Jump to content

Zakon i prometni znakovi


eLaCiD

Preporučene objave

, drot13 je napisao:

Zahvaljujem na odgovoru.

dio citata pravilnika (znak B1-Stop)  :

"označuje mjesto pred ulazom u raskrižje na kojem je vozač dužan zaustaviti vozilo i dati prednost prolaska svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi"

Ova definicija je malo zbunjujuća. Proizlazi da ustvari vozilo nakon zaustavljanja pred znakom "stop" ne postoji mogućnost ulaska u raskrižje jer mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailaz,  pa bi se pod time podrazumijevalo i  vozila koja su neposredno pred raskrižjem kao i ona koja se nalaze na 500 metara ili dva kilometra od raskrižja. Malo nejasno.

Konkretno, vozilo koje je zaustavljeno na znak stop da li smije ući u raskrižje ako cestom koja ima pravo prednosti prolaza nailazi drugo vozilo na udaljeniosti :

10 mt
20 mt
50 mt
100 mt
200 mt

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , eLaCiD je napisao:

Konkretno, vozilo koje je zaustavljeno na znak stop da li smije ući u raskrižje ako cestom koja ima pravo prednosti prolaza nailazi drugo vozilo na udaljeniosti :

10 mt
20 mt
50 mt
100 mt
200 mt

-nijedno od navedenog.

Pomjeranje vozila i ulazak u raskrižje nakon obveznog zaustavljanja predstavlja radnju vozilom u prometu,glede čega odgovor na upit "kad ući u raskrižje"daju odredbe članka 43 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac mi je napisao kaznu jer sam iz ul. A. Stepinca skrenuo desno na parking. Na slikama se sve vidi. Zanima me kako je moguće da ne postoji znak za zabranjeno skretanje desno, znak za jednosmjernu ulicu je okrenut i ne vidi se iz ulice iz koje dolazim, na dan kad sam prolazio je na stablu bilo i lišća tako da se vidio još manje. Ovo su slike sa google mapsa ( ne znam kad je snimano) ali i dalje je ista situacija sa znakovima. Zanima me mogu li mi slike sa google mapsa poslužiti na sudu jer nažalost nisam slikao na licu mjesta, a ne živim u blizini? Može li se na sudu dobiti oslobađajuća presuda na osnovu ovih slika? 

vukovar 2.png

vukovar 3.png

vukovar 4.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije nužno da stoji više znakova, dovoljan je i važeći i samo jedan. U ovom slučaju je to znak i oznake na kolniku, tako da nisi smio ući s te strane na parking. A sad, hoće li ti sutkinja/sudac uzeti u obzir izjavu o lišću, ovisi samo o njima... Ne bih baš bio optimističan i preporučio bih plaćanje polovice kazne (ako nije istekao rok).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , ff12345 je napisao:

Zanima me mogu li mi slike sa google mapsa poslužiti na sudu jer nažalost nisam slikao na licu mjesta, a ne živim u blizini? Može li se na sudu dobiti oslobađajuća presuda na osnovu ovih slika? 

 

Ako je i sada stanje isto, ne bi bilo zgorega da poslikate. Ne samo da je znak okrenut tako da se ne vidi, nego ga čak i ono drvo zaklanja.

I svakako se pozvati na to da ne živite u blizini tog mjesta. Sud bi bar takve stvari trebao prihvatiti kao olakotnu okolnost pa umanjiti kaznu, ako vas već ne budu oslobodili (manje vjerojatno). Netko tko živi 100 m dalje od tog znaka ne može baš tvrditi da 'ne zna' da je tu zabranjeni smjer.

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija