Jump to content

Nužni dio


anonimno

Preporučene objave

Pa zar nitko ne zna odgovor????

Da krenem s lakšim pitanjem??????

 

je napisao:

Umro mi je ujac i sve ja ostavio svojoj ženi (86 god), oni nemaju djece. Moja majka je pokojna, a imala je još 2 sestre (žive) i jednog brata (pok.)- nas nečaka ukupno šestero. U svakom slučaju čujem da žena pok. ujca planira sve ostaviti jednom od tih nečaka. Možemo li mi ostali tražiti nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VIII. NUŽNI NASLJEDNICI

1. Nužni nasljednici i njihovo pravo

Nužni nasljednici

Članak 69.

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te nje-gov bračni drug.

(2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nasljednici kad su po zakonskom redu nasljeđivanja pozvane na nasljedstvo.

Pravo nužnog nasljednika

Članak 70.

(1) Pravo na nužni dio jest nasljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nas-ljedniku naziva se nužni dio.

(2) Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

(3) Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nasljednika jednu trećinu od onoga dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.

(4) Oporučitelj može oporukom odrediti i da nužni nasljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu.

(5) Nužni nasljednik na svaki način ima pravo na ime svoga nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na njega otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom -njegova nužnoga nasljednog prava (vrijednost nužnog dijela).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa evo kad niko nece, ja cu pokusati.

Mogu traziti 2 sestre koje su jos u zivotu i to samo ako nemaju nuznih sredstava za zivot i trajno su nesposobne za privredjivanje. Njihovo potomstvo, kao i potomstvo ranije preminulih braca i sestara ostavioca nemaju pravo na nuzni deo ni u kom slucaju.

Ispravite me ako gresim. Ja idem logikom da su nam zakoni u ovim oblastima nepromenjeni. Mada je moguce da je HR sada drugacije resenje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali ima li ujna nasljednika (braće, sestara ili njihovih potomaka ili neke druge rodbine).

 

Ako umre bez oporuke, oni su zakonski nasljednici jer je sva imovina njezina. Kad je naslijedila ujaka, ujakova rodbina je izašla iz kruga nasljednika. Ona je iza ujaka bila jedina u prvom nasljednom redu, a ujakova rodbina u drugom, i imovina je "otišla".

 

Ako piše oporuku, može ostaviti bilo kome, pa i nekome tko nije nikakav rod, a nužnih nasljednika čini se da u vašem slučaju nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom kako ste postavili pitanje dobro ste i dobili bilo kakove odgovore!!!!!!!!

Ako sam vas dobro shvatila ujna nema živih zakonskih nasljednika, ujak je umro prije nje, imovina je na njenom imenu, a vi i rođaci koje nabrajate ste rođaci s ujakove strane?

Ako tako stoje stvari, nitko od vas ne ulazi u krug zakonskih nasljednika niti je pozvan na nasljedstvo! Ujna može jedino oporučno (ukoliko nije već pokojna) bilo kome ostaviti nasljedstvo, a vi i nitko od vaše rodbine nemožete tražiti, niti imate pravo tražiti nužni dio! :thumbsdown:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi sa situacijom koja je ovdje opisana, tj. da osoba "nema nikoga", mene zanima koliko je to uopće vjerojatno. Nisam siguran da dobro shvaćam Zakon o nasljeđivanju, ali on definira nasljednike i četvrtog nasljednog reda, a to po mojem shvaćanju obuhvaća i vrlo daleke rođake Dakle, nepostojanje bilo kakvog roda je malo vjerojatno, pogotovo ako se uzme u obzir da su obitelji nekada često imale mnogo djece. Ili krivo tumačim odredbe koje se odnose na prapretke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Nikako da se snađem u tetama i ujnama pa bih zamolio savjet na drugi način:

 

- Moj otac (90 g.) ima sestru (87 g.) Oboje su živi, umirovljenici.

 

- Sestra moga oca nema nasljednika (niti se ikad udavala) i dijeli nekretnine rodbini darovnim ugovorima, svima osim meni. Moj otac nije zainteresiran a i što će mu sa sada već 90 g. ali ja jesam i ne da mi ništa.

 

- Imam li pravo na nekakav nužni dio sada ili moram čekati da umre ili da zaboravim sve ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne samo da nemate pravo na nužni dio, nego niste ni nasljednik, sve dok je vaš otac živ.

Kad teta umre, nasljednici su njena braća i sestre, te djeca iza umrlih braće i sestara. Oni će tada naslijediti sve ono što se još nalazi u imovini tete. Ono što je darovano je darovano. A teta sa svojom imovinom može što god želi, uništiti je, prodati, darovati rodbini, susjedu, popu ili poštaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija