Jump to content

Zakon o cestama, pristupni put


itacoatiara

Preporučene objave

Poštovani,

dali se po Zakonu o cestama članak 131. može ishodovati građevinska dozvola ako je prometna površina u postupku upisa u zemljišne knjige na osnovu izrađenog elaborata izvedenog stanja ovjerenog od katastra nekretnina te se ista koristi preko 50 godina za promet vozila. 

Zakon o prostornom uređenju kaže da je prometna površina: ''površina javne namjene, površina u vlasništvu vlasnika građevne čestice ili površina na kojoj je osnovano pravo služnosti prolaza u svrhu pristupa do građevne čestice'', a Zakon o cestama kaže: ''nerazvrstana cesta je javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi''. Iz prethodnog proizlazi da je nerazvrstana cesta javno dobro a na dan stupanja Zakona o cestama navedena prometna površina postaje nerazvrstana cesta i samim tim javno dobro u općoj uporabi bez obzira na postojeće upise u zemljišnoj knjizi.

 

Članak 131.

(1) Ceste koje se na dan stupanja na snagu ovoga Zakona koriste za promet vozila po bilo kojoj osnovi i koje su pristupačne većem broju korisnika, a koje nisu razvrstane kao javne ceste u smislu ovoga Zakona, postaju nerazvrstane ceste.

(3) Nerazvrstane ceste iz stavka 1. ovoga članka koje nisu upisane u zemljišnim knjigama ili u tim knjigama nije upisano njihovo stvarno stanje, upisuju se u zemljišne knjige po službenoj dužnosti na temelju prijavnog lista koji nakon evidentiranja nerazvrstane ceste, odnosno njezinog stvarnog stanja u katastru, zemljišnoknjižnom sudu po službenoj dužnosti dostavlja tijelo nadležno za katastar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

A što je to bilo do sada? Vodilo se kao nekakav put?

Uglavnom, tijelo graditeljstva dužno je izdati građevinsku dozvolu za građenje nove zgrade nakon što se u provedenom postupku utvrdi da, međuostalim postoji mogučnost priključenja građevne čestice, odnosno zgrade na prometnu površinu.

Shodno tome, bez obzira kako se to vodilo prije, po samom slovu zakona to bi trebala biti nerazvrstana cesta a i samom tijelu graditeljstva bi trbalo biti poznato da je to u postupku upisa ili upisa stvarnog stanja.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija