Jump to content

Boravište i porezna kartica


Riks

Preporučene objave

Pozdrav, 

Ovako, moj stanodavac me ne želi prijaviti, odnosno nismo sklopili ugovor o najmu. Znam da to nije legalno i da je pravi mehanizam da ga prijavim ali i zbog cimera s kojim živim a koji se u to radije ne bi opuštao te zbog toga što mi je to ionako privremeno za nekih pola godine i ok mi je u stanu,  ne želim se upuštati u probleme. (Ionako mi je teško bilo pronaći stan.)

No, za potrebe posla potrebna mi je potvrda boravišta u tom gradu, te potrebna mi je porezna kartica s navedenim boravištem.

Koliko sam shvatio za prijavu boravišta dovoljna je samo suglasnost vlasnika stan da ja mogu tu živjeti. I to je ok. Ali, naravno zamima me priča u poreznoj. Ako ja samo odem tamo i kažem ako me pitaju, da sam ja rodbina/prijatelj vlasnika stana koji živi bez plaćanja postoji li mogućnost da oni provjeravaju to, odnosno na bilo koji način rutinski otkriju da sam ja ipak podstanar te da stanodavac izbjegava platit porez. Te postoje li slične ispekcije.

Zamolio bi da mi ne trubite kako ga moram prijavit zato što me nije prijavio, kompleksna je situacija. Ja bi stvarno to volio ali živjeti ću tu još pola godine, dok cimer ostaje puno dulje i bio je tu od prije, ne želim mu zagorčavati život niti kvariti odnose s gazdom koji je, sem tog prijavljivanja, zapravo ok.

Već ako možete usredotočite se na problem PK na kojoj će biti navedeno boravište, povlači li neke reprekusije.. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, za prijavu boravišta na policiji dovoljna je samo suglasnost vlasnika (da ode s tobom na policiju ili ti da pisanu izjavu ovjerenu kod odvjetnika), a porezna neće provjeravati po kojoj osnovi si u stanu. Vlasnik može svakome dati da živi u njegovom stanu i bez ikakvog ugovora, a ako je na policiji prijavljeno boravište, drugih zakonskih uvjeta nema. Osim vas dvojice, tko može dokazati o kakvom se odnosu radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija