Jump to content

Porez na promet


spzg1234

Preporučene objave

Cijenjeni, prije 30 ak g kupio sam motor i auto preko carinske povlastice (na mi je ime)  za dvije  druge osobe u zamjenu za novčanu naknadu, motor i auto se nisu smjeli otuđiti prije 3 g ali svejedno su te dvije osobe koristile motor i auto od početka. Kako se jedna i druga osoba zeznula u kupovini(onaj koji je kupio auto, ustanovilo se nakon 20 dana da je kupio ukradeno vozilo a onaj što je kupio motor, prodao motor bez moga znanja da bi taj zadnji pravio par prevara i izvukao svote novaca iz croatia osiguranja). Naravno, jedno i drugo sredstvo se vodio na moje ime jer još tada nije ni prošlo 3 g a ha sa ti mučkama nemam ništa osim što carinski prekršaj(tada sam bio student, podstanar,  i još sam uvijek, supruga je oduvijek imala malu plaću, danas oko 4 000 kn... Itd, tako da sam morao 'prodati' povlasticu). 

I sad, kako su se stvari otkrile, i kako se saznalo za carinski prekršaj, htio sam preduhitriti carinski postupak i tako sam uplatio carinu za auto i za motor. Na rješavanju za obračun carine za auto, među ostalim, pisalo se 'porez na promet platiti će se kod nadležnog organa' tako sam taj porez i uplatio. Međutim, nakon što mi je carina poslala rješenje obračuna carinskih dradžbina za motor, i te dradžbine sam uplatio, u tom rješenju nije se pisalo 'porez na promet platiti će se kod nadležnog organa'! I tako taj porez nisam ni platio. 

Međutim, carinski postupak se svakako provodio ali, u rješenju tog postupka se navodilo da je nastupila zastara i tako nisam snosio nikakvu kaznu. 

Ono što me zanima, i mada je prošlo puno godina, postoji li mogućnost da mene jednoga dana traži porezna uprava i zahtjeva da platim porez na promet za motor (vjerojatno i s kamatama! Inače sam se u međuvremenu preselio 2 puta i svaki put sam uredno prijavljivao novu adresu) za koji se u carinskom rješenju nije pisalo, kao što se pisalo za auto, da se taj porez plati?

Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , spzg1234 je napisao:

Cijenjeni, prije 30 ak g kupio sam motor i auto preko carinske povlastice (na mi je ime)  

  i još sam uvijek, supruga je oduvijek imala malu plaću, danas oko 4 000 kn... Itd, tako da sam morao 'prodati' povlasticu). 

I sad, kako su se stvari otkrile, i kako se saznalo za carinski prekršaj, htio sam preduhitriti carinski postupak 

kakva je to povlastica bila prije 30 godina?

dali si kupio auto i motor ? nisi platio carinu zbog povlastice ili si prodao povlasticu?

ako se događaj zbio prije 30 godina nastupila je zastara pa mi nije jasno zašti si dirao mečku . ..... i platio sad carinu.

zašto si pokretao postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , spzg1234 je napisao:

Dakle, to je bila carinska povlastica koju sam prodao 1992, carinu sam platio tada konkretnije u 1997, i jedno i drugo tj motor i auto ali to nije bilo sporno po carini. 

Carinu si platio prije 20 godina, sve drugo (eventualni porez ili kakva kazna) je odavno u zastari. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je da nastupila zastara ali, imao sam 2 slučaja u životu zbog kojih sam skeptičan. Spomenuti ću samo jedan. 

 Davno još, početkom 90-tih godina, dobio sam sudsku presudu u korist  tužbi što je Croatia osiguranje podnijela protiv mene 4 g ranije. Istina, ja sam bio kriv za prometnu nesreću ali, istina je i to, da se protiv mene vodila tužba od strane Croatie a da ja za to nisam ni znao sve dok nisam dobio od suda presudu o visini kazne i o visini zateznih KAMATA  što za čitav period od oko 4 g dok me nisu našli. U Croatiji su mi rekli da su me tražili na adresu koju sam imao u vrijeme prometne. Ja sam se u međuvremenu preselio a novu adresu sam na vrijeme prijavio u MUP-u ali nikome nije palo na pamet da se obrati MUP-U kako bi došli do mene sve dok nije prošlo 4 g a za taj period su mi obračunali zatezna kamate i sud je to uvažio, što je apsurd. 

Iz tog lošeg iskustva, postavio sam navedeni upit. I još bih zamolio da mi objasnite,  da li se porez na promet plaća isključivo kad se vrši kupoprodaja? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija