Jump to content

Buka iz pilane


mvossa

Preporučene objave

U stambenom naselju i u neposrednoj blizini moje vikendice (cca 10metara), a također i okolnih stambenih kuća i vikendica , niknula pilana koja se  bavi obradom drva te u svom prostoru obavlja radove kao što je piljenje trupaca, obrada, istovar i otprema. Iz navedenog prostora dolazi prekomjerna buka koju stvara stroj za piljenje prilikom piljenja i obrade, a neovisno da li su vrata objekta u kojem se izvode radovi otvorena ili zatvorena. Najvećim dijelom svi poslovi piljenja obavljaju se sa otvorenim vratima, no buka koju stvara stroj je izuzetno jaka i iritantna čak i kada su vrata objekta u kojem se izvode navedni radovi  zatvorena. Piljenje i buka koju proizvodi cirkular svakodnevno traje od 7 do 22 sata radni danom, a subotom od 7 do 16h. Također i mehanizacija za manipuliranje (viličari i slično), te kamioni koji dovoze trupce proizvode buku i prašinu, a sve se odvija svakodnevno pored obiteljskih kuća i vikendica koje okružuju navedni objekt. Više puta je upozoravan vlasnik pilane na buku i prašinu, te da poduzme mjere za smanjane i otklanjanje  buke, ali nije poduzeo ništa. Također objekt unutar kojega se nalaze strojevi za piljenje iz kojeg dopire najveća buka je montažni , odnosno nema adekvatnu zvučnu izolaciju s obzirom na poslove koji se izvode unutar njega. U tom prostoru prvotno su se uzgajale gljive. U 5. mjesecu je podnijeta pisana prijava sanitarnom inspektoratu. Nedugo nakon toga inspektorat izlazi na teren, obilazi nevedeni objekt i mjeri razine buke. Na objektu dolazi do nekih promjena vezano uz buku. Ne koristi se veliki stroj za rezanje trupaca, ne pili se iza 15h,ali i dalje se koriste ručne pile za rezanje, i dalje se prozvodi buka koja je iritirajuća. Kako je u pisanoj prijavi navedno da se traži odgovor od inspektorata, do današnjeg dana nije zaprimljen nikakav odgovor, a adresu u prijavi sam naveo, te sam prijavu poslo preporučeno sa povratnicom, koju i imam ovjerenu od strane primatelja (inspekcije). E sad  mene zanima u kojem roku imam pravo dobiti odgovor na podnesenu prijavu, da li imam pravo znati što je utvrđeno očevidom i koje mjere su naložene kako bi se buka smanjila? Da li postoji nekakav zakon koji obvezuje odgovor inspektorata na podnesenu prijavu i ako da, na što se mogu pozvati? Ako se sanitarni ispektorat ogluši , kojoj idućoj instanci se mogu obratiti?

 Nakon obilaska inspektora evidentno je da su se dogodile neke promjene i razina buke je smanjena jer se nekoristi veliki stroj za piljenje trupaca, već je sad u upotebi nešto što manje buči, ali je i dalje bučno, te se i dalje buka proizvodi raznim alatima, ručnim pilama, viličarima. Također buku stvaraju kamioni koji svakodnevno dovoze trupce i podiže se velika prašina od piljevine, a kako transportni putevi nisu asfalitrani, podiže se i prašina iz tog objekta i sve to se odvija u neposrednoj blizini stambenih objekata u kojima ljudi žive. 

Obraćali smo se sanitarnoj inspekciji, nešto je poduzeto, ali očito ne dovoljno. Kako se pravnim putem zaštiti od takve buke, jer nije nimalo ugodno stanovati pored pilane, koja čak nije niti kruti objekt od čvrste gradnje, već je montažni objekt, a većinu radova piljenja obavljaju na otvorenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, mvossa je napisao:

Da li postoji nekakav zakon koji obvezuje odgovor inspektorata na podnesenu prijavu i ako da, na što se mogu pozvati?

Zakon o sanitarnoj inspekciji

Čl.25

Sanitarni inspektor pokreće postupak po službenoj dužnosti kad utvrdi ili sazna da, s obzirom na postojeće činjenično stanje, treba radi zaštite javnozdravstvenog interesa pokrenuti upravni postupak, pri čemu je obvezan uzeti u obzir eventualne predstavke.
Sanitarni inspektor je obvezan razmotriti predstavku pravne ili fizičke osobe koja se odnosi na nadzor iz njegove nadležnosti i o poduzetim radnjama i mjerama pisano obavijestiti podnositelja.
Podaci o podnositelju predstavke iz stavka 2. ovoga članka smatraju se tajnim podacima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odogovoru. Još bi me samo zanimalo što u slučaju kršenja navedenog članka, odnosno što mi je činiti budući da me sanitarna inspekcija ne obaviještava o poduzetim radnjama,  a sa da je prošlo 5 mjeseci od kada sam podnio pisanu prijavu. Također imam potvrdu da su pisanu prijavu preuzeli, jer sam poslao preporučeno sa povratnicom. Da li da im se ponovno obraćam i pozivam ih na pisano očitovanje pozivajući se na navedeni članak , te koja je sljedeća instanca,a u slučaju da me ignoriraju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, mvossa je napisao:

Da li da im se ponovno obraćam i pozivam ih na pisano očitovanje pozivajući se na navedeni članak , te koja je sljedeća instanca,a u slučaju da me ignoriraju?

Da, pošaljite im dopis i navedete sve činjenice, te da niste dobili nikakav odgovor o poduzetim radnjama i mjerama, a o kojima su temeljem Zakona o sanitarnoj inspekciji pisano bili dužni obavjestiti podnositelja.

Upravi sanitarne inspekcije tj., ravnatelju Uprave (glavnom inspektoru) koji je odgovoran za zakonitost i ispravnost rada sanitarne inspekcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija