Jump to content

Preporučene objave

Obraćam vam se za pomoć na nagovor frendice, iako mislim da je ovo svršena priča i nema mi pomoći.

Krenut ću redom:

2013/14, upisujem prvu godinu diplomskog prvi put, država subvencionira školarinu (8400 HRK) u potpunosti

ne ostvarujem ni jedan ECTS bod

2014/2015 upisujem drugi put prvu godinu, na završetku zimskog semestra plaćam pola participacije školarine (4200 HRK) kako bih mogla ostvariti pravo na polaganje ispita

unutar drugog, ljetnog semestra tražim mirovanje studija, fakultet odobrava

2015/2016 upisujem treći put prvu godinu, tražim mirovanje, fakultet odobrava, u referadi mi objašnjava sljedeće opcije, ako se dobro sjećam:

 • a) bez prava i obaveza i onda nemam pravo polagati ispite, niti imam pravo na hzzo
 • b) sa pravima i mogućnošću polaganja ispita, koje ako ne dam onda plaćam školarinu

Tu sam krivo shvatila da ono što plaćam kod ponovnog upisa godine je druga rata od ukupnog iznosa participacije za prvu godinu, čiji prvi dio sam platila 2014/2015. Računala sam da imam samo još 4200 HRK, kada i ako nastavim godinu aktivno. S obzirom da su mi prijašnjih godina kolege također upisivale mirovanja i nisu plaćali školarine za godine koje su bile u mirovanju, mislila sam da je to jasna stvar.

2016/2017 upisujem i četvrti put prvu godinu, uz mirovanje, fakultet odobrava

te jučer na faksu saznajem da mi je za svaku godinu mirovanja rastao dug prema fakultetu, odnosno 8400 HRK x 3 - 4200 HRK koje sam ranije uplatila. Ukupna suma duga je 21000 HRK. Kod ispisa sa faksa međutim dovoljno je da platim četvrtinu ukupnog duga. Dakle, 5250 HRK.

Jučer sam kopala po odlukama i pravilnicima na stranicama mog fakulteta i našla jedino ovo:

"Vrijeme mirovanja ne računa se u vrijeme trajanja studija.", iz pravilnika o studiranju na mom fakultetu, 2017.

Nije mi jasno zašto moram plaćati godine mirovanja ako se one ne računaju kao trajanje studija? Kakva je praksa na drugim fakultetima? Plaćaju li studenti godine u mirovanju? Mogu li pisati zamolbe, nešto, bilo što?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali mene nesto zanima. (Sigurno ce se naci netko drugi tko zna odgovor)

Može samo jedno pitanje, vezano uz tvoj post?

Jesi li za vrijeme mirovanja studija imala prava redovnog studenta?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, to zaista ovisi o pravilnicima i odlukama fakulteta o naplati školarine, teško je napamet reći što je sve moguće. Mislim, doduše, da fakulteti znaju odobravati plaćanje školarine na rate, tako da možete pokušati zamolbom riješiti da Vam odobre plaćanje na rate.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam koristila student servis, niti sam radila.

Ponudili su mi na rate, ali kvaka je što se moram ispisati do kraja mjeseca, kako bih se mogla prijaviti na HZZ i tražiti HZZO osiguranje kao nezaposlena. Inače, gubim zdravstveno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio FVugrinec
   Dakle ovako, nedavno sam se ispisao s fakulteta. Točnije 19.02.2019. i prvo što sam napravio je otišao na burzu, ali na kraju od toga nije bilo ništa zato što mi na ispisnici piše da mi status studenta prestaje 30.09.2019. Prvo sam pomislio da je došlo do nekakve pogreške što su mi rekli i u studentskom servisu jer sam pomislio da bih možda mogao raditi preko ugovora posšto ipak piše da imam status studenta (eto lud sam), ali su mi u referadi rekli da je podatak točan. Što ja sve sad moram napraviti kako bih se negdje mogao zaposliti i što to točno znači da status studenta prestaje 30.09.2019.
   unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima!
  • objavio retrograde
   Poštovanje,
   Promijenila sam prezime (ne udajom, nego samovoljno), i na svim dokumentima mi piše novo osim na diplomi (i potvrdi o završetku studija) s fakulteta.
   Na referadi su mi rekli da se ne može promijeniti niti na diplomi niti na potvrdi o završetku studija, jer sam imala staro prezime kad sam završila fakultet.
   Je li to istina? Zašto ne mogu barem na potvrdi koju šaljem pri prijavi na posao imati novo prezime?
   Ne želim se služiti starim, i moram imati papir više pri prijavi za posao.
  • objavio giraffe
   Pozdrav!
   Zapaprila sam si život s neplaćanjem školarine duži period, trebam pomoć oko shvaćanja i rješenja za svoju situaciju, pa da krenem:
   Upisala sam veleučilište 2010. godine. 
   Nakon nekog vremena sam morala plaćati prenesene ECTS-e po ODLUCI o obročnom plaćanju za vrijeme dok sam imala studentska prava, nakon toga po UGOVORU za nastavak studiranja.
   Nisam dalje uredno studirala, izašla sam na svega par ispita i nagomilao mi se priličan dug.
   Informacija iz referade jest takva da, kako bih se uopće mogla ispisati, moram platiti ostatak neplaćene školarine, a dekan može odobriti (uglavnom tako ide) do 50% smanjenja duga.
    
   Iz ak.god. 2013./14. imam nešto manji dug za kojeg je, ako dobro shvaćam, nakon 5 godina nastupila zastara, ali ne znam mogu li se pozvati na nju ako nema ovršnog postupka, tj. je li dovoljno da veleučilištu pismeno pošaljem POZIV NA ZASTARU pozivajući se na tu Odluku o plaćanju na rate? Te na koje zakone da se pozovem, ako mogu taj dio duga "otpisati" tako?
   Prethodnu ak.godinu sam još upisala s plaćanjem upisnine i prve rate.
   Ovu ak.god., 2018./19. nisam ni upisala, niti tražila ikakva plaćanja na rate, niti išta platila.
   A druga stvar, vezana za ostatak duga i rok studiranja (10 godina, što znači da bih teoretski dugovanje trebala podmiriti dokraja 2020., je li tako?) - postoji li ikakav mehanizam da si još umanjim dug, odnosno, ako mi odobre 50% manji dug, a budući da neću tako lako ni tih 50% duga skupiti, jer nemam kreditnih sposobnosti i takvih načina snalaženja (na rate taj dug više ne odobravaju, već ga treba platiti odmah kako bi se onda platio ispis i završilo s tim), u kakvom smo onda pravnom odnosu veleučilište i ja kao dužnik? Ne razumijem proces ovrhe, a strah me da zato što to neću moći sve platiti odmah, ne završim u ovrsi s njima. S druge strane, htjela bih što prije riješiti barem onu zastaru iz 2013.
    
   Et, zbilja vas molim za bilokakvu pomoć jer sam se zakopala jako duboko, posipam se pepelom zbog svog nerazmišljanja, ali moram taj čvor nekako razmrsiti sa što manje štete.
  • objavio WTTV
   Trgovačko društvo je podnijelo tužbu nadležnom Upravnom sudu protiv drugostupanjskog rješenja Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak. Zastupa se samo. Nadležni Upravni sud udaljen je 100 km  od sjedišta društva. Sud je zakazao usmenu raspravu na koju će pristupiti predstavnik trgovačkog društva, a ne odvjetnik ili osoba ovlaštena za zastupanje. U upravnoj tužbi trgovačko društvo je navelo da traži naknadu troškova, ali ih nije specificiralo.
   Pitanja: 1. Naknadu kojih troškova i u kojem iznosu trgovačko društvo-tužitelj, može tražiti u ovom sudskom postupku? 2. Kada najkasnije i u kakvom obliku mora specificirati troškove?
    
             
  • objavio r3surge
   Poštovani,
   zanima me jedna stvar. Tko plaća sve sudske troškove (odvjetnici, odštete, itd.) kod osobe koja je počinila kazneno djelo (teško ubojstvo)? Troškovi su golemi. Osoba koja je to djelo počinila ima obitelj.
   Za dugove, odgovara bračni drug, a nakon smrti djeca. No da li ovo spada pod istu stvar, dug?
   Plaća iz svoje imovine, da li u to spada i imovina bračnog partnera? Jedna kuća je na ženi, ostale dvije su pola pola. Razvod braka također ništa ne mijenja koliko shvaćam? I dug od imovine (nekretnina) se može tek naplatiti kada javni bilježnik stavi zabilježbu na imovinu?
   Tako da ako mi možete reći čija se imovina uzima u slučaju kaznenog (teško ubojstvo) dijela?
   Čitam zakone i nije mi jasno. Ako bi netko mogao jednostavno mi iskopirati iz hrvatskog zakona članak koji to razjašnjava.
   Unaprijed hvala!
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...