Jump to content

neistinite optužbe sa teškim posljedicama


artus

Preporučene objave

 Djelatnik firme / ovaj puta psiholog firme / neistinito je optužio djelatnicu za kriminalne radnje bez ikakvih materijalnih ili drugih dokaza . Za uvredu časti , dostojanstvo  i duševnu bol te materijalnu štetu koja je iz toga proizašla što je zakonodavac predvidio u tom slučaju. Protiv koga pokrenuti postupak, protiv psihologa firme ili firme čiji je on djelatnik. Kome i u kojoj formi.  Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba razlikovati dva vida - kazneno-pravni i građansko-pravni.

Povreda ugleda i časti u kaznenom postupku štiti se putem privatne tužbe, koju žrtva mora podnijeti kaznenom sudu (općinske razine) u roku od 3 mjeseca od saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Dakle, ovdje se ide kontra tog konkretnog radnika.

Građansko-pravni vid podrazumijeva, prije svega, naknadu tzv. neimovinske štete (povredu prava osobnosti), a također i imovinske štete, koju spominjete (ako je ima i može se dokazati) i ostvaruje se tužbom protiv konkretnog radnika tužbom nadležnom općinskom sudu.

Tužba prema poslodavcu, samo radi ovih neistinitih tvrdnji, po mom mišljenju, ovdje ne bi došla u obzir, jer je pitanje je li štetna radnja počinjena na radu ili u vezi s radom, a u smislu ulaska pod opseg odredbe čl. 1061. Zakona o obveznim odnosima. No, ukoliko je poslodavac povjerovao tvrdnjama ovog radnika i time poduzeo određene radnje na štetu radnice, u odnosu na koju su se navodi odnosili, tada ukoliko poslodavac sam ne bi ispravio štetu, moglo bi se postaviti i pitanje njegove odgovornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija