Jump to content

Pravo na nužni dio nasljedstva


luna.bakrena

Preporučene objave

Dobar dan.

Ima pitanje: Nas smo dvije sestre, i majka je cijeli život govorila kako ćemo naslijediti svaka pola stana kad ona umre. No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

Ja sam zadnjih 10,5 godina prijavljena na adresi tog majčinog stana, gdje sam i živjela s majkom sve dok sestra ovo ljeto nije počela preuređivati stan.

Mama trenutno živi kod nje, a ja sam bila prinuđena otići u podstanare. Službeno i dalje živim prijavljena na adresi maminog stana.

Rekli su mi da imam pravo na nužni dio, no zanima me koliko on iznosi u postotku od vrijednosti stana i koji je zakonski rok za isplatu nužnog dijela.

Sestra je rekla da ne želi prodavati stan i da nema novaca da mi isplati nužni dio za koji, napominjem - niti ne znam koliko točno iznosi u odnosu na vrijednost stana.  

Dakle: KOLIKO IZNOSI NUŽNI DIO (POSTOTAK% OD PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI STANA) I KOJI JE ROK ISPLATE I KAKO postići da mi se isplati nužni dio ako ona ne proda stan? 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 22 minuta, luna.bakrena je napisao:

No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

U slučaju ugovora o doživotnom uzdržavanju, za imovinu koja je obuhvaćena ugovorom nemate pravo na nužni dio.

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka je to učinila pri zdravoj pameti. Samo je fizički bolesna i s malom penzijom pa je trebala osiguranje tko će joj doplaćivati jednog dana za umirovljenički dom i financijski joj pomagati. Ja nisam mogla jer sam u tom trenu bila nezaposlena, a i sad radim poslove na određeno vrijeme , dok sestra radi na neodređeno, u stalnom radnom odnosu, sa stabilnim primanjima, pa je odabrala nju. A ja zvisila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svima! Molim savjet. Majka je uknjižena kao vlasnica većeg stana a tata kao vlasnik manjeg stana. Oni žele osigurati da nakon njihove smrti veći stan pripadne meni a manji mojoj sestri zbog nažalost poremećenih odnosa sa mojom sestrom. Da li je dovoljno da sastavim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mamom za taj veći stan ili da sklopim ugovor sa oba roditelja kako u slučaju smrti sestra ne bi potraživala nužni dio ? Ako sklopim ugovor samo sa mamom, da li bi u slučaju njene smrti sestra mogla tražiti nužni dio tatin kojeg on preuzima ? Da li zato trebam sklopit ugovor sa oboje bez obzira što je mama uknjižena kao vlasnik stana a oni žive u braku ? Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija