Jump to content

Izuzeće notara u ostavinskom postupku


vinja

Preporučene objave

Tražim pomoć oko izuzeća notara u vođenju ostavinske rasprave.

Naime, radi se o ostavini iza moje pokojne mame koja je živjela i umrla u BiH 2015. godine. Moj otac je umro prije njegove mame tj. moje bake. Petero nas je djece. Moja najstarija sestra umrla je 2,5 mjeseca iza moje pokojne mame.

Pokrenuta je ostavinska rasprava nakon mjesec dana iza moje pokojne mame koju navodno pokreće sud. Pozive smo dobili, ali ne svi, nakon otprilike godinu dana od notara. Kako smo moj brat i moje tri sestre a i djeca iza moje umrle sestre i prije toga razgovarali o ostavin, i svi su bili voljni imovinu iza moje mame ostaviti meni. Radi se o kući na selu i nekakvim imanjima (oranicama i šumi) koju nitko ne koristi.

Kada je moj brat dobio poziv za ročište pošla sam i ja s njim iako nisam bila pozvana od strane notara. Znam samo tada da je notarica "protestirala" da kako ja imam hrvatsku osobnu iskaznicu, našto sam bila zbunjena i u čudu smo se gledali ja i moj brat dok je ona nervozno ulazila i izlazila iz sobe. Nakon nekog vremena je sjela i uzela pismenu nasljedničku izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika koju je poslala jedna od mojih sestara u kojoj je stajalao da se ona odriče svog nasljednog dijela u moju korist, našto je ona opet nervozno reagirala da se to tako ne radi i opet nervozno izlazeći i ulazeći u drugu prostoriju gdje rade njezine namještenice.

Mome bratu je "očitala" bukvicu kad je rekao da on to meni daje. Ne, to se mora prvo prihvatiti pa onda nekome dati. O.K. rekla sam, pa nismo mi ovdje pravnici da bi znali kako se to radi. Vi ste tu da to stavite u zakonsko-pravnu formu. Rečeno svakodnevnim jezikom naroda, moj brat to meni daje. Malo se tu primirila i pitala je kad drugi nasljednici mogu doći na ročište. Za moju drugu sestru odredila sam termin jer sam znala da će u to vrijeme boraviti ovdje a za djecu iza moje pokojne sestre pitala sam da li to mogu napraviti kod javnog bilježnika, našto je ona oklijevajući rekla da može ali da u toj nasljedničkoj izjavi mora stajati da se odriču iza mojih pokojnih roditelja (mame i oca), odnosno iza bake i djeda. Pritome mi notarica nije rekla da je zakonski nasljednik i muž moje pokojne sestre koji je u to vrijeme bio bolestan. 

Moji nećaci (njih troje, djeca moje pokojne sestre) su otišli kod notara u Zagrebu i napravili izjavu, ali su automatski napisali samo iza moje mame, odnosno njihove bake, ali ne i iza moga oca, odnosno njihovog djede. Znam da to nisu napisali namjerno jer njima je logično bila pa vodi se ostavinska iza bake.

Kada smo ponovno došli, moja sestra koja još nije bila, brat i ja ponovno, jer sam donijela nasljedničke izjave iza mojih nećaka, skrenula sam joj pozornost da nisu na nasljedničkoj izjavi stavili i ime moga oca (njihovog djeda), opet je nervozno ustala, odnijela te nasljedničke njezinim službenicama, donijela je neke papire na potpis mome bratu i sestri i za jedno pola sata donijela rješenje o nasljeđivanju.

Platila sam to 844 kn i to je bilo to.

Tek kada smo se vratili nazad vidjela sam da je notarica ispobrkala imena mojih nećaka. Nazvala sam i rekla točno o čemu se radi i kako treba biti. Reče mi jedna od službenica da ne moram dolaziti da će mi taj ispravak poslati poštom. Nakon puno telefoniranja i zvanja ipak sam morala otići tamo direktno (45 km) i tek su onda pravile ispravak i opet to nije ispravak. No dobro mislila sam si, daj da to samo okončam.

Obitelji moje pokojne sestre ponovno je poslala pozive za ostavinsku i kako su moji nećaci i njezin muž misli da se radi ostavinska rasprava iza moje pokojne sestre, ostavinska masa koju je ona stekla sa svojim mužem, nisam ništa ni znala dok se moje dvije nećake nisu vratile sa ostavinske i ispričale mi o čemu se radi. Notarica ih je doslovce "prisilila" da se  moraju prihvatiti svog djela, a onda da oni to meni mogu dati u obliku darovnog ugovora. Za to su platile 800,00 kn. Moj šogor (od sestre muž) i nećak koji se nisu odazvali, automatski znači da se prihvaćaju svoga dijela.

Otišla sam nedugo nakon toga u katastar po katastarski plan - na što mi rekoše u katastru da ne mogu dobiti jer to nije na meni. I nakon ponovno duge priče, kao treba nekakvo dopunsko rješenje. Dobro, napravim i to. A sada, zbog naknadno pronađene imovine mora se ponovno pozvati moja rodbina - svi zakonski nasljednici. Tu sam doslovce pukla i napravila zahtjev za izuzeće. Na sudu je zahtjev zaprimljen 15. 05. ove godine a dobila sam odgovor 3. 11. ove godine da mi sud odgovorio Zahtjev za izuzeće se ne uvažava.

Nakon duuugog uvoda u sve ovo, a i to nije još sve, zanima me sljedeće:

Da li je notar dužan na ročištu predočiti nasljednicima o kojoj se ostavinskoj masi radi, jer čini mi se da to što sam ja nasljedila i nije moje, jer sam sada u provjeravanju te imovine koja se vodi u gruntovnici.

Kako postupiti ako ta imovina djelomično i uopće ne pripada meni, a platila sam notaru naknadu za to.

Drugo, moj otac je umro prije moje bake. Što to znači i tom momentu za nas djecu i moju mamu koja je tada živa u pogledu nužnog dijela. 

Tko notaru dostavlja imovinsku masu iza ostavitelja? Jer kao što vidim u rješenju dostavljena je imovina iz gruntovnice, koja možda i nije moja, a imovina iz katastra po posjedovnim listovima nije dostavljena, pa nas se na sud poziva ponovno zbog naknadno pronađene imovine.

Dalje, u to vrijeme pokretanja ostavinske rasprave iza moje pokojne mame jedan je notar za cijelu Hercegbosansku županiju a to je prema podacima interneta 115.682 stanovnika. I jedan notar. Da li je to zakonski dopustivo? 

Prema tarifi o naknadi troškova koja vrijedi za BiH stoji da notar određuje svoju nagradu prema vrijednosti nekretnina koje je obrađivao. To bi značilo da su moje nećake i ja platile dosad naknadu notaru za vrijednost nekretnina vrijednih preko 250.000 €. Suludo. Ovo je selo i tržišna vrijednost je, ne znam, ali sigurno skoro pa nikakva. Vrijednost je utoliko što je nama nasljednicima važno da se to eto, donekle održava.

Mom zahtjevu za izuzeće notara nije udovoljeno jer je ona napravila sve u skladu sa zakonom. Ja nemam argumenata protiv, kaže sud.

Ja ipak mislim da imam, jer sam toga puno napravila, sada me samo zanimaju zakoni i kome se još mogu žaliti?

Molit ću vas za pomoć, ako je netko imao slične probleme.

 

Hvala

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, vinja je napisao:

bratu je "očitala" bukvicu kad je rekao da on to meni daje. Ne, to se mora prvo prihvatiti pa onda nekome dati.

Odricanje u korist sunasljednika proizvodi pravni učinak upravo u tom smislu da je nasljednik koji se odrekao u korist sunasljednika prethodno prihvatio svoj dio,glede čega dotična notarica ima pogrešno tumačenje.

 

, vinja je napisao:

Mom zahtjevu za izuzeće notara nije udovoljeno jer je ona napravila sve u skladu sa zakonom. Ja nemam argumenata protiv, kaže sud.

Ja ipak mislim da imam, jer sam toga puno napravila,

Vaši navodi su možda imali osnov za  prigovor na rješenje notarice a koji bi zajedno sa spisom predmeta bio proslijeđen sudu,vidi odredbe čl.209 i čl.210 ZN FBiH,no isti razlozi nemogu biti podloga sudu da bi vam udovoljio zahtjevu za izuzeće postupajuće notarice.

 

, vinja je napisao:

Tko notaru dostavlja imovinsku masu iza ostavitelja

Prema podatcima iz smrtovnice,čl.216 i 217 ZN FBiH

 

, vinja je napisao:

Jer kao što vidim u rješenju dostavljena je imovina iz gruntovnice, koja možda i nije moja

no vrijedi oboriva predmnjeva da je u trenutku smrti ostavitelja činila njegovo vlasništvo,pa je kao takva ušla u sastav ostavine

 

, vinja je napisao:

movina iz katastra po posjedovnim listovima nije dostavljena

Nije iz razloga što katastar nije mjerodavan za ocjenu prava vlasništva,pa ako se takva imovina navede u rješenju o nasljeđivanju treba upozoriti da se nasljednici neće moći temeljem istog rješenja upisati u zemljišnim knjigama kao vlasnici nekretnine koja se u z.k.nevodi na ime ostavitelja,već moraju kroz druge postupke dokazivati svoje pravo,no jasno da će u takvim postupcima rješenje o nasljeđivanju imati učinka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu.

Jučer sam dobila ponovno poziv, za naknadno pronađenu imovinu. Ovo ja smatram doslovce nasiljem. Ta notarica da ima imalo moralnog poštenja, notarske etike, ljudskosti ne bi silila ljude da svoj predmet završe kod nje. 

Nisam pravnica kao ni tisuće drugih koji dođu jednom, eventualno dvaput u dodir s tim stvarima. Ako ne mogu otići s povjerenjem kod notara da će savjesno odraditi svoj posao - onda je gotova priča. U mojoj obitelji nema spora oko ostavine. 

Ja osobno imam problem kada me netko dovede u situaciju da nemam izbora.

Što bi bilo da se na tom nekakvom prvom ročištu nije nitko pojavio. Bilo bi super. Ostalo bi svakome od članova moje obitelji više u džepu, a meni ponajviše. Platila sam notarici za ostavinu iza moje pokojne mame, što meni kao zakonskoj nasljedici pripada a i svima zakonskim nasljednicima.

Sad nigdje ne idemo. Dogovorit ćemo i potpisati između nas, bez prisustva treće osobe koja me samo zato dobro odere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, vinja je napisao:

Sad nigdje ne idemo. Dogovorit ćemo i potpisati između nas,

Nerazumijem što će te potpisati međusobno,ako nije doneseno rješenje o naknadno pronađenoj imovini,niti će isto biti doneseno bez nasljednika,obzirom da je u prvotnom postupku bilo odricanja koje se nemože odnositi na naknadno pronađenu imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Matrix je napisao:

Odricanje u korist sunasljednika proizvodi pravni učinak upravo u tom smislu da je nasljednik koji se odrekao u korist sunasljednika prethodno prihvatio svoj dio,glede čega dotična notarica ima pogrešno tumačenje.

 

Vaši navodi su možda imali osnov za  prigovor na rješenje notarice a koji bi zajedno sa spisom predmeta bio proslijeđen sudu,vidi odredbe čl.209 i čl.210 ZN FBiH,no isti razlozi nemogu biti podloga sudu da bi vam udovoljio zahtjevu za izuzeće postupajuće notarice.

Notarica je vrlo mudra i inteligentna žena. Koristi zakon u svoju korist a da joj to ne mogu dokazati. Notar je dužan svoje stranke savjetovati, dati im jasnu sliku stvari, objasniti im pravno-zakonske forme na razini intelektualnog poimanja stranke. Jedan dobar stručnjak koji dobro poznaje materiju s kojom barata, a  pritome ima poštenu namjeru da drugi sazna koja su njegova prava, i da se pritom ima pravo odlučiti. Ja to hoću ili neću. neće mu teško biti objasniti. Notarica nas nije podučila. Jel to mogu dokazati. Ne mogu. Cijela priča tu završava. Platila sam da bih nešto naučila. I dobro da je tako. 

Hvala svima koji se javljaju sa savjetima.

 

Prije 36 minuta, Matrix je napisao:

Nerazumijem što će te potpisati međusobno,ako nije doneseno rješenje o naknadno pronađenoj imovini,niti će isto biti doneseno bez nasljednika,obzirom da je u prvotnom postupku bilo odricanja koje se nemože odnositi na naknadno pronađenu imovinu.

Nasljedstvo koje smo mi zakonski nasljednici naslijedili. To nam ne može nitko osporiti. Zašto ja sada ne bih mogla nekome od njih napisati u određenoj pravnoj formi da mu ja to dajem, poklanjam, odričem se od toga ili.... Što me tu priječi?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 22 minuta, vinja je napisao:

Nasljedstvo koje smo mi zakonski nasljednici naslijedili. To nam ne može nitko osporiti. Zašto ja sada ne bih mogla nekome od njih napisati u određenoj pravnoj formi da mu ja to dajem, poklanjam, odričem se od toga ili.... Što me tu priječi?!

To možete činiti za imovinu koja je navedena u rješenju o nasljeđivanju,međutim je nejasno kako to mislite izvesti za naknadno pronađenu imovinu o kojoj nije raspravljeno,odnosno za koju nepostoji dopunsko rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam u momentu ništa osim što znam da neću više plaćati onima koji su zakomplicirati zakone samo zato da bi oni sami imali korist od toga. Hoću znati, razumijeti stvari i imati pravo izbora.

Vidim isto tako da u rješenju zakonskih nasljednika moje pokojne sestre stoji ta nekakva naknadno pronađena imovina. Ne želim se više truditi razumijeti umovne stvaratelja zakona. Novac uvijek igra najvažniju ulogu kod takvih. 

Znam samo jedno da imovinu koju sam, odnosno smo, naslijedili iza naše mame ne može nitko oduzeti. Bilo da se nađe prije ili kasnije. To je naše. Ne vidim da mi tu treba notar koji će mi to potvrditi. Da, da, to je vaše i da mu zato platim. 

Hvala Matrix

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , vinja je napisao:

Hoću znati, razumijeti stvari i imati pravo izbora

Neznam kako će te protumačiti,no u vezi citiranog,ili naučiti ili angažirati osobu koja će vas zastupati.

 

prije 3 sati , vinja je napisao:

To je naše

Izvanknjižno jeste,no nedostaje upis koji je izvediv samo kroz dopunsko rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Matrix je napisao:

Neznam kako će te protumačiti,no u vezi citiranog,ili naučiti ili angažirati osobu koja će vas zastupati.

 

Izvanknjižno jeste,no nedostaje upis koji je izvediv samo kroz dopunsko rješenje.

Hvala za svaki odgovor i trud.

Ali, ono što me u ovome momentu jedino zanima jest: da li mogu zaustaviti daljnji postupak vođenja ostavinskog postupka. Jer kao što rekoh jučer sam dobila poziv za utvrđivanje naknadno pronađene imovine jer sam, neznajući što nas čeka (nas nasljednike) podnijela zahtjev za dopunsko rješenje. Sada bih to željela stopirati. Može li se to zakonski?

Hvala Matrix

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Matrix je napisao:

Neznam kako će te protumačiti,no u vezi citiranog,ili naučiti ili angažirati osobu koja će vas zastupati.

 

Izvanknjižno jeste,no nedostaje upis koji je izvediv samo kroz dopunsko rješenje.

Moj problem u cijeloj toj priči jest da ne vjerujem toj preko ušiju nervoznoj ženi notaru koja sije svoj autoritet zakona i pravde.

Što mislim napraviti. Stopirati postupak. Kako, ne znam. Provjeriti tu imovinu koju sam naslijedila. Piše u rješenju o nasljeđivanju 1/1. Bila sam već u gruntovnici pa mi je gospođa koja radi na tim poslovima rekla da to 1/1 ne znači da sam samo ja vlasnica, nego da sam vlasnica dijela tog nasljeđa, a da taj dio uopće ne mora biti da se vodio na mojoj pokojnoj mami. 

Poslala me je žena u katastar pa sam dala to srediti, u smislu da se napravi usporedba katastra i gruntovnice, jer žena iz katastra mi je rekla da to što je u katastru, to odgovara pravom stanju.

To ću vidjeti sutra. Korak po korak.

Hm, da li mogu privremeno stopirati zahtjev za dopunsko dok sve to ne istražim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija