Jump to content

Zabrana trgovanja virtualnim valutama u Zagrebačkoj banci


tljubej

Preporučene objave

Pozdrav,

Zadnjih mjeseci kupujem i trgujem tzv. kriptovalutama (Bitcoin i slično) na stranici kraken.com. Novce na stranicu šaljem preko Zagrebačke banke direktno na račun online trgovine preko SEPA sustava kao međunarodnu transakciju, dakle ne preko neke kreditne ili debitne kartice. Sve je bilo u redu do prije tjedan dana kada su mi blokirali transakciju uz objašnjenje da je trgovanje virtualnim valutama protivno pravilniku Unicredit grupe. Mene sad zanima da li oni legalno mogu zabraniti takve transakcije i na osnovu čega? Ako je odgovor da, da li po istoj osnovi mi mogu zabraniti da povučem natrag već prethodno uplaćene novce? Ako nisu u pravu to raditi koje pravne opcije imam?

Hvala unaprijed.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sto su ti odgovorili da je trgovanje virtualnim valutama protivno pravilniku Unicredit grupe sigurno nije tocno, jer ja najnormalnije prebacujem i trgujem kriptovalutama na Krakenu iz njemacke podruznice Unicredit grupe. 

Inace meni su osobno vratili novac koji sam slao iz Erste banke u HR na Bitstamp. Buduci da su bili u pitanju USD, receno mi je da je zapravo korespodentna banka u Americi vratila novac jer je suprotno njihovom pravilniku.

Zanima me da li bi isto bilo da sam slao EUR i kakva je opcenito situacija sa trgovanjem kriptovaluta u Hrvatskoj. 

Ne razumijem zasto se banke ne izjasne i ne sastave suvislu obavijest sto se toga tice. 

Takodjer, da li se placa porez na dobit ostvarenu trgovanjem kriptovaluta ili ne?

uređeno: od skynet28
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , skynet28 je napisao:

Ne razumijem zasto se banke ne izjasne i ne sastave suvislu obavijest sto se toga tice. 

Zato što ni HNB više nije načisto što s time. Do 2015 su smatrali da kriptovaluta ne spada ni pod jednu reguliranu kategoriju sredstava plačanja.

prije 3 sati , skynet28 je napisao:

Takodjer, da li se placa porez na dobit ostvarenu trgovanjem kriptovaluta ili ne?

Isto takovo mišljenje je imala i Porezna do presude EU suda 2015 u kojoj se navodi da je kriptovaluta virtualna valuta s dvostraim tokom koja služi kao način plačanja. Nakon te presude, a kako je presuda EU suda dio pravne stečevine EU te su ih članice EU dužne primjenjivati, mišljenje PU nakon toga je da se trgovanje kriptovalutama smatra financijskom transakcijom te se na taj dohodak plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka budući se radi o dobitku po osnovi kupoprodaji te valute. Porez je 12% + prirez.

 

Porezni obveznici obvezni su dostaviti izvješće JOPPD Poreznoj upravi prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, u kojem iskazuju ukupno ostvarene kapitalne dobitke u prethodnoj godini, umanjene za ostvarene kapitalne gubitke te za pripadajuće troškove koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika.  

Porezni obveznik koji ostvari dohodak od kapitala izravno iz inozemstva, obvezan je, sukladno članku 87 Zakona o porezu na dohodak., radi osiguranja podataka potrebnih za utvrđivanje poreza, ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema njegovu prebivalištu ili uobičajenom boravištu, podnijeti prijavu radi upisa u registar obveznika poreza na dohodak na Obrascu RPO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nisu, nego internim aktom kao sto vam i pise. "utvrdi ili posumnja na mogućnost"...

toliko nedorečenosti u ovome da se isto moze tumaciti kako njima paše, tako da se nema smisla s njima prepirati vec utvoriti racun u drugoj banci...

Mozete pokusati karticnom uplatom na zeljenu burzu (veca provizija), bitcoin bankomat (veca provizija), uplatnicom u nekoj od drugih banaka/financijskih institucija, itd... bitcoinlocals (kupovinom bitcoina gotovinom - obvezno biti oprezni)...

uređeno: od virtalni
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne, u svojim Općim uvjetima poslovanja imaju da ne priznaju taj vid plaćanja zbog, kako Vam je i obrazloženo, mogućnosti rizika od pranja novca, te odbijaju sve, ne samo Vaš, takve načine plaćanja, tj odbijaju sve uplate na taj način kao sumnjive, zato su Vam i odbili i o tome Vas izvjestil i pojasnili Vami radi čega su uplatu odbili...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija