjesec dana? Nije potpisivan nikakav ugovor o trzisnom natjecanju. 

Imate pravo zahtijevati od radnika da Vam preda svu zaradu koju je ostvario iz obrta ili da prenese na Vas potraživanje prema svom obrtu, odnosno možete tražiti naknadu pretrpljene štete zbog toga, za što imate rok od 3 mjeseca od dana saznanja za njegov obrt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija