Jump to content

Inicijativa Upravne inspekcije za podnošenje prijedloga


VladimirS

Preporučene objave

Upravna inspekcija je nakon obavljenog upravnog nadzora po predstavci obavijestila Državno odvjetništvo da postoji osnovana sumnja da je jedna službenica u jedinici lokalne samouprave počinila kazneno djelo krivotvorenja isprave. Upravna inspekcija je gradonačelniku dala rok od 15 dana da ispita odgovornost te službenice + još pet službenica Povjerenstva za provedbu natječaja i očituje se jesu li i one počinile teže povrede službene dužnosti. Gradonačelnik nije donio zaključak kojim pokreće postupak protiv pročelnice, a pročelnica nije donijela zaključak koji pokreće postupak protiv službenica jer bi na taj način indirektno pokrenula postupak sama protiv sebe. Gradonačelnik je izvijestio Upravnu inspekciju da pročelnicu i službenice prijaviti Službeničkom sudu

PITANJE: Može li umjesto pročelnice i gradonačelnika Upravna inspekcija temeljem čl.32.st.1. Zakona o upravnoj inspekciji Službeničkom sudu dostaviti inicijativu za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti pročelnice i službenica?

U Upravnoj inspekciji kažu da bi Službenički sud takvu inicijativu ne može podnijeti jer bi ju Službenički sud - odbacio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzimajući u obzir odredbe dvaju propisa na ovu tematiku, mišljenja sam da ne može.

Naime, prema Zakonu o upravnoj inspekciji i članku koji navodite, upravni inspektor ako ocjeni postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela...dužan je bez odgode podnijeti kaznenu prijavu, što ste rekli da je i napravljeno. Nadalje, ...te inicijativu za za podnošenje prijedloga radi pokretanja postupka zbog povrede službene dužnosti. Ali to mogu čelniku tijela tj. gradonačelniku. Jer prema Zakonu o državnim službenicima gradonačelnik ako utvrdi takove činjenice nema što donositi ikakve zaključke jer se ne radi o lakoj povredi službene dužnosti, nego je dužan predati zahtjev za pokretanje postupka pred nadležnim službeničkim sudom.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. Slažem se ja s Vama. Ali, što kada Upravna inspekcija utvrdi da je bilo težih povreda i pročelnice (kao predsjednice Povjerenstva) i službenica koje su činile Povjerenstvo, a gradonačelnik to ignorira, prekida voditelja da mu ne postavi konkretnije pitanje i kaže (u 39.minuti jedne emisije) da nije bilo nikakvih krivotvorenja isprava i da bi unatoč dva različita prijevoda ionako nisu odmogle da se donese pravično rješenje. Upravna inspekcija navodu dijametralno suprotno; da krivotvorene isprave JESU utjecale na odabir kandidatkinje čije privatne isprave ne odgovaraju onome što navodi Ministarstvo vanjskih poslova i Agencija za znanost i obrazovanje...itd

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja vidim iz vaše objave, sve je rađeno prema pozitivnim propisima. Dakle, UI je našla određene nepravilnosti, podnijela kaznenu prijavu te naložila čelniku tijela da ispita njihove navode te poduzme određene mjere u roku 15 dana. Slijedom toga isti čelnik ih obavještava da će podnijeti zahtjev za pokretanje postupka pred nadležnim službeničkim sudom. Je li ili nije, te ako je da li službenički sud čeka odluku po kaznenoj prijavi, ne bih znao no tko što govori u nekim emisijama i s kojom namjerom meni baš iskreno i nije interesantno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NE!!! Gradonačelnik obavještava Upravnu inspekciju da neće podnijeti nikakav zahtjev za pokretanje postupka pred nadležnim službeničkim sudom. U tome i jest štos. A da neće niš pokrenuti moglo se naslutiti još i iz emisije koja Vas ne zanima. Dakle, grdonačelnik se stavlja iznad Upravne inspekcije koju dovodi u pat poziciju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , VladimirS je napisao:

NE!!! Gradonačelnik obavještava Upravnu inspekciju da neće podnijeti nikakav zahtjev za pokretanje postupka pred nadležnim službeničkim sudom.

Ja čitam ono što je napisano,

, VladimirS je napisao:

Gradonačelnik je izvijestio Upravnu inspekciju da pročelnicu i službenice prijaviti Službeničkom sudu

pa mi je ovo više izgledalo da će nego neće.

Što se tiće,

prije 3 sati , VladimirS je napisao:

A da neće niš pokrenuti moglo se naslutiti još i iz emisije koja Vas ne zanima

ne zanima me (prava riječ je bila da mi nije interesantno) poradi toga što sve takove osobe u bilo kojoj emisiji pokušavaju uvjeriti gledateljstvo da je ono što govore istina i da druge istine nema.

 

prije 3 sati , VladimirS je napisao:

Dakle, grdonačelnik se stavlja iznad Upravne inspekcije koju dovodi u pat poziciju

A činjenica je da je vjerovatno svjestan (ako ipak neče predati zahtjev za pokretanje postupka pred službeničkim sudom) da za to nema neke zakonske odgovornosti. Moralne i političke možda, no o tome će odlučiti birači.

Poštovani Vladimire, moram vas upitati, a što vi očekujete od službeničkog suda? Da će provesti postupak i donijeti odluku u roku mj-dva. Neče, jer zakonski imaju rok od tri godine da donesu izvršno rješenje a ukoliko ne donesu ode slučaj u zastaru. Nadalje, jeste li ikada pročitali koje izvješće službeničih sudova? Uglavnom se navodi "odbačen zahtjev zbog nepostojanja zakonskih pretpostavki za pokretanje postupka", "nisu utvrđene činjenice  o teškoj povredi dužnosti", "sud je donio Rješenje o obustavi postupka jer je čelnik JLS povukao Zahtjev zbog prestanka službe po sili zakona".

I na kraju, koju najtežu kaznu mogu izreći zbog teške povrede službene dužnosti? Prestanak državne službe.I to obavezno samo ako je službenik proglašen odgovornim za tešku povredu službene dužnosti koja ima obilježja korupcije. U ostalim slučajevima mogu i ne moraju. I što je naljepše, kod odlučivanja o odgovornosti službenika, službenički sud nije vezan pravnom kvalifikacijom teške povrede službene dužnosti navedenom u zahtjevu za pokretanje postupka.

A služba ionako obavezno prestaje po sili zakona ukoliko je službenik osuđen na kaznu zatvora ili kaznu dugotrajnog zatvora ili djelomičnu uvjetnu osudu za kazneno djelo – danom saznanja za pravomoćnost presude, što će svoj epilog imati ukoliko DO pokrene kazneni postupak i o istome odluči sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija