Jump to content

Auto- oduzimanje


anonimno

Preporučene objave

Kao hrvatski branitelj iskoristio sam povlasticu za uvoz automobila (prije 7 god.) tj. istu sam ustupio bratu.

On je auto platio, papiri su formalno na mene s tim da sam mu dao punomoć za upravljanje i registriranje. I to tako funkcionira godinama.

To je praktično njegov auto.On ga vozi, održava, plaća kazne itd...

 

No u međuvremenu brat mi ostaje dužan novce (iznos nije veliki).

Pitanje je (ne komplicirajmo o odnosima ili savjesti) mogu li mu oduzeti isti automobil bez ikakvih problema, navodno ako ima potvrede ili izjave svjedoka da je on auto platio, da ga on isključivo koristi godinama može to spriječiti ili odgoditi u nedogled, tj. pokreniti nekakvu građansku parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom svake registracije vozila vaš brat mora uz punomoć pokazati i vašu osobnu iskaznicu. Bez osobne iskaznice nije moguće registrirati auto pa je to prvo što možete napraviti.

Auto je pravno vaš jer su dokumenti(knjižica vozia i saobraćajna) na vas i dovoljno je da otkažete punomoć kod javnog bilježnika i kopiju pošaljete bratu. Ako vam brat ne vrati auto vi možete ili osobno odvesti taj auto sa parkirališta ili prijaviti krađu pa to napraviti zajedno sa policijom.

Dakle, u oduzimanju automobila nema nikakvih problema(osim što bi to moglo završiti svađom i fizičkim obračunom vas i brata!!! :-o

On zatim može podići parnicu protiv vas tvrdeći da ste mu ustupili povlasticu i da je on platio auto te ga održavao. Za sve to mora imati i dokaze.To će trajati.

U međuvremenu tužiteljstvo bi moralo reagirati i optužiti vas i brata jer je povlastica koju ste kao branitelj dobili neprenosiva pa bi trebali odgovarati zbog duga državi(tadašnji porez, carina,trošarine uvećane za kta) ao tu nije zastara.

Osobno se nadam da će te vi i vaš brat to izgladiti jer ćete obojca imati probleme.

Da postoji pravna država već bi odavno i jedan i drugi morali odgovarati zbog muljanja sa povlasticom i da je mene pitati auto bi vam trebao iti oduzet +kazna(možda i zatvor). Eto, nadam se da se ne ljutite što sam to malo "zakomplicirao" svojim mišljenjem, no, ISTJERIVANJE pravde moglo bi vas koštati i jednog i drugog. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam tako siguran. Imam sličan slučaj, s tim da se ne radi o povlastici na uvoz nego o mogućnosti uvoza auta kada se vraćate konačno u Hrvatsku. Otac je bio vlasnik takvog automobila i dalje je ali ja imam potvrde od svjedoka da sam ja auto kupio i da ga ja isključivo koristim kao i punomoć za vožnju i registriranje (otac nije vozača, a i ima još tri auta). Mislim da ne postoji mogućnost da mi ga u tako kratkom roku oduzme koliko ja znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija