Jump to content

ispit za sudskg tumaca


anonimno

Preporučene objave

Uvjet je završen bilo koji fakultet.

Oni koji završe pravni fakultet ne moraju polagati pravni dio ispita. Oni koji su završili jezilne smjerove ne moraju polagati jezični dio. Ostali polažu oba dijela.

 

 

Pravilnik o stalnim sudskim tumačima:

 

Članak 2.

 

Uvjete za stalnog sudskog tumača ispunjava osoba koja, osim općih uvjeta propisanih za prijam u državnu službu, ispunjava i sljedeće posebne uvjete:

 

- uz znanje hrvatskog jezika, da potpuno vlada pojedinim stranim jezikom a na području suda gdje je uz hrvatski jezik službeni jezik i jezik etničke ili nacionalne zajednice ili manjine, i tim jezikom,

 

- poznaje ustrojstvo sudbene vlasti, državne uprave i pravno nazivlje,

 

- ima završen fakultet.

 

Za stalnog se sudskog tumača ne može imenovati osoba koja u smislu članka 14. stavka 1. i članka 15. Zakona o državnim službenicima i namještenicima i o plaćama nositelja pravosudnih dužnosti ne može biti primljena u državnu službu, kao ni osoba koja je pravomoćno osuđena ili protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje je čini nedostojnom za obavljanje poslova stalnog sudskog tumača.

 

Za stalnog se sudskog tumača može imenovati i strani državljanin ili osoba bez državljanstva ako, osim uvjeta propisanih u stavku 1. i 2. ovoga članka, ima odobrenje Ministarstva pravosuđa.

 

Članak 3.

 

Postupak za imenovanje stalnog sudskog tumača pokreće se nakon podnošenja zahtjeva, koji se podnosi predsjedniku odgovarajućeg županijskog odnosno trgovačkog suda.

 

Zahtjevu se prilaže životopis, dokaz o ispunjavanju uvjeta za imenovanje, potvrda nadležnog suda da nije pod istragom ili da se protiv njega ne vodi kazneni postupak odnosno da nije osuđen za kazneno djelo koje čini zapreku za prijam u državnu službu.

 

Prije odlučivanja o zahtjevu predsjednik će odgovarajućeg županijskog odnosno trgovačkog suda uputiti kandidata na provjeru znanja o ustrojstvu sudbene vlasti, i državne uprave, te poznavanje pravnog nazivlja.

 

Provjera se obavlja pred Povjerenstvom za provjeru znanja (u daljem tekstu: Povjerenstvo) prema programu kojega propiše ministar pravosuđa.

 

Kandidat za stalnog sudskog tumača koji je diplomirani pravnik ne podliježe provjeri znanja iz stavka 2. ovoga članka, kao ni osoba koja je već imenovana za stalnog sudskog tumača za neki drugi jezik.

 

2. Provjera

 

Članak 4.

 

Povjerenstvo za provjeru znanja osniva se pri županijskom odnosno trgovačkom sudu i ima predsjednika i 2 člana.

 

Predsjednika i članove Povjerenstva imenuje predsjednik županijskog odnosno trgovačkog suda od sudaca toga suda na vrijeme od četiri godine.

 

Predsjednik i članovi Povjerenstva imaju pravo na nagradu za rad u Povjerenstvu. Visinu nagrade po kandidatu određuje ministar pravosuđa.

 

Izdatke za rad Povjerenstva snosi kandidat za stalnog sudskog tumača.

 

Članak 5.

 

Provjera se znanja pred Povjerenstvom obavlja usmeno.

 

O radu Povjerenstva vodi se zapisnik za svakog kandidata posebno, koji sadrži: ime, prezime i adresu kandidata, sastav Povjerenstva, datum provjere znanja, tijek i rezultat provjere.

 

Povjerenstvo ocjenjuje rezultat provjere znanja i utvrđuje je li kandidat "zadovoljio" ili "nije zadovoljio" na provjeri znanja.

 

Članak 6.

 

Kandidat koji na provjeri znanja nije zadovoljio može se ponovno pozvati na provjeru znanja nakon tri mjeseca.

 

3. Odluka o zahtjevu

 

Članak 7.

 

Nakon provedenog postupka i prikupljenih dokaza predsjednik će odgovarajućeg županijskog odnosno trgovačkog suda odlučiti o zahtjevu.

 

O zahtjevu se odlučuje rješenjem.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Anonimno je napisao:

by the way, gdje mogu saznati sve potrebne informacije - troskovi, kada je ispit (interesira me za dubrovnik, a nisam uspjela naci web page od suda), literatura.

 

puno hvala na svakom odgovoru!

 

nika

 

Ja mislim da trebas da odes do suda i da pitas tu njihovu sluzbu kako ide ta procedura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija