Jump to content
Stran4c

Odšteta obveznog autoosiguranja

Preporučene objave

Poštovani,

U studenom sam imao prometnu u kojoj su sudjelovala još dva vozila pri čemu sa ja u trenutku sudara stajao na cesti u koloni. Pri tome je treće vozilo udarilo u drugo koje je zatim udarilo u stražnji kraj mojeg vozila. Kako šteta nije bila velika i svi su bili neozljeđeni sklonili smo vozila sa ceste, odlučili smo ne zvati policiju, ispunili europsko izvješće i razmijenili podatke. Nakon par dana otišli smo na procjenu štete ja i vozač vozila koje je udarilo u moje (međutim vozač trećeg vozila nije bio). U prvom izvješću kao štetnika naveo sam vozača vozila koje je udarilo u moje, međutim u osiguranju (Croatia osiguranje) su mi rekli da štetnik u našem slučaju je vozač zadnjeg vozila pa smo tako napisali u novom izvješću i predali europska izvješća. Na moj upit rekli su da ne trebamo kontaktirati trećeg vozača već da će to oni učiniti. Već sljedeći dan dobio sam procjenu i otišao na popravak u ovlašteni servis. Nakon popravka javljaju mi iz servisa da su im iz osiguranja javili da stvari s odštetom nisu sređene jer čekaju iskaz trećeg vozača i  da trebam sam podmiriti trošak ukoliko želim preuzeti auto. Naravno to sam i učinio, a oni potvrdu proslijedili u osiguranje. Zovem osiguranje iz kojeg kažu da će poslati požurnicu štetniku. Sljedeći dan zovem trećeg vozača(inače vozač Radio Taxia sa službenim vozilom) koji kaže da ga iz osigranja nisu uopće kontaktirali i kao sve ok on obećava da će dati iskaz jer da nije "đubre" i da se drži riječi. Naravno šipak od toga jer evo danas dobijem obavijest iz osiguranja da još čekaju iskaz i nisu u mogućnosti utvrditi osnovanost istog. Kontaktirao sam HUO u međuvremenu od njih nikakvog odgovora.

Zanima me mogu li sad išta napraviti da pokrenem stvar?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio asimicko
   Poštovani,
   moja majka je civilna žrtva rata, ubijena je 1992., pokopana, a kasnije pod UNPROFO-om ekshumirana i prebačena u obiteljsku grobnicu.
   Imamo li mi djeca pravo na odštetu za civilnu žrtvu rata? koji je postupak i kome se obratiti?
   Unaprijed hvala
  • objavio Mario855
   Poštovani, nedavno sam imao laganu prometnu nesreću gdje sam ja kriv. Bio sam par metara od semafora na raskrižju kada se zeleno svjetlo počelo mjenjati u žuto. U tom trenutku ispred mene nije bilo vozila barem 50 metara te je promet tekao normalno. Pošto je i iza mene bilo dosta vozila odlučio sam stisnuti gas i proći na žuto svjetlo. Međutim kad sam prošao semafor udario sam u drugo vozilo koje je naglo usporilo zbog vozila ispred njega koje je naglo skrenulo ulijevo. Bio sam usredotočen na vozila iza mene i na semafor te sam kasno učio promjenu prometne situacije.Ja sam kočio ali sam svejedno udario drugo vozilo. Šteta na udarenom vozilu je mala (samo oguljena boja cca 20 sa 10cm na braniku,branik i tablica su čitavi). Na mom vozilu je veća šteta ali to nije bitno jer sam ja kriv. Ja sam odmah priznao krivnju, te sam pitao vozača vozila koje sam udario jeli u redu ima li ozljeda. Rekao je da je dobro i da mu nije ništa.  S vozačem oštećenog vozila dogovorio sam se za potpisivanje europskog izvješća te da ne zovemo policiju pošto je bila samo manja materijalna šteta i nitko nije ozljeđen.  U međuvremenu zbog prijave europskog smo se čuli dan kasnije, nakon 3 dana i nakon 4 dana. Otišli smo na procjenu štete te je na njoj drugi vozač rekao da ga je sljedeći dan bolio vrat i da je išao kod doktora te mu je ustanovljeno da ima trzajnu ozljedu vrata. Nosio je ovratnik te je tjedan dana na bolovanju. Zanimljivo da meni nije ništa od toga spomenuo dan nakon nesreće, za 3 dana i za 4 dana kad smo se čuli telefonskim putem. Sada me zanima da li osim procjenjene štete na njegovom autu  pokrivaju i odštetu trzajne ozljede?   Koje posljedice čekaju mene kao vozača koji je kriv? Vezano uz štetu na drugom autu, auto osiguranje podmiruje štetu te se meni tijekom sljedećeg ugovaranja police osiguranja skida bonus? U kojem postotku? Što sa trzajnom ozljedom i odštetom?   Da li ću naknado dobiti kaznu za izazivanje prometne nesreće iako nesreća u tom trenutku nije prijavljena policiji? Da li me slijede još neke kazne?   Unaprijed hvala na pomoći!  
  • objavio Lifty420
   Znači vozio sam se glavnom cestom (Zagreb, Koledovčina ulica kod Elke i Munje) i pri dolasku na križanje sa sporednim cestama koje vode u firme sa ljeve i desne strane (elku, fokus,pegueot) kamion Hrvatske pošte dolazi meni sa lijeve strane, pored znaka STOP, TROKUTA i preko tramvajske pruge uzima prednost autima iz suprotnog smjera i želi se uključiti u moju traku. Ispred mene golf 4 koji nije na vrijeme počeo kočiti i puštati idiota u kamionu nego je nastavio dalje i tu sam zaključio da mu neće dozvoliti uzimanje prednosti nego će produžiti međutim kamion se lagano nastavlja kretati prema nasoj traci i tu golf koči i zaustavlja se i nakon toga ja počinjem kočiti ali neuspješno i zabijam se u auto ispred. Vozio sam 50 na sat sto je 10 iznad ograničenja ali istom brzinom je išao i auto ispred mene i držao sam razmak. Tu prolazim svaki dan skoro i nikad takvo nesto nisam vidio, također nisam imao sudar nikada u životu do danas i oprezan sam vozač, učinio sam sve u mojoj moći da stanem što prije ali vozim  fuckin' punta 2002 bez abs-a i ulica je bila malo mokra od jucerasnje kise i valjda sam proklizao zbog naglog kočenja.
   E sad ja znam da sam kao tehnički ja kriv bla bla ali ovo je čisti domino efekt zbog ''profesionalnog vozača'' koji na tako prometnom mjestu ide uzimati prednost, vozač ispred mene je bio penzioner (kur*eva sreća) i regirao je kako je regirao.
   Molim savjet šta da napravim lik iz pošte je samo otišao sa mjesta nesreće. Čovjek u golfu je poznanik sa kvarta i nismo popunjavali na licu mjesta žurili smo i jedan i drugi ali  znam di živi i reko mi je da dodjem ako treba.Njegovom autu nije ništa meni je malo nastradala hauba i desni far se udubio tj lim koji ga drži. Ceka me nekih 1000 kuna troška za popravak.
   Postoji li mogućnost da krivac nesreće bude vozač kamiona pošte jer vjerujem da mogu saznati tko je.
    
  • objavio Condor93
   Pozdrav svima,
    
   imao sam manju prometnu nesreću sa samo materijalnom štetom.
   Prilikom izlaska sa parkinga sam se sudario s drugim vozilom. Ja sam skretao desno a vozilo je išlo ravno (iz smjera desno gdje ja skrećem).
   Ispred mene je bilo više vozilo pa sam ja prekasno učio vozilo s koji sam se sudario. Također je to vozilo sa pola širine ušlo u moju traku.
   Šteta : ogreban prednji branik cca 20*10cm na tom vozilu i manje kod mene.
   Uglavnom vozačica je inzistirala na pozivanju policije a ne riješavanju preko osiguranja te su oni su došli i napravili očevid. 
   Ja sam dobio od svog osiguranja poziv na pisanje izjave o prometnoj nesreći te sam to i obavio u svom osiguranju.
   Na policiji sam podigao zapisnik o prometnoj nesreći te na kraju piše da će protiv mene podnijeti Obavijest o počinjenom prekršaju zbog počinjenja prekršaja iz čl.43 st. 2 kaž. po čl. 43. st 3. ZSPC-a uz primjenu čl. 293 st 1. istog Zakona.
   Na internetu pod tim zakonom piše sljedeće:
   čl.43 st 2 i 3
   "
   2. RADNJE VOZILOM U PROMETU

   Članak 43.
   (1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.
   (2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.
   (3) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
    
   čl. 293 čl.1
   3. POSEBNE ODREDBE O PREKRŠAJIMA

   Članak 293.
   (1) Za prekršaje iz ovoga Zakona kojima je izazvana prometna nesreća samo s materijalnom štetom, kaznit će se počinitelj prekršaja novčanom kaznom propisanom za taj prekršaj uvećanom za iznos do 1.000,00 kuna.
    
   * Zanima me u kojem ću roku otprilike ja dobiti tu Obavijest te kako (poštom)? Nemoram ići na policiju ii sud?
   U kojem roku se treba platiti te dvije kazne te može li se platiti 50% ili 2/3 kao što se neke kazne mogu platiti u roku par dana te koji je rok za plaćanje pri tom "popustu"?
    
   Hvala unaprijed svima
   "
  • objavio orsus67
   Prije neki dan skrivio sam prometnu nesreću. Dogodilo se u ranim jutarnjim satima u gradu. Dok sam se spuštao ulicom u autu, odjednom sam osjetio udarac. Očito me umor savladao na sekund i udario sam u auto koje je djelomično bilo parkirano na cesti uza zid. Jednu stranu auta sam ja izudarao a druga je udarena uza zid. Moje auto je bilo jeftino i staro tako da me nije toliko briga. Ono što me brine je da ne znam hoće mi osiguranje pokriti troškove za popravak tog udarenog auta. Zvao sam policiju i imao sam 0.58 na alkotestu, što me malo i čudi jer zadnje sam popio radler u kafiću, i gemišt dva sata prije toga. Mislio sam da je to izašlo iz mene, no bio sam umoran.  Policajac mi je rekao da slijedi prekršajna prijava, i kazna 2500 kn, te da će mi grad ispostaviti račun za stup koji sam udario i čišćenje stakla itd. Još ništa nije došlo poštom. OK, no ono što me najviše brine je da mi osiguranje neće pokriti troškove za popravak drugog auta jer sam imao 0.58. Da li netko nešto više zna o svemu tome?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...