Jump to content

Oporezivanje uplata iz inostranstva za plaćanje lokalnih računa?


HiggsBoson

Preporučene objave

Poštovani,

Moj brat radi u inostranstvu, ima veliku kuću u Hrvatskoj, te ima neke obaveze koje mora platiti (građevinsku dozvolu za kuću, dugovanja prema plinari, HEP-u, voda, komunalije...). Njegova ideja je da ja otvorim devizni žiro račun u banci ovdje u Hrvatskoj, te će onda on meni svaki mjesec uplaćivati na moj devizni žiro račun oko 1000 Eura mjesečno, a ja ću onda podizati taj novac, pretvarati u kune, te uplaćivati SAV njegov novac na ime njegovih dugovanja. Možda bi eventualno bilo za mene nekih 20 Eura mjesečno da imam za troškove goriva jer brat ne želi biti nikome ništa dužan. Dakle nema nikakvog ugovora o radu, bilo redovno bilo honorarno, za moj "rad" koji će se sastojati od 1 sata mjesečno obavljanja nekih malih usluga mom bratu.

Moje pitanje je - podliježe li taj novac koji sjeda na moj devizni žiro račun iz inostranstva oporezivanju? Naime, postoji li mogućnost da poreznici shvate to kao "rad" za koji ja dobivam naknadu iz inostranstva što znači da podliježe oporezivanju?

hvala na odgovoru.

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh da je i meni takav brat.

Mislim da ste i sami svjesni da porezna od 1.1 ima uvid u SVE racune,

a ovo sto ste opisali, bi ih itekako zanimalo, i imali bi sto objasnjavati i pravdati. s upitnim ishodom u vidu da vas opale porezom.

 

Neka lijepo brat uplati direktno na racun svih onih kojima duguje i gotova prica. (brojeve racuna moze naci na stranicama istih ili ih kontaktirati emailom ...)

A u krajnjem slucaju, moze sam otvoriti svoj racun ovdje u hr! (kod nekih banaka i preko interneta bez potrebe dolazenja u poslovnicu tj hr)

pa prebaciti svoj novac na svoj HR racun, i onda podmiriti sva dugovanja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija