Jump to content

Ulaganje na tudjoj imovini s aspekta poreza na dobit


Tom Paris

Preporučene objave

Buduci u poslovnoj praksi kao cestu pojavu imamo razne dorade poslovnog prostora od strane zajmoprimca kako bi ga mogao privesti svrsi, a sto je dozvoljeno knjiziti kao ulaganje na tudjoj imovini i na temelju nabedenoga obracunati amortizaciju, te tako smanjiti osnovicu poreza na dobit, zanima me je li nuzno da racuni za navedena ulaganja budu ispostavljeni na najmoprimca.

Naime, kao sto je poznato, da bi najmoprimac mogao na temelju tih racuna koristiti PDV oni moraju biti ispostavljeni na njega. Medjutim, vrijedi li to isto i kod poreza na dobit, kako bi takvi troskovi bili porezno priznati? 

Konkretno, ako najmoprimac zbog svojih potreba mora nadoplatiti vrsnu snagu elektricne energije HEP-u, a mjerilo se nalazi na najmodavcu, HEP nece ispostaviti racun na onog koji placa, dakle na najmoprimca, nego na najmodavca. Ipak, buduci je to stvarni trosak najmoprimca, neophodan kako bi mogao normalno poslovati, moze li ipak najmoprimac knjiziti povecanje vrsne snage na svoje ulaganje na tudjoj imovini, ako se pritom pozove na ugovor sa najmodavcem u kojem je precizirao kako ve na sebe preuzeti doplatu vrsne snage?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija